Piekarniki parowe do zabudowy, podobnie jak inne sprzęty gospodarstwa domowego, w zależności od modelu i producenta różnią się sposobem sterowania, możliwościami w zakresie automatycznych programów, a także dodatkowymi funkcjami. (Fot. Siemens)
Czyszczenie urządzeń parowych do gotowania i pieczenia przebiega nieco inaczej niż tradycyjnych. Jednym z najważniejszych „zabiegów” wykonywanych w celu przedłużenia trwałości komponentów urządzenia jest odkamienianie generatora pary. Jest ono niezbędne w większości sprzętów wykorzystujących wodę i polega na usunięciu osadu wapiennego z elementów wodnych, w tym generatora pary. W zależności od producenta sugeruje się wykonać specjalny roztwór z dodatkiem octu i wlać go do zbiornika z wodą. Oprócz roztworu octowego, sugerowanego przez producentów, można także użyć środków odkamieniających w płynie lub tabletce (po uprzednim rozpuszczeniu). Wiele modeli informuje dźwiękowo lub wizualnie (za pomocą informacji tekstowej) o konieczności wykonania odkamieniania.
SAMSUNG NV7B5785KAK/U2; MIELE DGC 7460 HC Pro
Wymiary piekarnika to bardzo istotny parametr. Często dochodzi w tym obszarze do pomyłek. Pamiętajmy, że mamy do czynienia z wymiarami części widocznej oraz otworem do zabudowy. Na rynku mamy trzy podstawowe rozmiary urządzeń: tradycyjne o wysokości i szerokości równej 60 cm, kompaktowe o wysokości zmniejszonej do 45 cm (szerokość pozostaje bez zmian, mimo że na rynku są także modele o mniejszej głębokości), a także poszerzone, których szerokość wynosi nawet 90 cm. Pozostałe wymiary mogą również ulec zmniejszeniu, ponieważ piekarniki poszerzone występują w wersji standardowej (wysokość równa 60 cm), a także kompaktowej (szerokość 90 cm, a wysokość średnio 45 – 50 cm).
Fot. Bosch
Nieodłącznym parametrem związanym z wymiarem urządzenia jest jego pojemność użytkowa. Klienci stawiają mimo wszystko na wielkość komory grzania, dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej. W modelach standardowych (60 cm) pojemność wynosi ok. 70 l. Konstrukcje kompaktowe z kolei (jak sama nazwa wskazuje) mają mniejszą komorę grzania. Jej pojemność oscyluje między 25 a 40 l.
Fot. Amica
Linie wzornicze to element nie tylko AGD dużego czy drobnego, ale również sprzętu elektronicznego audio i wideo. Ich wszechstronne zastosowanie można zaobserwować także w dekoracjach, armaturze kuchennej czy łazienkowej, zastawie stołowej czy nawet ubraniach!
Lubimy tak przygotowane zestawy, ponieważ nie tylko są czegoś częścią, ale przede wszystkim są projektowane w zgodzie z aktualnymi trendami i oczekiwaniami. W pewnym sensie sprzęt ten jest swego rodzaju wizytówką gospodarza. Wyjątkowo sprawdza się tu powiedzenie „pokaż mi swą kuchnię, a powiem ci, kim jesteś”. Wchodząc do kuchni i oglądając sprzęt AGD, wiele możemy stwierdzić o właścicielu. Dowiemy się nie tylko, jaki ma gust, jaki styl preferuje, ale bez problemu odgadniemy, czy jest osobą ceniącą jakość, czy świat nowych rozwiązań technicznych.
Piekarniki i urządzenia do gotowania na parze są zazwyczaj spójne z innymi urządzeniami AGD z danej linii wzorniczej.
Jeśli w aranżacji wnętrza preferujemy klasyczne rozwiązania, nic straconego. Wielu producentów oferuje serie utrzymane w stylu retro. Jak pokazuje rynek, retro nie musi jednak oznaczać ograniczonej funkcjonalności. Sprzęt, mimo charakterystycznego, „oldskulowego” wyglądu może oferować innowacyjne rozwiązania techniczne i funkcje znane z najnowocześniejszych oferowanych obecnie urządzeń. Linie utrzymane w stylu retro pozwalają stworzyć projekt bazujący na stylizowanych na retro piekarnikach, płytach, okapach i kuchenkach mikrofalowych. Ważną rolę odgrywają tutaj miękkie linie i kształt samego sprzętu, wycięcia drzwi i dekoracje na uchwytach stylizowane na stare złoto, srebro lub miedź. W urządzeniach grzewczych mamy do dyspozycji duże zegary analogowe, ergonomiczne, ale widoczne pokrętła oraz żeliwne dodatki. Wszystkie te detale są dodane po to, żeby uzyskać efekt przypominający sprzęty produkowane jeszcze w połowie XX w.
BOSCH HSG636ES1
Spójne stylistycznie linie vintage oferuje wielu producentów sprzętów gospodarstwa domowego. Urządzenia występują w rozmaitych kolorach i kształtach. Ciekawostką, na którą warto zwrócić uwagę, jest fakt, że sprzęty retro doskonale pasują do siebie wzorniczo nawet wtedy, gdy pochodzą od różnych producentów. Mamy tu na myśli połączenie dużego i drobnego AGD. Wystarczy, że wszystkie urządzenia utrzymamy w jednej tonacji kolorystycznej i już mamy efekt w pełni wystylizowanej na styl retro przestrzeni kuchennej. Takie wzornictwo pasuje do każdego domu i każdej kuchni, niemniej wykorzystywane jest najczęściej w nowo remontowanych kamienicach, starych dworkach i pensjonatach, a także w pomieszczeniach loftowych i tych, które są utrzymane w stylu industrialnym.
W zależności od modelu piekarniki z funkcją pary wyposażone są w praktyczne programy automatyczne. Są to gotowe, zaprogramowane w pamięci programy, które zostały dobrane pod kątem konkretnych potraw czy dań – tak, żeby wszystkie parametry i rezultaty grzania były dla danego produktu najlepsze z możliwych. Użytkownik nie musi więc szukać w przepisach czy instrukcji obsługi, jak długo należy piec np. drób i jaką grzałkę do tego celu aktywować. W ten sam sposób z łatwością przygotujemy ryby, mięso, a także rozmrozimy produkty spożywcze lub utrzymamy przygotowane potrawy w cieple. Z wykorzystaniem automatycznych programów bez trudu upieczemy pizzę, chleb, wysuszymy grzyby, owoce, zioła, a nawet mięso. Do szczególnych możliwości zaliczyć też należy funkcję podgrzewania talerzy, filiżanek czy pasteryzację przetworów. W wypadku najbardziej zaawansowanych technicznie rozwiązań piekarniki dają użytkownikom możliwość wyboru najodpowiedniejszego programu z listy nawet ponad 200 pozycji. Co więcej, listę tę możemy powiększyć, zapisując w menu własne ustawienia i preferencje. Ciekawą funkcją, a raczej grupą funkcji, jest przyrządzanie kilku potraw jednocześnie w jednej komorze. Rozwiązanie to jest nie tylko praktyczne, ale można je nazwać również ekonomicznym z racji minimalizowania poboru prądu na późniejsze przygotowanie kolejnych dań. Podczas tego procesu stosowane są specjalne systemy nadmuchu i przekazywania ciepła tak, by w jednej komorze można było piec zarówno słone i bardzo aromatyczne dania mięsne lub rybne, jak i słodkie przekąski lub ciasta. Wielu producentów proponuje dodatkowo specjalne separatory w formie wyjmowanych płytek, które oddzielają poziomy piekarnika, żeby zapachy się nie przenikały.
© 2024 InfoMarket