Strona domowa / AGD DUŻE / Artykuły / Tradycyjne

Tradycyjne piekarniki do zabudowy

Tradycyjne

Piekarnik tradycyjny to taki, którego szerokość i głębokość nie przekraczają 60 cm, a do tego zwykle jest zasilany elektrycznie i wyposażony w klasyczne opcje grzania. Te urządzenia do zabudowy nie tylko już dawno wyposażane są w standardzie w rozmaite funkcje, które wspomagają procesy pieczenia czy rozmrażania, ale są przy tym energooszczędne i łatwe do utrzymania w czystości. (Fot. Bosch)

Modele tradycyjne, w większości zasilane energią elektryczną, do przygotowywania potraw wykorzystują odpowiednie elementy szybkogrzejne, które najczęściej montowane są na górze i dole, a także z tyłu komory piekarnika, żeby optymalnie rozprowadzać ciepło w jego wnętrzu. Urządzenia tego typu wyposażone są w rozmaite funkcje i programy, które są uruchamiane za pomocą panelu sterowania. Aktywacja odpowiedniej funkcji grzewczej sprawia, że grzałki nagrzewają się do odpowiedniej temperatury i przekazują ciepło komorze. W piekarnikach elektrycznych można wybierać spośród wielu programów, które usprawniają proces przyrządzania potraw, np. wypiekanie ciasta, pieczenie ryby czy rozmrażanie.

Tradycyjne

SIEMENS iQ700 HB634GBW1; MIELE H 7164 B; LORD L-B3

Praktyczne programy automatyczne

W zależności od modelu piekarniki tradycyjne wyposażone są w praktyczne programy automatyczne. Są to gotowe, zaprogramowane w pamięci programy, które zostały dobrane pod kątem konkretnych potraw czy dań – tak, żeby wszystkie parametry i rezultaty grzania były dla danego produktu najlepsze z możliwych. Użytkownik nie musi więc szukać w przepisach czy instrukcji obsługi, jak długo należy piec np. drób i jaką grzałkę do tego celu aktywować. W ten sam sposób z łatwością przygotujemy ryby, mięso, a także rozmrozimy produkty spożywcze lub utrzymamy przygotowane potrawy w cieple. Z wykorzystaniem automatycznych programów bez trudu upieczemy pizzę, chleb, wysuszymy grzyby, owoce, zioła, a nawet mięso. Do szczególnych możliwości zaliczyć też należy funkcję podgrzewania talerzy, filiżanek czy pasteryzację przetworów. W wypadku najbardziej zaawansowanych technicznie rozwiązań piekarniki dają użytkownikom możliwość wyboru najodpowiedniejszego programu z listy nawet ponad 200 pozycji. Co więcej, listę tę możemy powiększyć, zapisując w menu własne ustawienia i preferencje. Ciekawą funkcją, a raczej grupą funkcji, jest przyrządzanie kilku potraw jednocześnie w jednej komorze. Rozwiązanie to jest nie tylko praktyczne, ale można je nazwać również ekonomicznym z racji minimalizowania poboru prądu na późniejsze przygotowanie kolejnych dań. Podczas tego procesu stosowane są specjalne systemy nadmuchu i przekazywania ciepła tak, by w jednej komorze można było piec zarówno słone i bardzo aromatyczne dania mięsne lub rybne, jak i słodkie przekąski lub ciasta. Wielu producentów proponuje dodatkowo specjalne separatory w formie wyjmowanych płytek, które oddzielają poziomy piekarnika, żeby zapachy się nie przenikały.

Tradycyjne

Jedną z funkcji w zakresie bezpieczeństwa użytkowania jest tzw. chłodny front. Fronty piekarników wyposażane są nawet w poczwórną szybę, dzięki czemu zewnętrzna strona drzwi zawsze pozostaje chłodna. (Fot. Hisense)

Opatentowane systemy pieczenia

Producenci piekarników standardowych nie zapominają o opatentowanych i innowacyjnych systemach, które pozwalają na równomierne i efektywne pieczenie. Wiele z nich wyposażono w rozwiązania sprzyjające minimalizowaniu poboru energii elektrycznej. Producenci zatem stosują wysokowydajne wentylatory o różnych kształtach, które skutecznie rozprowadzają gorące powietrze po całej komorze. Podobnie rzecz się ma z grzałkami. Niecodziennie spotykane grzałki skonstruowane są z kilku elementów grzejnych dla lepszego efektu opiekania. Nie można także w tym miejscu zapomnieć o pionierskich kształtach komór, które albo nawiązują do tradycyjnych pieców chlebowych, albo stworzone są tak, by odbijać od ścian rozprowadzane powietrze.

Tradycyjne

HISENSE BSA66334PG; GORENJE BOS6737E13FBG; MPM MPM-63-BOS-10B

Nowoczesny i praktyczny „szybki nagrzew”

W piekarnikach standardowych może być również dostępny tzw. szybki nagrzew. Jest to bardzo praktyczna funkcja, która pozwala osiągnąć pożądaną temperaturę w zaledwie kilka minut. W niektórych piekarnikach wykorzystywane są termosondy. Są one elementami, które zdecydowanie zasługują na miano pomocników kuchni. Kiedyś tradycyjne modele mierzyły temperaturę w środku mięsa, dziś po osiągnięciu pożądanej wartości wyłączają grzanie, informują użytkownika o zakończeniu procesu, a najbardziej innowacyjne dokonują pomiaru nawet w czterech różnych miejscach potrawy i dostosowują do niej parametry pieczenia. Wiele modeli stosuje czujniki, które mierzą ilość oparów w powietrzu. Dzięki temu monitorują poziom wilgoci w komorze, co przekłada się na zapobieganie przesuszeniu potrawy.

Tradycyjne

Komora piekarnika to element, którzy nierzadko przysparza trudności w zakresie czyszczenia. Wielu producentów piekarników stosuje łatwą w czyszczeniu emalię. Nierzadko piekarniki wyposażone są też w czyszczenie pirolityczne, które przebiega w wysokiej temperaturze i ułatwia usunięcie nawet trudnych zabrudzeń.

Obsługa i sterowanie na miarę XXI wieku

Wśród piekarników o standardowych gabarytach nie brakuje modeli wyposażonych w interaktywny elektroniczny panel sterowania. Poza włączeniem różnych opcji i funkcji coraz częściej odgrywa on także ważną rolę estetyczną. To właśnie dzięki niemu urządzenie zaczyna działać lub kończy swą pracę. Istotną rolę odgrywają dziś wyświetlacze LED i LCD. Jeśli więc charakteryzujemy tradycyjny piekarnik, musimy wiedzieć, że na rynku występują modele ze sterowaniem mechanicznym (manualnym), mechaniczno- elektronicznym lub w pełni elektronicznym. Pierwszy typ panelu sterowania charakteryzuje się brakiem wyświetlacza i zastosowaniem mechanicznych pokręteł, które wypierane są przez modele mechaniczno-elektroniczne. Panele elektroniczne z domieszką elementów mechanicznych są nieco bardziej zaawansowane. Mechaniczne pokrętła wspierane są pracą elektroniki, w tym przycisków czy wyświetlacza. Bardziej zaawansowane są modele całkowicie elektroniczne. Piekarniki takie wyposażone są w centralnie usytuowany wyświetlacz, który odgrywa najważniejszą rolę w procesie regulowania ustawień. Z jednej strony więc mamy do czynienia z modelami z wyświetlaczem i w pełni sensorowymi funkcjami wyboru albo samym wyświetlaczem, na którym można bezpośrednio wybierać wszystkie opcje.

2022-12-26
x

Kontakt z redakcją

© 2023 InfoMarket