Płyty grzejne tak zwane kombinowane to takie konstrukcje, które zwykle łączone są z różnych rodzajów płyt. W tego typu sprzęcie nierzadko moduł gazowy połączony jest w jedną bryłę z modułem elektrycznym, głównie indukcyjnym. Pozwala to na dobór obróbki termicznej do przygotowywanej potrawy, co przekłada się również na komfort użytkowania. Wśród tego sprzętu znajdziemy również płyty o nazwie domino. Sprawdziliśmy, co nowego w tym segmencie oferują producenci.
Płyty kombinowane cechuje przede wszystkim wszechstronność. Płyty typu domino dodatkowo odznaczają się też modułowością. O ile pierwsze z wymienionych stanowią jedną połączoną konstrukcję, o tyle drugie pozwalają użytkownikowi na taki dobór płyt, jakiego potrzebuje i na ile pozwalają mu możliwości przestrzenne. Do dyspozycji użytkownika w płycie kombinowanej mogą być więc dostępne zarówno gazowy palnik wok, jak i duża indukcyjna strefa łączona. Dzięki temu potrawy możemy przygotowywać zarówno na dużej patelni, jak i w indukcyjnej brytfannie. Posiadanie modelu kombinowanego, mimo standardowych rozmiarów, może więc zapewnić większą swobodę codziennego gotowania.
Płyty grzejne kombinowane to sprzęt do zabudowy, a więc nie tylko funkcje i rozwiązania techniczne będą tu miały znaczenie, ale również wymiary – te rzeczywiste i te montażowe (ważne z punktu widzenia instalatora). Gabaryty urządzenia przekładają się z kolei na liczbę i rozmiary dostępnych pól grzejnych danego typu. Niektórym użytkownikom wystarczają modele z dwoma polami, a dla niektórych i cztery pola grzejne będą niewystarczające (np. dwa gazowe i dwa indukcyjne), ale i na ten problem znajdą się rozwiązania i modele. Bardzo istotną rolę w płytach odgrywa również sterowanie, które musi zapewnić wygodną i bezproblemową obsługę sprzętu. O ile w modelach gazowych do obsługi stosowane są najczęściej pokrętła, to w płytach elektrycznych mamy do czynienia zwykle z różnego typu panelami dotykowymi, a te stają się coraz bardziej nowoczesne, precyzyjne i funkcjonalne. Konstrukcje kombinowane wykorzystują zwykle dwa różne sposoby sterowania w jednej bryle – osobne np. dla pól indukcyjnych i osobne dla palników gazowych.
AMICA PCG64102; GORENJE GCE691BSC; KERNAU KIGH 6422 CI B
Indukcja to najefektywniejszy dziś sposób gotowania. Rozwiązania stosowane w płytach z polami indukcyjnymi sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo.
Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy niż przy wykorzystaniu palników gazowych czy pól ceramicznych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przejmuje jedynie niewielkie ilości ciepła od gorącego garnka). Czas potrzebny do ogrzania 2 l wody na strefie indukcyjnej w uśrednionych warunkach jest blisko dwukrotnie krótszy w porównaniu z innymi technikami grzania. Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki dużej, ponad 90-procentowej sprawności tego typu urządzeń. Mówiąc potocznie, pola indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną i robią to najszybciej. W płytach z polami indukcyjnymi następują bowiem natychmiastowy wzrost temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła w całej objętości naczynia. Efekt to np. osiągnięcie stanu wrzenia wody w znacznie krótszym czasie niż w przypadku tradycyjnych urządzeń służących do gotowania. Oczywiście, faktem jest, że niekiedy lepiej smaży się na gazie. Prawdą jest, że „smaczniej” przypieka na żeliwie. Mimo to ogólny bilans zysków i strat stawia indukcję bezapelacyjnie na pierwszym miejscu.
Płyty kombinowane, np. gazowo-ceramiczne, mogą być wyposażone w palnik wok, który doskonale nadaje się do przygotowywania dań w dużych naczyniach, np. w specjalnych patelniach. (Fot. Miele)
W płytach kombinowanych część pól grzejnych może być ceramiczna. Na pierwszy rzut oka – głównie z uwagi na czarną szklaną powierzchnię z delikatnie zarysowanymi polami grzejnymi – przypominają one konstrukcję indukcyjną. W praktyce działanie tego typu pól jest zupełnie inne. Konstrukcje ceramiczne podgrzewają potrawy dzięki elementom grzejnym umieszczonym pod wytrzymałą, odporną na wysokie temperatury szklaną powierzchnią, wykonaną najczęściej z czarnego szkła hartowanego. Cechą charakterystyczną gorących elementów grzejnych jest czerwony obszar. Mogą nimi być spirale lub taśmy nagrzewające, które przekazują energię cieplną ustawionym na nich naczyniom.
Tego typu rozwiązanie kryje w sobie wiele zalet. Tym, co jest najbardziej zauważalne, jest płaska i gładka powierzchnia pól grzejnych, która zapewnia łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych w trakcie gotowania potraw. Należy jednak pamiętać, że ceramiczne pole grzejne może potrzebować czasu, aby uzyskać odpowiednią temperaturę, co wydłuża nieco czas przygotowywania potraw. Uruchomione pole ceramiczne może być bardzo gorące, a tym samym istnieje ryzyko poparzenia, co jest szczególnie ważne, jeśli wśród domowników są dzieci, które mogłyby niepostrzeżenie dotknąć powierzchni płyty.
Concept PDV7230BC; Bosch PKF375FP1E; Amica PGCA3100AoB; Miele CS 7632 FL
Płyty kombinowane są bardzo często wyposażane w palniki gazowe. Projektanci tego typu modeli dbają o to, byśmy mogli sprostać kulinarnym wyzwaniom. W płytach z palnikami gazowymi do kontroli nad wielkością płomienia stosowane są zwykle duże, ergonomiczne pokrętła. W standardowych modelach nie ma możliwości precyzyjnego sterowania poziomem grzania. W ofercie niektórych producentów można jednak znaleźć sprzęt wykorzystujący rozwiązania, które sprawiają, że płytę gazową można obsługiwać niemal jak model indukcyjny.
Jednym z istotnych elementów jest w tym wypadku odpowiednio duża odległość między poszczególnymi palnikami. Zapewnia to niezbędną przestrzeń na garnki – nawet te większe postawione na wszystkich palnikach nie będą sobie przeszkadzały. Dzięki temu gotowanie może być wygodne i przyjemne. Ponadto możliwość użycia dużych naczyń powoduje, że potrawy gotują się szybciej z zachowaniem wartości odżywczych produktów.
Podstawowym rozwiązaniem zwiększającym bezpieczeństwo korzystania z płyty gazowej jest zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. W zależności od producenta i modelu urządzenia może ono działać w różny sposób.
W niektórych modelach płyt kombinowanych dostępny jest palnik typu wok. Oferowane są różne warianty tego rozwiązania, np. z potrójną lub podwójną koroną (podwójnym lub potrójnym płomieniem). W zależności od producenta i modelu płyty gazowej może być dostępna regulacja mocy dla wszystkich kręgów płomienia jednocześnie lub niezależna dla każdego z nich. Palnik wok ułatwia szybsze ogrzanie nawet dużego naczynia, choć najczęściej używa się na nim specjalnej patelni. Dzięki niemu możemy szybciej przygotować potrawę czy chociażby zagotować wodę, ponieważ charakteryzuje się on dużą mocą grzania.
© 2024 InfoMarket