Energooszczędne i atrakcyjne wzorniczo płyty indukcyjne

Energooszczędne i atrakcyjne wzorniczo

Urządzenia tego typu działają na zasadzie indukcji magnetycznej. Ta technika jest bardzo bezpieczna, komfortowa i zapewnia dużą sprawność energetyczną. Dostępne w sprzedaży modele indukcyjne zaskakują nie tylko jakością wykonania, ale przede wszystkim funkcjonalnością i stosowanymi w nich rozwiązaniami technicznymi. (Fot. Amica)

Płyty wykorzystujące indukcję to jeden z najefektywniejszych sposobów gotowania. Rozwiązania w nich stosowane sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Ich główne zalety to krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu m ocy i łatwość u trzymania w czystości. Atutem jest też wzornictwo, które z łatwością wpisze się zarówno w klasyczny, jak i nowoczesny styl kuchni.

Energooszczędne i atrakcyjne wzorniczo

AMICA PI6144S4WSU; MIELE KM 7464 FL; GORENJE IT646ORAW

Energooszczędne i atrakcyjne wzorniczo

BOSCH PXY875KW1E; ASKO HI1994G; SIEMENS EX801LVC1E

Działanie tego rodzaju płyt

Działanie płyt indukcyjnych opiera się na generowaniu ciepła bezpośrednio w metalowym ferromagnetycznym dnie naczynia, a nie na polu grzewczym. Energię pola wirowego w garnku tworzą zamontowane w płycie induktory. Sama strefa grzewcza płyty indukcyjnej nagrzewa się dzięki temu tylko wtórnie – od dna garnka. Pozostała powierzchnia płyty pozostaje zawsze chłodna. Co ciekawe, częstotliwość pola magnetycznego wykorzystywanego w płycie indukcyjnej mieści się w przedziale od 20 do 50 kHz), zatem jest ona prawie sto tysięcy razy mniejsza od częstotliwości fal radiowych stosowanych w kuchenkach mikrofalowych, a co za tym idzie – całkowicie bezpieczna.

Energooszczędne i atrakcyjne wzorniczo

Możliwość łączenia dwóch pól grzewczych w jedno zapewnia elastyczność użytkowania płyty indukcyjnej i umożliwia dostosowanie powierzchni grzejnej do wielkości i kształtów wykorzystywanych naczyń. (Fot. Amica)

Specjalne garnki i naczynia

Podczas przygotowywania posiłków na płytach indukcyjnych naczynia odgrywają jedną z ważniejszych ról w procesie przemiany energii elektrycznej w ciepło. Dlatego więc, żeby proces przygotowywania potraw przebiegał prawidłowo, należy wyposażyć się w naczynia z ferromagnetycznym dnem. Stal ferromagnetyczna charakteryzuje się grubym i ciężkim spodem, który idealnie przewodzi fale magnetyczne (żeby sprawdzić, czy garnek jest odpowiedni do płyty indukcyjnej, warto przytknąć do niego magnes – jeśli dno jest ferromagnetyczne, magnes przywrze). Co ciekawe, wielu producentów naczyń do smażenia i gotowania oferuje specjalne nakładki pod zwykłe naczynia, które umożliwiają gotowanie na płycie indukcyjnej. Każdy garnek, patelnię czy podkładkę należy sprawdzić, czy nadaje się do stosowania na określonej płycie. Kupując nowy zestaw garnków, warto zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na garnkach indukcyjnych, żeby zakupione naczynia poprawnie działały na płycie indukcyjnej. Zwykle oznaczenia znajdują się na zewnętrznej stronie dna garnka, a fakt, że naczynie przeznaczone jest do płyt indukcyjnych, oznaczony jest piktogramem przypominającym poziomą spiralę.

Energooszczędne i atrakcyjne wzorniczo

HISENSE I6433C7; BOSCH PXE601DC1E; AMICA PI6540UT Studio

Gabaryty płyt indukcyjnych

Ważnym parametrem przy wyborze indukcyjnej płyty grzewczej są jej wymiary. Standardowe płyty mają ok. 60 cm szerokości i głębokości. Modele szersze, które często wyposażone są w pola typu flexi bridge (łączenie dwóch pól w jedno), mogą osiągnąć szerokość nawet 75 lub 90 cm. Ich głębokość również może się zmieniać. Zazwyczaj płyty szerokie mają mniejszą głębokość, na poziomie 50 – 60 cm (jednak nie jest to regułą). Modele typu domino mają szerokość ok. 30 lub 4 0 c m. Ich rozmiar pozwala na zamontowanie ich nawet w najmniejszych kuchniach lub na większych powierzchniach, gdy łączy się ich kilka rodzajów w tak zwane płyty modułowe, tworzące funkcjonalną całość.

Parametry techniczno-użytkowe określają specyfikę płyt grzewczych i pozwalają na porównanie możliwości urządzeń i wybór najlepszego dla nas modelu. Obejmują przy tym zarówno kluczowe aspekty związane z odpowiednim przyłączem, jak i wiele atrybutów funkcjonalnych, jak choćby liczba pól grzewczych na płycie. Z tymi najważniejszymi warto więc szczególnie się zapoznać. Kluczowe będą rodzaj zasilania, wymiary, moc stref grzejnych, a także moc przyłączeniowa.

Energooszczędne i atrakcyjne wzorniczo

Płyty indukcyjne mogą być wyposażone w funkcję rozpoznawania naczynia – zarówno jego obecności, jak i wielkości. Zwiększa to komfort użytkowania urządzenia, a dodatkowo pozwala efektywnie wykorzystać energię elektryczną. (Fot. Miele)

Pełnopowierzchniowe gotowanie i strefy grzewcze

„Palnikiem” płyty grzewczej jest tak zwane pole. W zależności od modelu płyty i jej gabarytów może być ona wyposażona w od dwóch do czterech, a nawet sześciu lub ośmiu pół grzewczych. Mogą być one okrągłe, kwadratowe lub prostokątne, choć to już bardziej kwestia wzornictwa niż funkcjonalności. Co więcej, dla wygody gotowania w naczyniach o rozmaitej wielkości i o różnych kształtach producenci płyt indukcyjnych wyposażyli je w możliwość elastycznego łączenia pól. W praktyce, kiedy przygotowujemy potrawę w dużym garnku, np. typu brytfanna, który nie mieści się na standardowym polu, mamy możliwość połączyć dwa sąsiadujące pola w jedno. Taką funkcję oferują płyty indukcyjne większości marek i modeli. Odnajdziemy je w specyfikacji pod rozmaitymi nazwami własnymi. Płyty indukcyjne, jako jedyne spośród typów płyt grzewczych, pozwalają na pełnopowierzchniowe gotowanie. Takie płyty wówczas nie mają wyznaczonych pól grzewczych, a użytkownik może ustawić garnek gdziekolwiek na ich powierzchni. Płyta wykryje naczynie samodzielnie lub ręcznie p o aktywowaniu panelu sterowania.

2022-12-25
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket