Fot. Amica
W kwestii pojemności, ergonomii oraz komfortu korzystania z lodówki duże znaczenie mają zastosowane półki, balkoniki oraz szuflady do przechowywania owoców, warzyw lub mięsa i ryb. Zyskujemy dzięki nim nie tylko porządek, ale przede wszystkim więcej miejsca w komorze. W modelach jednodrzwiowych wyposażonych w szuflady mogą być dostępne tzw. komory niskich temperatur, nazywane też zerowymi (ze względu na temperaturę w nich panującą). Temperaturę i wilgotność utrzymują się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są tzw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5 – 1 °C. Większe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarek, które są w stanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory i wykorzystywane w nich rozwiązania mogą przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.
RAVANSON LKK-90S; CONCEPT LT3047BC; MPM MPM-46-CJ-01/H
W wielu modelach standardem są metalowe półki żeberkowe, które może nie są najwygodniejsze w czyszczeniu, jednak zapewniają naprawdę dobry przepływ powietrza, a przy tym nie zabierają wiele miejsca w komorze chłodzenia. W modelach z chłodzeniem statycznym jest to duża zaleta.
Popularnym rozwiązaniem obecnie są szklane półki. Mogą być one wykonane ze szkła hartowanego lub zwykłego. Przewaga tych pierwszych to, oczywiście, większa wytrzymałość, ale za to wyższa jest także cena urządzenia. Dużymi zaletami półek szklanych są ich łatwiejsze czyszczenie i większa stabilność. Dodatkowo po rozlaniu produktu nie zabrudzi on całej lodówki. Oprócz tego na szklanych półkach mogą być zastosowane specjalne bariery na brzegach, które zabezpieczą przed zalaniem całego wnętrza komory chłodzenia. Najbardziej zaawansowane modele wykorzystują rozmaite systemy łatwego demontażu półek, a także regulacji ich wysokości.
Zamrażalnik modelu jednodrzwiowego ma często niewielką pojemność. Jednak w wielu zastosowaniach może okazać się wystarczający, np. do schłodzenia napojów czy przechowywania lodów lub mrożonek. (Fot. Concept)
Modele jednodrzwiowe, mimo niewielkich gabarytów, mogą mieć wbudowane podświetlenie. Ma ono wpływ na zużycie energii przez lodówkę. Jako źródło światła stosowane są obecnie diody lub listwy LED. Mają one dużą sprawność energetyczną i mogą emitować światło o bardziej naturalnej barwie. Dodatkowo niewielkie rozmiary diod dają producentom swobodę w aranżacji i umiejscowieniu oświetlenia. Zaletą jest również trwałość LED-ów, szacowana na dziesiątki tysięcy godzin.
CONCEPT LT3560WH; MPM MPM-99-CJ-10/AA; HISENSE RR121D4ABF
Obecnie wygląd urządzeń AGD przekłada się na styl całego domu czy mieszkania. Coraz częściej bowiem kuchnia łączona jest z salonem – dlatego też sam projekt kuchni musi być dziś niecodzienny i wyjątkowy. Lodówki wolnostojące to grupa urządzeń, w której to kolor odgrywa często zasadniczą rolę. To właśnie sektor chłodniczy, obok okapów, piekarników czy zlewozmywaków, oferuje najliczniejszą paletę barw. Producenci oferują kolory soczyste, takie jak zielony, limonkowy, żółty, różowy czy pomarańczowy. Stonowane kolory – bordowy, brąz, czerń czy granatowy są również chętnie wybierane przez klientów.
Wybór chłodziarkozamrażarki od strony wizualnej poza kolorem determinowany jest stylem samej lodówki oraz przyjętym projektem kuchni. Wciąż sporym zainteresowaniem cieszy się wystrój kuchni zaaranżowany z wykorzystaniem modeli retro i vintage. Wnętrze wykończone w stylistyce retro charakteryzuje przy tym ponadczasowość. Tak urządzone wnętrza, mimo wciąż zmieniających się trendów, będą modne nawet po wielu latach.
GORENJE RB391PW4; AMICA VKS15416W; HISENSE RR120D4BW1
Wnętrze lodówki powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Użytkownik powinien bezwzględnie wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzenia schłodzone lub zamrożone produkty należy włożyć do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę.
Do mycia komory chłodzenia zaleca się użyć ciepłej wody z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają drobiny piasku, ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowoczynnych są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców. Wszystkie półki oraz balkoniki warto wyciągnąć, ponieważ pomiędzy szynami (prowadnicami) gromadzi się również brud. Pragmatycy mogą wykorzystać wannę lub kabinę prysznicową do mycia wszystkich zdemontowanych systemów półek i balkoników. Wanna może być również praktycznym rozwiązaniem do sterylnego wyparzenia półek, jeśli wcześniej były na niej pleśń czy grzyby. W urządzeniach z automatycznym odszranianiem warto zadbać także o otwór odpływowy, którym skroplona woda spływa ze ścianek urządzenia. Jego regularne czyszczenie zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
© 2024 InfoMarket