Artykuły

Pakowarki próżniowe

Pakowarki próżniowe do żywności

2021-12-09

Pandemia nauczyła nas kupowania na zapas, często to nie tylko oszczędność czasu ale i pieniędzy. Jednak niektóre produkty, zwłaszcza warzywa i owoce lub świeże mięso, źle znoszą długie przechowywanie. Zapewnienie im odpowiednich warunków może znacznie wydłużyć ich termin przydatności do spożycia.

Czytaj więcej...
Szuflady

Szuflady do pakowania próżniowego

2021-12-01

Pakowanie próżniowe to przede wszystkim dłuższe przechowywanie żywności. Proces opiera się na wypompowaniu powietrza z worków foliowych lub specjalnych pojemników próżniowych, w których znajdują się produkty spożywcze. Na rynku dostępne są kompaktowe modele, a także większe – do zabudowy, w formie specjalnej szuflady.

Czytaj więcej...
Pakowanie próżniowe i

Pakowanie próżniowe i gotowanie sous vide

2020-11-01

W czasach pandemii odpowiednie przechowywanie żywności szczególnie zyskało na znaczeniu. Jednym z najlepszych rozwiązań może okazać się pakowanie próżniowe, które pozwala na nawet pięciokrotne wydłużenie terminu przydatności do spożycia rozmaitych produktów lub całych potraw. Żywność zapakowaną próżniowo w specjalnych woreczkach możemy też przyrządzić metodą sous vide.

Czytaj więcej...
Troska o higienę i komfort

Troska o higienę i komfort ze sprzętem gospodarstwa domowego

2020-05-02

Różnorodne funkcje i rozwiązania techniczne stosowane w dużym AGD pozwalają zachować higieniczną czystość w domu, zapewnią optymalne warunki do długiego przechowywania żywności czy też zwiększają komfort prania oraz zmywania. (Fot. Samsung)

Czytaj więcej...
Optymalne

Optymalne przechowywanie żywności

2020-04-03

Jedną z głównych przyczyn psucia się żywności, obok nieodpowiedniej temperatury, jest powietrze i jego skład. Zawarty w nim tlen oraz różne związki przyspieszają rozwój drobnoustrojów i bakterii, skracając jednocześnie trwałość produktów. Tym dłużej zachowają one swą świeżość, zapach i smak, im bardziej zadbamy o optymalne warunki ich przechowywania. (Fot. Amica)

Czytaj więcej...
Rewolucja w przechowywaniu

Rewolucja w przechowywaniu żywności

2017-10-13

16 października to obchody Światowego Dnia Żywności, który ustanowiony został przez ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 r. Corocznie w samej tylko Polsce gospodarstwa domowe marnują ponad 2 miliony ton żywności (Eurostat). Celem nadrzędnym tego dnia jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat światowych problemów żywnościowych oraz walka z głodem i niedożywieniem. Marka FoodSaver, jako lider w segmencie produkcji systemów pakowania próżniowego, prezentuje proste sposoby na wydłużenie przydatności artykułów spożywczych.

Czytaj więcej...
x

Kontakt z redakcją

© 2023 InfoMarket