Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-20

Fot. Ciarko Design

Bardzo ważne sterowanie sprzętem

Bardzo istotną rolę w płytach odgrywa sterowanie, które musi zapewnić wygodną i bezproblemową obsługę sprzętu. O ile w modelach gazowych do obsługi stosowane są najczęściej pokrętła, to w płytach elektrycznych mamy do czynienia zwykle z różnego typu panelami dotykowymi, a te stają się coraz bardziej nowoczesne, precyzyjne i funkcjonalne. Konstrukcje kombinowane wykorzystują zwykle dwa różne sposoby sterowania w jednej bryle – osobne np. dla pól indukcyjnych i osobne dla palników gazowych.

Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-23

CIARKO DESIGN Wizard 2.0; CONCEPT PDV7575BC

Część gazowa w płycie kombinowanej

Płyty kombinowane najczęściej wyposażone są w palniki gazowe. Do kontroli wielkości płomienia stosowane są zwykle duże, ergonomiczne pokrętła. W standardowych modelach nie ma możliwości precyzyjnego sterowania poziomem grzania. W ofercie niektórych producentów można jednak znaleźć sprzęt wykorzystujący rozwiązania, które sprawiają, że płytę gazową można obsługiwać niemal jak model indukcyjny.

Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-25

Fot. Elica

Część indukcyjna płyty kombinowanej

Indukcja to najefektywniejszy dziś sposób gotowania. Rozwiązania stosowane w płytach z polami indukcyjnymi sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy niż przy wykorzystaniu palników gazowych czy pól ceramicznych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie.

Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-27

MIELE KMDA 7476; GAGGENAU CG492211

Pełnopowierzchniowe gotowanie i strefy grzewcze

„Palnikiem” płyty grzewczej jest tak zwane pole. W zależności od modelu płyty i jej gabarytów może być ona wyposażona w od dwóch do czterech, a nawet sześciu lub ośmiu pół grzewczych. Mogą być one okrągłe, kwadratowe lub prostokątne, choć to już bardziej kwestia wzornictwa niż funkcjonalności. Co więcej, dla wygody gotowania w naczyniach o rozmaitej wielkości i o różnych kształtach producenci płyt indukcyjnych wyposażyli je w możliwość elastycznego łączenia pól. W praktyce, kiedy przygotowujemy potrawę w dużym garnku, np. typu brytfanna, który nie mieści się na standardowym polu, mamy możliwość połączyć dwa sąsiadujące pola w jedno. Taką funkcję oferują płyty indukcyjne większości marek i modeli. Odnajdziemy je w specyfikacji pod rozmaitymi nazwami własnymi. Płyty indukcyjne, jako jedyne spośród typów płyt grzewczych, pozwalają na pełnopowierzchniowe gotowanie. Takie płyty wówczas nie mają wyznaczonych pól grzewczych, a użytkownik może ustawić garnek gdziekolwiek na ich powierzchni. Płyta wykryje naczynie samodzielnie lub ręcznie po aktywowaniu panelu sterowania.

Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-29

W gazowych płytach wielkogabarytowych coraz częściej spotykanym udogodnieniem jest palnik Wok o wysokiej mocy grzania, odpowiedniej do przygotowywania potraw kuchni chińskiej i azjatyckiej. (Fot. Miele)

Nowoczesne płyty z wbudowanym wyciągiem

Od dłuższego czasu na rynku widzimy prawdziwą rewolucję – producenci łączą funkcję gotowania z funkcją wentylowania w jednym urządzeniu, w ładnej oprawie wizualnej, z przystępną dla klientów ceną. Takie modele z powodzeniem zastępować mogą widoczny tradycyjny okap kominowy, a sposób instalacji płyty, którą montuje się w blacie bez wyraźnie zarysowanych krawędzi, stwarza nowe możliwości aranżacji wnętrz. Płyta indukcyjna ze zintegrowanym wyciągiem idealnie sprawdzi się w popularnych obecnie kuchniach otwartych na salon, ale też w małych pomieszczeniach, w których brak miejsca na montaż dodatkowego urządzenia, w tym wypadku okapu. Ponadto dzięki wbudowanej w płytę wentylacji zyskujemy pełną swobodę w planowaniu kuchni. Same płyty są wyposażone w liczne rozwiązania, choćby łączenie pól, opcję booster czy automatyczne rozpoznawanie wielkości naczyń. Okap natomiast, w zależności od wersji, modelu, producenta, może być aktywowany ręcznie przez podniesienie wyciągu czy też manualną jego aktywację lub automatycznie – po włączeniu samej płyty.

Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-31

Fot. Gaggenau

Dla kogo płyta z wbudowanym okapem?

Płyta z wbudowanym okapem sprawdzi się w każdej kuchni. Będzie idealnym rozwiązaniem do małej przestrzeni, ale też kuchni otwartej na salon. To dlatego, że z jednej strony urządzenie zajmuje niewiele miejsca, a z drugiej – doskonale się prezentuje. W przypadku otwartych kuchni, nierzadko z wyspą oddzielającą część kuchenną od dziennej, jest to szczególnie istotne. Aspekt estetyczny obok funkcjonalnego jest bardzo ważny. Płyta z wbudowanym okapem może być zamontowana w blacie roboczym. Wtedy jest częścią ciągu urządzeń codziennego użytku, rozplanowanych w zabudowie projektowo według funkcjonalności.

Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-33

Fot. Elica

Jak to działa?

Działanie okapu wbudowanego w płytę jest dokładnie takie samo jak okapu, który montujemy na ścianie czy w suficie. W przypadku montażu nie musimy zwracać uwagi na jeden ważny czynnik, który odróżnia go od pozostałych konstrukcji montażowych. Chodzi o odpowiednią, czy inaczej zwaną minimalną, odległość od płyty grzewczej. Płyta zintegrowana z okapem ma wyciąg zainstalowany bezpośrednio na płycie w postaci listwy lub okrągłego elementu. Co więcej, okap uruchamia się automatycznie po uruchomieniu płyty. Dzięki specjalnym sensorom intuicyjnie dostosowuje swoją pracę do wybranej mocy grzania płyty.

Plyty-wielkogabarytowe-do-zabudowy-2-35

Sterowanie w płytach wielogabarytowych zależne jest od źródła zasilania. Modele indukcyjne oferują dotykowe slidery, a urządzenia gazowe ergonomiczne pokrętła. (Fot. Ciarko Design)

Praktycznie i wielkim skrócie

Upraszczając – dzięki zastosowaniu podstawowej zasady mechaniki gazów wykorzystane zostaje działanie bocznego strumienia powietrza, który ma większą prędkość niż prędkość unoszących się oparów. Pozwala to na efektywne odprowadzenie zanieczyszczonego powietrza z miejsca, w którym powstaje, czyli bezpośrednio na płycie grzewczej – prosto z garnków i patelni. Opary nie unoszą się w górę, dzięki czemu zachowane zostaje przejrzyste pole widzenia, bez wilgotnej pary i bez zapachów. Dzięki temu opary znad garnków nie roznoszą się po całej kuchni, a trafiają wprost do wyciągu. Z jednej strony jest to skuteczna eliminacja wilgoci i tłuszczu powstającego podczas gotowania, a z drugiej – skrócenie czasu ustawiania parametrów obu urządzeń.

2024-10-05
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket