Urządzenia dostępne są zarówno w wersji o wysokości 60 cm, jak i kompaktowej – o wysokości 45 cm, które można z powodzeniem uzupełnić o dodatkowe akcesorium, np. w postaci szuflady grzewczej. (Fot. Amica)
Producenci piekarników standardowych nie zapominają o opatentowanych i innowacyjnych systemach, które pozwalają na równomierne i efektywne pieczenie. Wiele z nich wyposażono w rozwiązania sprzyjające minimalizowaniu poboru energii elektrycznej. Producenci zatem stosują wysokowydajne wentylatory o różnych kształtach, które skutecznie rozprowadzają gorące powietrze po całej komorze. Podobnie rzecz się ma z grzałkami. Niecodziennie spotykane grzałki skonstruowane są z kilku elementów grzejnych dla lepszego efektu opiekania. Nie można także w tym miejscu zapomnieć o pionierskich kształtach komór, które albo nawiązują do tradycyjnych pieców chlebowych, albo stworzone są tak, by odbijać od ścian rozprowadzane powietrze.
MPM MPM-63-BO-12T; SHARP KA-73G68BNH-PL
Wśród piekarników o standardowych gabarytach nie brakuje modeli wyposażonych w interaktywny elektroniczny panel sterowania. Poza włączeniem różnych opcji i funkcji coraz częściej odgrywa on także ważną rolę estetyczną. To właśnie dzięki niemu urządzenie zaczyna działać lub kończy swą pracę. Istotną rolę odgrywają dziś wyświetlacze LED i LCD. Jeśli więc charakteryzujemy tradycyjny piekarnik, musimy wiedzieć, że na rynku występują modele ze sterowaniem mechanicznym (manualnym), mechaniczno- elektronicznym lub w pełni elektronicznym. Pierwszy typ panelu sterowania charakteryzuje się brakiem wyświetlacza i zastosowaniem mechanicznych pokręteł, które wypierane są przez modele mechaniczno-elektroniczne. Panele elektroniczne z domieszką elementów mechanicznych są nieco bardziej zaawansowane. Mechaniczne pokrętła wspierane są pracą elektroniki, w tym przycisków czy wyświetlacza. Bardziej zaawansowane są modele całkowicie elektroniczne. Piekarniki takie wyposażone są w centralnie usytuowany wyświetlacz, który odgrywa najważniejszą rolę w procesie regulowania ustawień. Z jednej strony więc mamy do czynienia z modelami z wyświetlaczem i w pełni sensorowymi funkcjami wyboru albo samym wyświetlaczem, na którym można bezpośrednio wybierać wszystkie opcje.
Fot. Gaggenau
W nowoczesnych sprzętach do gotowania na parze, w tym również piekarnikach, może być dostępny tzw. szybki nagrzew. Jest to bardzo praktyczna funkcja, która pozwala osiągnąć pożądaną temperaturę w zaledwie kilka minut. W niektórych piekarnikach wykorzystywane są termosondy. Są one elementami, które zdecydowanie zasługują na miano pomocników kuchni. Kiedyś tradycyjne modele mierzyły temperaturę w środku mięsa, dziś po osiągnięciu pożądanej wartości wyłączają grzanie, informują użytkownika o zakończeniu procesu, a najbardziej innowacyjne dokonują pomiaru nawet w czterech różnych miejscach potrawy i dostosowują do niej parametry pieczenia. Wiele modeli stosuje czujniki, które mierzą ilość oparów w powietrzu. Dzięki temu monitorują poziom wilgoci w komorze, co przekłada się na zapobieganie przesuszeniu potrawy.
Fot. Siemens
Bezpieczeństwo użytkowania to kluczowy aspekt w przypadku sprzętu grzejnego. Urządzenia te wykorzystują bowiem energię elektryczną i użytkowane są w domach. Tam bardzo często bywają „testowane” przez nasze pociechy. Z tych względów aspekty związane z bezpieczeństwem są bardzo poważnie traktowane przez producentów, którzy dodatkowo spełniać muszą rygorystyczne normy i zalecenia. Z rozwiązaniami tymi warto się zapoznać, bowiem ich zadaniem jest eliminowanie możliwości porażenia prądem czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o kulinarne efekty.
W zależności od modelu piekarnika dostępne mogą być różne opcje czyszczenia. Za bardzo wydajne i przydatne rozwiązanie uważana jest piroliza, która wykorzystuje czyszczenie przy pomocy bardzo wysokiej temperatury „wypalając” zabrudzenia. Po tej czynności należy wymieść suchy osad i gotowe. Kataliza z kolei działa na zasadzie wchłaniania tłuszczów w specjalne wkłady katalityczne i wypalaniu ich podczas nagrzewania się piekarnika do równie wysokiej temperatury. Funkcja czyszczenia parowego polega natomiast na wykorzystaniu wody i włączeniu grzania z określonymi parametrami podanymi przez producenta. Pod wpływem temperatury woda paruje i rozpuszcza zaschnięty brud. Po tym należy komorę przetrzeć, a miejsca, które się nie doczyściły, domyć ręcznie.
Dbałość o czystość urządzenia jest konieczna, ponieważ bakterie i rodniki pleśni, które powstały w wyniku nieczyszczenia, mogą przenieść się na potrawy. Nieczyszczone kratki i blachy, na których zostały resztki jedzenia, będą się ponownie przypalać, aż ostatecznie użytkownicy staną przed dużym problemem w kwestii domycia wszelkich akcesoriów. Zabrudzenie kratek i blach może też przełożyć się na jakość przygotowanych potraw. Długotrwałe nieczyszczenie piekarnika powoduje tworzenie się wyjątkowo trudnych od usunięcia plam, które nie znikną w kilkanaście minut.
Piekarniki parowe to w praktyce tradycyjne piekarniki z klasycznymi funkcjami grzania, a więc termoobiegiem, grillem, opiekaczem, dodatkowo wyposażone w zbiornik na wodę, która zamieniana jest w parę wykorzystywaną podczas pieczenia. W piekarnikach temperatura może osiągać nawet 250 °C. W wypadku urządzeń do gotowania na parze temperatura waha się w przedziale 100–130 °C, a para wytwarzana jest strefowo przez generator pary.
© 2024 InfoMarket