Płyty grzejne zintegrowane z okapem konstruowane są tak, aby zachować najwyższe standardy higieny w zakresie codziennego użytkowania, stąd powierzchnie płyt najczęściej wykonane są z hartowanego szkła i mogą przybierać różne barwy. (Fot. Siemens)
Mogłoby się wydawać, że skoro część płyty zajmuje okap, utracimy takie możliwości jak łączenie pól czy redukcja mocy. Nic bardziej mylnego. Taka płyta jest równie funkcjonalna jak płyta bez wbudowanego okapu. Co więcej, jej możliwości są dodatkowo rozszerzone właśnie o pochłaniacz lub wyciąg. Płyty z wbudowanymi okapami oferują możliwość łączenia pól grzejnych w większe strefy gotowania, idealne do dużych garnków lub gotowania dla większej liczby osób w tym samym czasie. Wyposażone są również w opcję umożliwiającą zredukowanie mocy na wszystkich uruchomionych polach za dotknięciem jednego przycisku i przywrócenie poprzednich ustawień po ponownym dotknięciu. Integracja okapu i płyty w jedno urządzenie sprawia, że działają niemal synchronicznie i automatycznie bez ingerencji użytkownika. W praktyce oznacza to uruchomienie się okapu dokładnie wtedy, gdy jest to konieczne, tj. podczas wydobywania się pary z gotowanych potraw czy w razie zanieczyszczenia powietrza w inny wyczuwalny dla sprzętu sposób.
SAMSUNG NZ84T9747VK; MIELE KMDA 7676 FL-U
Podobnie jak okapy klasyczne, tak i te zintegrowane z płytą mogą pracować zarówno w trybie pochłaniacza, jak i w trybie wyciągu. Wybór trybu zależy od naszych potrzeb, ale również możliwości montażowych. Tryb pochłaniacza jest mniej wymagający montażowo, ponieważ okap zasysa zanieczyszczone powietrze, a następnie przy pomocy zainstalowanych w nim filtrów absorpcyjnych oczyszcza je i oddaje. Działa w tak zwanym obiegu recyrkulacyjnym, czyli zamkniętym. Tryb pochłaniacza jest otwartym trybem pracy, zwanym również wywiewowym. W tym wypadku urządzenie zasysa opary wilgoci i tłuszczu i usuwa je na zewnątrz pomieszczenia. Zanieczyszczone powietrze przenoszone jest do ciągu wentylacyjnego lub bezpośrednio na zewnątrz. Zależy to od indywidualnej instalacji.
Fot. Ciarko Design
Działanie okapu w trybie pochłaniacza lub wyciągu będzie zależało od tego, gdzie będziemy go montować. Precyzując, będzie istotne, czy będzie to budownictwo wielorodzinne, czyli tak zwane mieszkanie w bloku, czy segment. Ważne będą również rodzaj i liczba zastosowanych kominów wentylacyjnych. Może być jeden, dwa, szyb, mechaniczny, pion grawitacyjny i wiele innych.
Fot. Miele
Okap w trybie wyciągu powinien mieć odrębny szyb kominowy. W pomieszczeniu, poza nim, znajdować się powinna dodatkowo niezależna kratka wentylacyjna. Wszystkie nowo budowane bloki wielorodzinne oraz nowoczesne domy są w nie zwykle wyposażone w standardzie. Niemniej przed zakupem płyty z wbudowanym okapem, jeśli chcemy używać go w trybie wyciągu, warto to sprawdzić. Wymiana płyty na nową lub rezygnacja z okapu przy okazji remontu kuchni, a nie jej projektu od podstaw, wymaga jeszcze jednego warunku. Warto mieć na uwadze, że w budownictwie starszej generacji – zarówno wielorodzinnym, jak i domach – podłączanie okapów do kanałów grawitacyjnych jest zabronione. To dlatego, że mieszkania są wyposażone w tak zwane kanały zbiorcze. Podłączenie okapu do takiego kanału usunie zanieczyszczone powietrze z kuchni użytkownika, ale jednocześnie przemieści je do innego pomieszczenia lub kuchni sąsiada. Dlatego jedynym możliwym rozwiązaniem jest tu okap o obiegu zamkniętym, pracujący w trybie pochłaniacza. Zdarza się również, że sama zabudowa kuchenna nie pozwala na wykorzystanie okapu w trybie wyciągu. Przykładem może być zbyt duża odległość urządzenia od kanału wentylacyjnego.
FRANKE FMY 839 HI 2.0
Okapy zintegrowane z płytą charakteryzują się dużą wydajnością i pod tym względem nie ustępują klasycznym konstrukcjom naściennym czy podszafkowym. Ponadto zapewniają stosunkowo cichą i efektywną pracę, a do tego potrafią być wyjątkowo energooszczędne. Mechanizm takiego okapu ukryty jest zwykle pod solidną kratką, wykonaną najczęściej z żeliwa, a dzięki temu odporną na zadrapania i uderzenia. Podzespoły elektroniczne okapu zintegrowanego z płytą są często wodoszczelne – na wypadek, gdyby podczas gotowania doszło do nieoczekiwanego zalania urządzenia, np. po wykipieniu wody. Wyciąg zintegrowany z płytą jest też wyposażony w zbiornik na ciecz, który w razie potrzeby można wygodnie opróżnić. Pojemność takiego zbiornika jest zróżnicowana, zależnie od modelu urządzenia.
Znajdująca się zwykle na środku płyty grzejnej kratka, przez którą zasysane są opary, tworzy jedną płaszczyznę ze szklanym blatem urządzenia. Dzięki temu możemy swobodnie przenosić czy przesuwać gorące garnki i patelnie z jednej części płyty na drugą.
W okapie, niezależnie od tego, czy jest on samodzielnym urządzeniem, czy zintegrowanym w płycie grzejnej, ważnym determinantem związanym ze skuteczną wymianą powietrza oraz jego oczyszczaniem są filtry. Jest to jeden z parametrów, który stanowi ważną kwestię podczas wyboru urządzenia w odniesieniu do jego wydajności i skuteczności w tym zakresie. Skuteczność ta nie ogranicza się jedynie do liczby umieszczonej przez producenta na okapie, ale przede wszystkim do systemu filtracji, który został zastosowany w urządzeniu. Sam filtr w okapie, zarówno podczas pracy w trybie wyciągu, a więc tak zwanej wywiewowej, jak i w trybie pochłaniacza, czyli recyrkulacyjnej, ma bardzo istotny wpływ na eliminację cząstek tłuszczu i różnego typu oparów z kuchennego powietrza. Należy w tym miejscu mocno podkreślić, że wpływa to nie tylko zdrowie użytkowników, ale stan całej przestrzeni kuchennej, zabudowy meblowej i innych sprzętów kuchennych znajdujących się w najbliższym otoczeniu – w tym na sam okap.
Warto przy okazji dodać, że rodzaj i typ filtra, a także materiał, z jakiego został wykonany, mają znaczny wpływ na skuteczność pracy okapu. Przez niego bowiem przepływają zasysane masy powietrza.
Efektywność działania filtrów metalowych stosowanych w wyciągach zintegrowanych z płytami grzejnymi jest tym większa, im czystszy będzie filtr. Wobec tego należy je czyścić w zależności od częstości używania okapu. Wielu producentów filtrów oferuje modele, które z powodzeniem i bez obaw o uszkodzenia można czyścić w zmywarce. Z punktu widzenia użytkownika jest to bardzo komfortowe rozwiązanie. Większość filtrów metalowych nadaje się do zmywania mechanicznego, ale zawsze należy to sprawdzić. Należy pamiętać również, że filtry (np. aluminiowe), wraz z upływem czasu użytkowania mogą ulec przebarwieniom. To częste i normalne zjawisko, które nie wypływa na ostateczną wydajność tego rodzaju filtrów. Ma jednak bardzo duży wpływ na estetykę urządzenia i jeśli użytkownik zdecyduje, że zaburza to wizualny odbiór, może je w każdym czasie wymienić. Warto wiedzieć, że producenci oferują grupę filtrów pochłaniających, w tym również węglowych, które mogą być wielokrotnego użytku. Oznacza to, że mogą być czyszczone i myte. Do niedawna filtry węglowe były tylko jednokrotnego użytku, a po czasie eksploatacji i zużycia – wyrzucane. W wypadku filtrów wielokrotnego użytku należy stosować się do zaleceń i rekomendacji producentów tych akcesoriów. Mycie ręczne filtra stałego należy rozpocząć od namoczenia go. Następnie przy pomocy wilgotnej ściereczki nasączonej neutralnym detergentem na bazie mydła należy starannie wyczyścić jego powierzchnię. Warto też zwrócić uwagę na mocowanie filtra, które również wymaga wyczyszczenia. Filtry należy myć okresowo, zgodnie z zaleceniem producenta i w odniesieniu do eksploatacji okapu. Zwiększa to znacznie efektywność oczyszczania powietrza. W przestrzeniach kuchennych, w których gotowanie odbywa się codziennie, filtry powinny być czyszczone przynajmniej raz na 5 do 7 tygodni. Standardowo producenci filtrów rekomendują ich czyszczenie co 8 tygodni.
© 2024 InfoMarket