W zależności od rodzaju płyty wchodzące w skład zestawu mogą różnić się sposobem zasilania, sterowania, a także przeznaczeniem do szczególnej wielkości naczyń oraz potraw.
Szklana powierzchnia płyt kombinowanych wygląda bardzo gustownie i elegancko. W większości właśnie takie powierzchnie oferują producenci praktycznych, wielofunkcyjnych, a także eleganckich płyt kombinowanych. Tak wykończona powierzchnia i przemyślana konstrukcja dostarcza nie tylko nowoczesnego akcentu w kuchennej przestrzeni, ale również komfortu użytkowania i przyrządzania potraw tradycyjną metodą za pomocą ognia wydobywającego się z palników gazowych. Warto dodać, że szklane powierzchnie płyt grzejnych do niedawna wykorzystywane były wyłącznie w konstrukcjach indukcyjnych. Szklana powierzchnia ma jeszcze jedną ważną cechę szczególną. Dotyczy ona łatwego utrzymania sprzętu w czystości. W kwestii designu modele typu „gas on glass” wyróżniają się dodatkowo wyjątkowo zaprojektowanymi rusztami.
Siemens EH375FBB1E; Amica PI3510U; Franke Smart FSM 302 I BK; Miele CS 7612 FL
Płyta kombinowana jest tak zwaną konstrukcją łączoną. Jeśli z jakichś powodów taki rodzaj konstrukcji nam nie odpowiada, ale chcemy zróżnicować możliwość gotowania w kuchni i zastosować różne możliwości zasilania w tym zakresie, możemy sami stworzyć zestaw płyt grzejnych, który będzie dopasowany do naszych potrzeb pod względem funkcji i parametrów technicznych. Producenci płyt grzejnych, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wymagających klientów, oferują płyty modułowe, powszechnie zwane płytami typu domino. Tego typu konstrukcje nie tylko zapewnią swobodę gotowania, ale także mogą dostarczyć kuchennych inspiracji do odkrywania nowych smaków. Wśród konstrukcji typu domino znajdziemy zarówno modele indukcyjne, gazowe, jak i teppan yaki. Odpowiednio dobrany zestaw, pochodzący dodatkowo od tego samego producenta, będzie nie tylko funkcjonalny, precyzyjnie dopasowany gabarytowo, ale również spójny wzorniczo.
Wywodząca się z kraju kwitnącej wiśni technika teppan yaki pozwala na wygodne przygotowywanie steków, owoców morza, ryb czy warzyw. (Fot. Siemens)
Posiadanie płyty kombinowanej zwiększa swobodę gotowania także pod względem możliwych do wykorzystania naczyń. Konstrukcje ceramiczne, spośród dostępnych na rynku typów pól elektrycznych, są najmniej wymagające. W tym wypadku pasuje większość naczyń – od aluminiowych po szklane. Nie można jednak stosować pojemników z tworzywa sztucznego. W wypadku pól indukcyjnych naczynie odgrywa jedną z ważniejszych ról w procesie przemiany energii elektrycznej w ciepło. Dlatego więc, aby proces przygotowywania potraw przebiegał bez zarzutu, należy wyposażyć się w naczynie z ferromagnetycznym dnem. Stal ferromagnetyczna charakteryzuje się grubym i ciężkim spodem, który idealnie przewodzi fale magnetyczne (aby sprawdzić, czy garnek jest odpowiedni do płyty indukcyjnej, warto przytknąć do niego magnes – jeśli dno jest ferromagnetyczne, magnes przywrze). Ciekawostką są specjalne nakładki pod zwykłe naczynia umożliwiające gotowanie na płycie indukcyjnej. Każdy garnek, patelnię czy podkładkę należy sprawdzić, czy nadaje się do stosowania na określonej płycie. Znalezienie odpowiedniej konstrukcji ułatwia specjalna ikonografia stosowana przez producentów na opakowaniach.
MPM MPM-60-IMG-21
Płyty typu domino, zwane również modułowymi, to płyty pomniejszone, osiągające średnio 30 – 40 cm szerokości. Nazywane także zestawami combi umożliwiają dowolne łączenie różnych modułów i stref grzewczych – także frytkownic, płyt typu teppan yaki, wok, grill itp. Wybierane są także przez konsumentów z powodu mniejszej liczby pól grzewczych. Systemy domino odgrywają na rynku dwojaką funkcję. Oferowane są do mieszkań bardzo małych, w których liczy się każdy centymetr, a użytkownik dodatkowo nie gotuje zbyt często. Z drugiej strony mają profesjonalne oblicze, ponieważ łącząc kilka różnych elementów (np. płytę domino gazową, indukcyjną, teppan yaki, grill czy frytkownicę), można uzyskać w kuchni bardzo profesjonalny efekt, nawiązujący do funkcjonalności rozwiązań stosowanych w najlepszych restauracjach świata. Trzeba pamiętać, że zestawy domino po złączeniu kilku elementów zabierają więcej miejsca.
Warto zaznaczyć, że świadomi użytkownicy sprzętów gospodarstwa domowego chcą, aby ich przestrzeń kuchenna była nie tylko praktycznym, ale przede wszystkim funkcjonalnym miejscem do gotowania i przygotowywania posiłków. Dotyczy to wszystkich sprzętów, a przede wszystkim płyt grzewczych. Producenci, wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, zaskakują coraz to nowszymi urządzeniami tego typu. Jeszcze do niedawna niemałą rewolucją były płyty gazowe, stosunkowo rzadko obecnie wybierane, ale wciąż popularne. Następna rewolucja nastąpiła przy okazji wprowadzenia płyt elektrycznych, a zaraz po nich indukcyjnych. Najnowszą ofertą produktów z tego segmentu są płyty modułowe. Jest to rozwiązanie, które najpierw znalazło zastosowanie w restauracjach, a następnie bardzo płynnie rozgościło się w domowych kuchniach. Płyty modułowe dają użytkownikowi możliwość stworzenia własnego, personalizowanego zestawu do gotowania. Możemy zestawiać w jednym ciągu funkcjonalnym płyty różnego rodzaju tak, aby skomponować zestaw odpowiadający naszym potrzebom pod względem funkcji i parametrów technicznych. Tego typu konstrukcje nie tylko zapewniają swobodę gotowania, ale także mogą dostarczyć kuchennych inspiracji do odkrywania nowych smaków. Wśród konstrukcji typu domino znajdziemy zarówno modele indukcyjne, gazowe, jak i teppan yaki. Odpowiednio dobrany zestaw, pochodzący dodatkowo od tego samego producenta, będzie nie tylko funkcjonalny, ale także spójny wzorniczo.
© 2024 InfoMarket