Możliwość łączenia dwóch pól grzewczych w jedno zapewnia elastyczność użytkowania płyty indukcyjnej i umożliwia dostosowanie powierzchni grzejnej do wielkości i kształtów wykorzystywanych naczyń. (Fot. Concept)
W indukcyjnych płytach grzewczych wykorzystuje się sterowanie elektroniczne. Taki panel sterowania najczęściej przyjmuje formę sensorową, która w szybki i komfortowy sposób pozwala regulować moc pól grzewczych czy wybrać funkcje dodatkowe. Użytkownicy za pomocą opuszków palców wybierają konkretne ustawienia. W wielu wypadkach mogą zmieniać lub wybierać różne opcje w jednej chwili. Sensorowe panele zawierają takie elementy jak włącznik urządzenia, blokada sterowania, a także kilkustopniowa regulacja mocy. Owa regulacja mocy może być dostępna w formie slidera lub opcji „plus/minus”. Obecnie wielu producentów wychodzi poza standardowe ramy, oferując pionierskie systemy sterowania za pomocą magnetycznych (stałych lub wyjmowanych) krążków lub łączenie techniki indukcyjnej z wyświetlaczami LED.
Parametry techniczno-użytkowe określają specyfikę płyt grzewczych i pozwalają na porównanie możliwości urządzeń i wybór najlepszego dla nas modelu. Obejmują przy tym zarówno kluczowe aspekty związane z przyłączem gazowym czy elektrycznym, jak i wiele atrybutów funkcjonalnych, jak choćby liczba pól grzewczych na płycie. Z tymi najważniejszymi warto więc szczególnie się zapoznać. Warto zwrócić uwagę m.in. na rodzaj zasilania, wymiary, moc stref grzejnych czy moc przyłączeniową.
Ważnym parametrem przy wyborze indukcyjnej płyty grzewczej jest jej rozmiar. Standardowe płyty mają ok. 60 cm szerokości i głębokości. Modele szersze, które często wyposażone są w pola typu flexi bridge (łączenie dwóch pól w jedno), mogą osiągnąć szerokość nawet 75 lub 90 cm. Ich głębokość również może się zmieniać. Zazwyczaj płyty szerokie mają mniejszą głębokość, na poziomie 50–60 cm (jednak nie jest to regułą). Modele typu domino mają szerokość ok. 30 lub 40 cm. Ich rozmiar pozwala na zamontowanie ich nawet w najmniejszych kuchniach.
Popularnym rozwiązaniem w płytach indukcyjnych jest łączenie stref grzewczych, np. dwóch z czterech dostępnych, które można „scalić” w jedno większe i przygotowywać potrawy z użyciem brytfanny, którą trudno byłoby zmieścić na okrągłym polu o standardowych wymiarach. Innowacyjne modele płyt pozwalają natomiast na elastyczne łączenie pól grzewczych. Mamy tu na myśli tzw. gotowanie pełnopowierzchniowe. Tego typu płyty nie mają wyznaczonych konkretnych pól grzewczych, a jedną dużą powierzchnię grzejną. Dzięki temu użytkownik może położyć naczynie praktycznie na dowolnym miejscu na płycie. Płyta może wykrywać garnek automatycznie lub selekcja obszaru grzewczego może odbywać się ręcznie – po aktywowaniu w panelu sterowania.
Fot. Amica
Fot. Bosch
© 2024 InfoMarket