Kuchenki mikrofalowe

Producenci kuchenek mikrofalowych z każdym rokiem zaskakują użytkowników coraz to nowszymi funkcjami w zakresie podgrzewania i rozmrażania produktów,

a także gotowania, grillowania czy pieczenia potraw od podstaw. (Fot. Sharp)

Zdrowe gotowanie bez dodatkowego tłuszczu

Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególną obróbkę, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością. Prekursorem i marką, która miała i ma najbogatsze doświadczenie w wykorzystaniu grilla, jest Sharp. Warto dodać, że niektóre kuchenki mikrofalowe wyposażone są dodatkowo w funkcję Heat Wave Grill, która jest odpowiedzialna za równomierne opiekanie grillowanej potrawy.

Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla.

Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go według ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większej pojemności, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.

Kuchenki mikrofalowe

GORENJE MO20A4X; SHARP YC-MG51E-B; CONCEPT MT5523

Mikrofale bezpieczne dla żywności

Powszechne obawy społeczeństwa dotyczące wpływu pola elektromagnetycznego stały się jednym z problemów badawczych Światowej Organizacji Zdrowia. Jednak o negatywnych skutkach działania pola elektromagnetycznego urządzeń takich jak telefon, kuchenka mikrofalowa czy piekarnik teoretycznie mowy nie ma. Oczywiście, mogą one w rzadkich wypadkach powodować bóle głowy, niepokój czy zmęczenie, ale ogólna szkodliwość tych urządzeń jest znikoma. Podgrzewanie w mikrofalówce jest według badań o wiele zdrowsze od standardowego odgrzewania na patelni.

O zaletach kuchenki mikrofalowej nie trzeba mówić. Nawet dziecko wie, że dzięki niej możemy szybko przygotować większość potraw. Pytanie tylko, czy zawsze jest to zdrowy posiłek? Jak każde urządzenie emitujące promieniowanie, kuchenka mikrofalowa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Naukowcy od dłuższego czasu zadają sobie pytanie, jaki jest wpływ kuchenki mikrofalowej na nasze zdrowie i czy korzystanie z niej jest bezpieczne. Prawda jest taka, że fale elektromagnetyczne otaczają nas z każdej strony. Są emitowane również przez radioodbiorniki, telewizory, telefony komórkowe, systemy nawigacyjne i satelitarne oraz różne inne urządzenia techniczne, bez których dzisiaj już sobie nie wyobrażamy życia. Niekorzystny wpływ tego rodzaju promieniowania nie został naukowo udowodniony, jednak trudno przewidzieć, jaki będzie skutek takiej ilości promieniowania za kilkadziesiąt lat. Jedno jest pewne: jak z każdym tego typu sprzętem, podobnie z mikrofalówką należy obchodzić się zgodnie z zaleceniami producenta.

Kuchenki mikrofalowe

Wolnostojące kuchenki mikrofalowe to bardzo często niewielkie konstrukcje, które nie zajmują zbyt wiele miejsca na blacie. Dzięki temu doskonale sprawdzą się nawet w małej kuchni czy w aneksie kuchennym. (Fot. Bosch)

Nowa funkcjonalność – gotowanie na parze

Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to nieoceniony pomocnik w kuchni. Na rynku dostępne są modele, w których możemy gotować, używając specjalnie do tego przeznaczonych parowych, dostępnych w zestawie z kuchenką. Są one wyposażone w podstawkę oddzielającą potrawę od dna pojemnika, co ułatwia obieg pary. Podstawka jest ruchoma, wystarczy ją wyjąć i pojemnika możemy użyć do gotowania w wodzie. W takiej kuchence mikrofalowej idealnie ugotujemy na parze warzywa, ryby, mięso drobiowe czy jajka. Z kuchenki mikrofalowej mogą wyjść naprawdę zdrowe posiłki i jest to fakt niezaprzeczalny. Idealnym przykładem są kuchenki z funkcją gotowania na parze. Potrawy przygotowane na parze są delikatniejsze i lekko strawne. Produkty zachowują swój naturalny smak, kolor i aromat oraz prawie wszystkie wartości odżywcze. Gotowanie na parze zachowuje w potrawach wszelkie witaminy i sole mineralne, które podczas gotowania w wodzie są z nich wypłukiwane. Na parze można gotować i odświeżać prawie wszystko: warzywa, ryż, mrożonki, mięso i ryby. Producenci kuchenek mikrofalowych nie pozostają obojętni wobec tego trendu.

Kuchenki mikrofalowe

HISENSE H30MOBS10HC; SHARP R642INW; SAMSUNG MG23T5018CG

Przydatne programy automatyczne

W kuchenkach mikrofalowych, obok mocy, nie mniej ważne są panel sterowania i związane z nim funkcje. Im więcej możliwości regulacji ustawień, tym większy będzie komfort obsługi i użytkowania urządzenia.

Kuchenki mikrofalowe wyposażone w programy automatyczne stają się nieocenionymi pomocnikami w kuchni. Wystarczy, że ustawimy wagę produktu i sposób przygotowania potrawy, a sprzęt resztę pracy wykona sam. To bardzo wygodne rozwiązanie, które nie tylko oszczędza czas, ale również sprawia, że za każdym razem potrawa zostanie przygotowana w sposób prawidłowy. Kuchenki mikrofalowe z grillem mogą być wyposażone w szereg innych funkcji, z których warto wymienić praktyczne rozmrażanie, możliwość podgrzewania płynów, pieczenie ciast czy przygotowywanie pizzy.

Kuchenki mikrofalowe

Kuchenki mikrofalowe wyposażone są w rozmaite panele sterowania, od ergonomicznych pokręteł i przycisków po rozbudowane panele dotykowe z wyświetlaczami. 

Naczynia w kuchence mikrofalowej

Trzeba wiedzieć, że głównym zadaniem mikrofali jest przenikanie fal przez produkt. Aby fale równomiernie rozprowadzały ciepło, a nie odbijały się od ścianek naczynia, należy przede wszystkim stosować akcesoria dołączone przez producenta. Najczęściej jest to teflonowy talerz, jednak nie jest idealnym elementem do długiego grzania. Można też używać naczyń żaroodpornych i wykonanych ze szkła, naczyń wykonanych z tworzywa – o ile producent plastikowego opakowania zaznaczył, że można go używać w kuchence mikrofalowej lub opakowanie jest odporne na wysokie temperatury. Zabrania się jednak używania metalowych naczyń i akcesoriów, ponieważ mogą wywołać nawet pożar. Z tym samym wiąże się także używanie naczyń z pozłacanymi lub lekko metalowymi elementami. Pozłacana porcelana może stracić swój blask przez to, że złoto może odpryskiwać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podgrzewać jedzenie w słoikach (bez wieczka) czy papierowych naczyniach (krótkie podgrzewanie).

Jakie naczynia do mikrofalówki?

W każdej instrukcji obsługi kuchenki mikrofalowej, niezależnie od modelu czy producenta, spotkamy się z uwagą, że do mikrofalówki nie należy wkładać przedmiotów metalowych i ostro zakończonych. Jest to ważne, dlatego że przyśpieszane przez mikrofale ładunki elektryczne, docierając do ostro zakończonych krawędzi i stykając się z nimi, mogą wywołać iskrę, która z kolei może spowodować pożar. Ponadto w materiale o dużej oporności, takim jak cienkie paski metalu, podczas absorpcji mikrofal może dojść do wydzielenia się bardzo dużej ilości ciepła. Dlatego też nie zaleca się wkładania do kuchenki mikrofalowej naczyń zdobionych złotymi elementami, nie można także owijać produktów folią aluminiową (metal odbija mikrofale). Bardzo dobrymi naczyniami, których z powodzeniem możemy używać do podgrzewania w kuchence mikrofalowej, są żaroodporne naczynia wykonane ze szkła. Warto pamiętać, aby nie zawierały metalu (tak jak np. kryształowe szkło ołowiowe) lub stopu metali (np. złotego brzegu, wykończeń z błękitu kobaltowego). Również naczynia ceramiczne w większości nadają się do używania w kuchence mikrofalowej, ale muszą być pokryte szkliwem. W przeciwnym razie do naczynia może przenikać wilgoć, która nagrzewając się, może powodować zniszczenie naczynia. Z kolei porcelana nadaje się bez zastrzeżeń, pod warunkiem, że nie ma złotych zdobień.

Papier, folia i tworzywa sztuczne

Żaroodpornych, nadających się do mikrofalówek naczyń z tworzyw sztucznych, a także naczyń papierowych można używać do rozmrażania, podgrzewania i gotowania, chyba że producent wskaże inaczej. Z kolei papier kuchenny, używany w krótkich procesach, zwłaszcza w celu „pochłonięcia” zbędnej wilgoci, np. z chleba, może być z powodzeniem wykorzystywany w kuchence mikrofalowej. Przykrycie papierem kuchennym tłustych potraw pozwala uniknąć pryskania tłuszczu.

Na rynku pojawiły się specjalna folia do kuchenek mikrofalowych i woreczki do pieczenia. Folii należy używać zgodnie z zaleceniami producenta. Z kolei podczas wykorzystywania w mikrofalówce woreczków należy pamiętać, żeby nie stosować metalowych zapięć do ich zamykania. Lepiej zastąpić je sznurkiem, a folię nakłuć kilkakrotnie widelcem.

2022-08-03
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket