VESTFROST VR-FF375-2H0D; MIELE KS 28463 D BlackBoard; SAMSUNG RR39M7145S9; GORENJE R6191DW
Częste otwieranie chłodziarki, dokładanie nowych produktów (zwłaszcza po zakupach) sprawia, że poziom temperatury w jej wnętrzu nieustannie się waha. Praktycznym rozwiązaniem, które spotkamy już niemal u wszystkich producentów, jest tzw. superchłodzenie. Sprawdza się ono doskonale w sytuacji kiedy do komory chłodzącej włożymy dużą ilość świeżych produktów. Są one szybko schładzane, a kiedy temperatura uzyska swój stały poziom, funkcja jest automatycznie wyłączana.
Odpowiednio umieszczając dany produkt w komorze chłodzenia możemy przedłużyć czas jego przechowywania. Stosując się do zasady „im wyżej, tym cieplej”, najwyżej ustawiamy produkty potrzebujące nieco wyższej temperatury, np. produkty mleczne, ale także powidła czy dżemy. Dzięki wyższym temperaturom rozwijają się bezpieczne dla zdrowia bakterie w nich zawarte (np. probiotyczne). Środek jest idealnym obszarem dla produktów o krótkim okresie przydatności do spożycia, np. dla serów czy pokrojonej wędliny. To również obszar do przechowywania gotowych dań. Najniżej ustawiamy zaś produkty potrzebujące niskiej temperatury i większej wilgotności. Dzięki zjawisku grawitacji zimne masy opadają na dno urządzenia wraz ze zwiększonym stężeniem wody w powietrzu. Tam można przechowywać warzywa, owoce (specjalna szuflada), a także mięso i ryby. To także dobre miejsce dla napojów.
Modele jednodrzwiowe to zwykle urządzenia tzw. bezszronowe, co ułatwia m.in. utrzymanie ich w czystości. W zależności od producenta rozwiązanie to może mieć nieco inną nazwę (np. Total No Frost w modelu marki Amica), jednak spełnia podobną funkcję. (Fot. Amica)
Co zrobić z chłodziarką, która niepotrzebnie będzie pracować w czasie, gdy nie będzie nikogo w domu? Bez obaw, producenci wyposażają urządzenia w specjalne funkcje lub tryby, które zdecydowanie zmniejszają koszt pracy urządzenia. Mowa przede wszystkim o trybie Eco lub funkcji Holiday (wakacje). W obu przypadkach, praca urządzenia oraz koszty energii elektrycznej zostają zminimalizowane. Trybu „Eco” można używać bez względu na to, czy jesteśmy w domu, czy też wyjechaliśmy na kilka dni lub tygodni. Celem tej funkcji jest zminimalizowanie poboru prądu. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku urządzenie zwiększa wartości temperatury w komorze chłodniczej o kilka stopni. Temperatura chłodzenia po włączeniu funkcji Wakacje wzrasta z ok. 4 do nawet 15 °C. Użytkownicy jednak powinni wiedzieć, że w czasie wyjazdu lub nieobecności należy wyjąć wszelkie otwarte produkty spożywcze, aby po powrocie nie zastać pleśni w komorze.
© 2024 InfoMarket