Tego typu konstrukcje elektryczne działają na zasadzie indukcji magnetycznej. Technika ta jest bardzo bezpieczna, komfortowa i zapewnia dużą sprawność energetyczną. Dostępne w sprzedaży modele indukcyjne zaskakują nie tylko jakością wykonania, ale przede wszystkim funkcjonalnością i stosowanymi w nich rozwiązaniami technicznymi.
Płyty wykorzystujące indukcję to najbardziej efektywny dziś sposób gotowania. Nic więc dziwnego, że są obecnie tak popularne wśród konsumentów. Rozwiązania w nich stosowane sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet najnowszych modeli należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy w porównaniu do modeli gazowych czy ceramicznych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przejmuje jedynie niewielkie ilości ciepła od gorącego garnka). Czas potrzebny do ogrzania 2 litrów wody na strefie indukcyjnej w uśrednionych warunkach jest blisko dwukrotnie krótszy w porównaniu z innymi technikami grzania. Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki dużej, ponad 90-procentowej sprawności tego typu urządzeń. Mówiąc potocznie płyty indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną i robią to najszybciej. W płytach indukcyjnych następuje bowiem natychmiastowy wzrost temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła w całej objętości naczynia. Efekt to osiągnięcie np. stanu wrzenia wody w znacznie krótszym czasie, niż w przypadku tradycyjnych urządzeń służących do gotowania. Oczywiście faktem jest, że niekiedy lepiej smaży się na gazie. Prawdą jest też, że „smaczniej” przypieka na żeliwie. Mimo to, ogólny bilans zysków i strat dla wielu użytkowników stawia indukcję bezapelacyjnie na pierwszym miejscu. A propos mody na gotowanie, to nie jest prawdą, iż na indukcji nie da się usmażyć naleśników czy dobrze ich przewrócić. Wiele zależy tutaj od jakości zastosowanej patelni do płyt indukcyjnych, opcji wyposażenia płyty, umiejętności użytkownika oraz znajomości parametrów technicznych i możliwości pól grzewczych. Ten ostatni aspekt jest szalenie ważny. Wie o tym każdy koneser steka, który uczył się okiełznać indukcję. A wszystko wynika z wyjątkowej stabilności i równomierności nagrzewania na płytach indukcyjnych. Ale ma to także ogromne zalety. Robienie specjalnych sosów czy rozpuszczanie czekolady jest na indukcji bardzo komfortowe.
Jak działa płyta indukcyjna? Jej zasada działania opiera się na generowaniu ciepła bezpośrednio w metalowym ferromagnetycznym dnie naczynia, a nie na polu grzewczym. Energię pola wirowego w garnku tworzą zamontowane w płycie induktory. Sama strefa grzewcza płyty indukcyjnej nagrzewa się dzięki temu tylko wtórnie – od dna garnka. Pozostała powierzchnia płyty pozostaje zawsze chłodna.
Ciekawostką jest fakt, że częstotliwość pola magnetycznego wykorzystywanego w płycie indukcyjnej (20–50 kHz) należy do tego samego zakresu, co częstotliwość fal ultradźwiękowych wykorzystywanych np. przez nietoperze czy delfiny do echolokacji i wzajemnego porozumiewania się. Są one prawie sto tysięcy razy niższe od częstotliwości fal radiowych stosowanych w kuchenkach mikrofalowych, a co za tym idzie, całkowicie bezpieczne. Nie wywierają szkodliwego wpływu na organizm człowieka, poza pewnymi wyjątkowymi zastrzeżeniami.
© 2024 InfoMarket