Fot. Samsung
W ofercie niektórych producentów płyt grzewczych dostępne są modele będące połączeniem płyty indukcyjnej i okapu. Montując w kuchni tego typu urządzenie, nie tylko możemy oszczędzić miejsce, ale także skutecznie poradzić sobie z oparami podczas kulinarnych przygód – opary znad garnków nie roznoszą się po całej kuchni, a trafiają wprost do wyciągu.
Płyta z okapem jest dobrym rozwiązaniem pod względem komfortu obsługi. Zazwyczaj okap automatycznie dostosowuje swoją pracę do wybranej mocy grzania płyty, co skutecznie skraca czas ustawiania parametrów obu urządzeń. Dodatkowo płyta z wyciągiem jest wyjątkowo modnym elementem dzisiejszych wnętrz i klienci coraz chętniej zwracają na nią uwagę z powodu bardzo przemyślanego wzornictwa – płytę można zamontować na równi z blatem, a okapu niemal nie widać w kuchennej przestrzeni.
Okapy w płycie grzejnej to doskonała propozycja zwłaszcza w wypadku wysp kuchennych czy niewielkich aneksów. Sprawdzą się również wtedy, gdy kuchnia jest otwarta na salon, a w kuchennej zabudowie liczy się każdy metr sześcienny, który może zostać wykorzystany na przechowywanie przypraw, rozmaitych naczyń lub akcesoriów kuchennych.
Ważnym aspektem pozostają wymiary urządzenia. Standardowe płyty mają ok. 60 cm szerokości. Modele zintegrowane z wyciągiem, choć również są dostępne w wariancie 60 cm, zazwyczaj mają nieco większe gabaryty i szerokość ok. 80 cm. Często wyposażone są w pola pozwalające na łączenie dwóch sąsiednich pól grzewczych w jedno większe. Głębokość montażowa, z uwagi na obecność wyciągu, może być bardzo zróżnicowana. Wszystko zależy tu od producenta i konkretnego modelu urządzenia, np. modele marki Bora mają głębokość montażową ok. 20 cm.
Niekwestionowaną zaletą indukcji jest jej ogólne bezpieczeństwo. Używamy słowa „ogólne”, bowiem osoby z rozrusznikiem serca i innymi urządzeniami wspomagającymi funkcje życiowe muszą skonsultować się z producentem tychże urządzeń. W pozostałych przypadkach technika indukcyjna wykazuje się samymi superlatywami. W płycie indukcyjnej pole grzewcze nie nagrzewa się w takim stopniu jak w płycie ceramicznej czy w płycie gazowej. Po odstawieniu naczynia pozostaje ono chłodne lub letnie, co w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko poparzenia i ułatwia czyszczenie płyty nawet w trakcie pracy (np. w przypadku wykipienia czegoś). Co więcej, pozostała część płyty pozostaje również chłodna, co czyni jej użytkowanie jeszcze bardziej bezpiecznym. Jednak nie tylko konstrukcja płyty wpływa na jej komfortowe użytkowanie. Są to również różnego rodzaju zabezpieczenia i rozwiązania, które w znacznym stopniu podnoszą komfort użytkowania. Wszelkiego rodzaju systemy, czujniki zabezpieczające sprawiają, że możemy cieszyć się dużą funkcjonalnością i wygodą. Jednymi z popularniejszych rozwiązań są blokady uruchomienia, wyłącznik bezpieczeństwa czy ochrona przed przegrzaniem, a także chwilowe zatrzymanie pracy płyty. Warto zwracać uwagę na tego typu udogodnienia, ponieważ ułatwiają one późniejszą pracę w kuchni.
© 2024 InfoMarket