Blendery kielichowe oraz próżniowe

Blendery

Rynek blenderów kielichowych jest zróżnicowany. Wybór urządzenia dopasowanego do naszych potrzeb nie jest więc łatwy. Najprostsze modele sprawdzą się przede wszystkim w szybkim przyrządzaniu koktajli z miękkich składników. Z kolei te bardziej zaawansowane pozwolą także np. na przygotowanie masła orzechowego, hummusu czy różnych gatunków mąki. (Fot. Amica)

Spektrum zastosowań blenderów kielichowych jest więc bardzo szerokie i są one szczególnie popularne wśród osób, którym zależy na zdrowej diecie. O tym, jak urządzenie będzie radziło sobie z realizacją konkretnych zadań, świadczą jego parametry techniczne i zastosowane rozwiązania. Znaczenie mają moc blendera, system ostrzy czy materiał, z którego wykonano kielich. Oczywiście, po wszystkim sprzęt należy wyczyścić, dlatego łatwość mycia to kolejna z cech, na które warto zwrócić uwagę.

Blendery

ZELMER ZSB4707; ADLER AD 4076; CONCEPT SM8000 Premium Line

Rodzaje blenderów kielichowych

Na rynku możemy wyróżnić trzy główne grupy blenderów kielichowych. Pierwszą z nich są modele tradycyjne. Mają one dzbanek wykonany z tworzywa sztucznego lub hartowanego szkła. Służą przede wszystkim do mielenia i kruszenia różnych produktów, mogą być wyposażone w dodatkowe akcesoria, np. rozdrabniacz. Ich podgrupę stanowią blendery osobiste, w których funkcję kielicha pełni podręczna butelka.

Kolejna kategoria to blendery kielichowe z funkcją gotowania. Ich podstawa jest nieco większa niż w modelach tradycyjnych, ponieważ są dodatkowo wyposażone w grzałkę. O jej mocy informuje specyfikacja. Z urządzenia można korzystać jak z blendera tradycyjnego lub dodatkowo włączyć funkcję podgrzewania zawartości. Wystarczy więc np. włożyć do środka wszystkie składniki do zupy kremu, włączyć odpowiedni program i po kilkunastu minutach danie będzie gotowe. Urządzenie ma zaawansowany elektroniczny panel sterujący. Dzięki niemu ustalimy np. prędkość obrotową czy czas gotowania. Automatyzuje on przygotowywanie potraw.

Blender y próżniowe to podgrupa modeli kielichowych. Ich główną funkcją jest bowiem rozdrabnianie produktów i przygotowywanie np. koktajli. W wersji próżniowej są one pozbawione powietrza, co pozwala na uzyskanie gładszej konsystencji i dłuższe zachowanie świeżości. Różnice między poszczególnymi modelami sprowadzają się głównie do mocy, rozmiarów kielicha czy dodatkowych akcesoriów i trybów pracy. Oprócz modeli kielichowych na rynku funkcjonują także blendery ręczne określane jako próżniowe. Występuję między nimi jednak istotna różnica. Nie umożliwiają przyrządzania koktajli i smoothie w sposób próżniowy. Mają jednak możliwość pakowania próżniowego. Dlatego w praktyce jest to bardziej blender ręczny z pakowarką próżniową.

Blendery

W blenderach stosowane są najczęściej pokrętła sterujące lub wygodne cyfrowe panele. (Fot. Adler)

Parametry blenderów kielichowych

Podstawowym parametrem blendera, na który zwrócimy uwagę, wybierając sprzęt, jest, oczywiście, jego moc. Faktycznie, jest ważną cechą, ale nie najważniejszą. Powinna być podawana w watach i w blenderach kielichowych wynosi zazwyczaj od ok. 250 W w wypadku najsłabszych modeli do nawet 2000 W. Moc należy dobierać do zastosowań, w jakich wykorzystywany będzie sprzęt. Z miksowaniem owoców poradzą sobie nawet urządzenia z podstawowego segmentu o mocy ok. 400 W. Jeśli jednak jest nam potrzebny np. blender do masła orzechowego albo mąki, warto wybrać model wysokoobrotowy, a co za tym idzie, o większej mocy, ponad 1000 W. Prędkość obrotowa noży to kolejny z istotnych parametrów. Oczywiście, urządzenie najczęściej jest wyposażone w możliwość jej regulacji. W końcu nie każde zastosowanie będzie wymagało największej wartości. Modele podstawowe oferują wydajność na poziomie ok. 20 tys. obr./min. Taka prędkość sprawdzi się np. przy kruszeniu lodu czy przygotowywaniu koktajli. Jeśli jednak mamy większe wymagania i potrzebny jest nam blender do mielenia orzechów lub przygotowania mąki, to warto sięgnąć po model wysokoobrotowy, oferujący ponad 30 tys. obr./min. Modele o największej wydajności osiągają prędkość nawet 45 tys. obr./ min. Duża prędkość obrotowa pozwala także uzyskać koktajle o bardzo jednolitej konsystencji lub aksamitne kremy i sosy. Kolejnym z istotnych parametrów jest pojemność kielicha. Jest on wyposażony w czytelną miarę, na której możemy sprawdzić ilość składników. Pojemność powinniśmy dobrać do naszych wymagań i zastosowań. Modele kompaktowe mają kielich o objętości niewiele przekraczającej 1 l. Standardem w większości urządzeń jest ok. 1,7 – 2 l pojemności użytkowej. To wystarczy, np. żeby przygotować zupę krem dla 4-osobowej rodziny. Warto także pamiętać o masie i wymiarach. Sprzęt o większej mocy będzie zauważalnie cięższy i większy ze względu na zastosowanie wydajniejszych elementów. Choć duża moc w wielu zadaniach może się przydać, to właśnie dlatego nie należy też z nią przesadzać, żeby użytkowanie urządzenia było wygodne.

Blendery

Sam Cook PSC-40/W; Eldom BK500C Perfect Vital; MESKO MS 4080

Konstrukcja blendera

W budowie blendera kielichowego możemy wymienić trzy główne elementy. Są to podstawa z panelem sterowania i silnikiem, napędzająca kielich z ostrzami, oraz pokrywa. Ta ostatnia jest wyposażona w zatykany otwór, przez, który w trakcie pracy urządzenia możemy dorzucać składniki. Ostrza obracają się z dużą prędkością, co pozwala na skuteczne rozdrabnianie nawet twardych warzyw, lodu i innych składników. Pewnymi odmianami blenderów kielichowych są także modele próżniowe oraz tzw. smoothie makery, zwane także blenderami osobistymi. W blenderze osobistym funkcję kielicha przejmuje dołączona do zestawu niewielka butelka, a blender próżniowy jest wyposażony w kielich z funkcją odsysania powietrza i blendowania próżniowego. Blendery gotujące dodatkowo wyposażone są w grzałkę.

Blendery

SALTER EK 5245; MPM MBL-15M; PROGRESS EK 3627PGRY

Materiał dzbanka

Wybierając blender kielichowy do koktajli czy zup, powinniśmy także zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonano dzbanek. W modelach z niższej półki cenowej zazwyczaj jest stosowane standardowe tworzywo sztuczne. Z pewnością jego zaletą jest niewielka masa. Jeśli jednak materiał jest słabej jakości, może np. matowieć oraz mogą pojawić się na nim rysy. Jeśli mamy zamiar przygotowywać zupy, istotna będzie także odporność na wysokie temperatury. Dlatego w blenderach lepszej jakości stosowane są kielichy ze szkła hartowanego lub tritanu. Szkło hartowane wykazuje dużą odporność na temperaturę, zarysowania i zużycie, jednak jest cięższe niż tworzywo. Tritan jest trwałym tworzywem sztucznym, wolnym od szkodliwego związku, jakim jest BPA. Wykazuje bardzo dużą odporność na zarysowania, stłuczenia oraz wysokie temperatury. Jest przy tym relatywnie lekki. W zależności od upodobań polecamy wybierać blendery z dzbankiem wykonanym z tritanu lub szkła hartowanego.

Blendery

GORENJE B1400E; BOSCH VitaPower Serie 4 MMB6141S; CAMRY CR 4083

Ostrza w blenderze

Jest to jeden z najważniejszych elementów blendera, w końcu odpowiada za prawidłowe siekanie produktów. Najczęściej nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej, która cechuje się dużą odpornością na zużycie i składa się z przynajmniej czterech ostrzy. Taka konfiguracja pozwala na skuteczne miksowanie miękkich warzyw i owoców. Po raz kolejny większe wymagania postawią twarde warzywa i owoce oraz orzechy. Dlatego w blenderach wysokoobrotowych bardzo często stosuje się system noży składający się z sześciu lub nawet ośmiu ostrzy, zapewniających skuteczne cięcie także twardych składników. Warto wybrać blender, który ma możliwość wygodnego demontażu ostrza. W razie uszkodzenia noża nie jest konieczna wymiana całego kielicha, a mycie ostrzy jest wygodniejsze.

2023-02-06
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket