Urządzenia do gotowania na parze

Urządzenia do gotowania na

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów termicznej obróbki żywności. W przeciwieństwie do smażenia nie wymaga tłuszczu oraz nie wypłukuje składników odżywczych tak jak tradycyjne gotowanie. Funkcja ta zdobywa coraz większą popularność, np. w kuchenkach czy piekarnikach. Jednak najefektywniej radzą sobie z tym parowary. (Fot. Amica)

Urządzenia te mają wiele zalet. Zajmują niewiele miejsca, szybko się nagrzewają oraz są łatwe w czyszczeniu. Dzięki nim możemy wprowadzić do naszej diety posiłki gotowane na parze bez konieczności wymiany kuchennego sprzętu. Wystarczy dokupić jedno funkcjonalne urządzenie, które może przygotować posiłek dla całej rodziny. I choć wielu z nas kojarzy potrawy gotowane na parze z dietą szpitalną albo dziecięcą, to nic bardziej mylnego! Jedzenie gotowane na parze jak najbardziej może mieć wyśmienity smak. Z potraw przyrządzonych w parowarach możemy wydobyć całą głębię smaku, a przy tym zaoszczędzić sporo czasu. Parowary śmiało więc można nazwać urządzeniami prozdrowotnymi i w pewnych sytuacjach niemal niezastąpionymi (np. alergie, dieta).

Rodzaje parowarów

Osoby, które chciałyby zacząć swoją przygodę z takim rodzajem obróbki termicznej potraw, mają do wyboru całą gamę parowarów. Podstawowy podział wyróżnia modele pionowe i poziome. Liczba pojemników wchodzących w skład parowarów waha się najczęściej od dwóch do nawet pięciu. Dobór konstrukcji zależy od ilości miejsca i aranżacji przestrzeni. Parowary pionowe są, oczywiście, wyższe, mogą się nie zmieścić na blacie kuchennym, jeśli znajdują się nad nim szafki. Z kolei parowar poziomy może mieć mniej pojemników i o mniejszych rozmiarach. Najważniejsze w konstrukcji jest to, żeby pokrywki ciasno przylegały do najwyższych pojemników, a całość była wykonana solidnie i z dobrej jakości materiałów. Warto podkreślić, że istnieją modele, w których każdy pojemnik ma osobny element grzewczy, można więc oddzielnie obrabiać różne produkty przez odpowiednią ilość czasu.

Urządzenia

AMICA PT 3012; ADLER AD 633; MPM DZG-40A

Ważne parametry

W parowarach można przygotowywać właściwie wszystko: od warzyw, przez mięso i ryby, aż po – uwaga – ciasta i desery! Moc urządzeń waha się od 400 W do ponad 2000 W. Wpływa ona przede wszystkim na szybkość nagrzewania wody, a zatem i gotowość do pracy. Zazwyczaj parowary o większej pojemności mają dużą moc, ponieważ zużywają więcej wody, a ważne jest, żeby zachować szybkość przygotowywania potraw. Parowary mają różną pojemność, a cała magia zdrowego gotowania polega na cyrkulacji pary wodnej. W zależności od modelu parowary są wyposażone w pojemniki na produkty płynne i sypkie, pojemniki na zioła, tace i ruszty czy foremki do deserów. Potraw nie trzeba nieustannie kontrolować, ponieważ urządzenia mają możliwość, by ustawić czas gotowania, a ponadto są wyposażone w funkcję automatycznego wyłączenia. Są też takie, które zasygnalizują użytkownikowi, gdy zabraknie w nich wody lub zajdzie potrzeba odkamienienia.

Urządzenia

Na łatwą obsługę urządzenia pozwala elektroniczny panel sterujący z wyświetlaczem i funkcją programów automatycznych. (Fot. Amica)

Sterowanie parowarem

W parowarach spotkać możemy dwa rodzaje sterowania. Pierwszym z nich jest mechaniczny panel z pokrętłem, przy pomocy którego po prostu ustalamy, przez jak długi czas urządzenie ma pracować. Służy więc ono do kontroli minutnika. Zdecydowanie bardziej zaawansowane funkcje oferują modele wyposażone w ekran LCD z niezależnie sterowanymi komorami. Przede wszystkim mają one programy automatyczne, zazwyczaj służą one do przygotowywania drobiu, mięsa, ryb, jajek, warzyw czy ryżu. Gotując obiad wieloskładnikowy, mięso umieszczamy w jednej komorze, a np. ryż w drugiej. Następnie możemy zaprogramować niezależnie komory, tak aby oba składniki, choć wymagają innego czasu, były gotowe w tej samej chwili. Oczywiście, dostępny jest także tryb manualny, w którym samodzielnie ustawimy czas gotowania wybranej potrawy.

Zasady użytkowania

Użytkując parowar, warto pamiętać o kilku regułach. Przede wszystkim nawet jeśli sprzęt jest wyposażony w programy automatyczne, to czas gotowania jest jedynie sugestią i należy go dobierać do ilości składników. Pojemniki są ustawione piętrowo. Najszybciej ugotują się te składniki, które znajdują się na niższych poziomach, a najwolniej te najwyżej. Warto o tym pamiętać, rozmieszczając składniki dania w urządzeniu. Obieg powietrza we wnętrzu powinien być swobodny. Jeśli gotujemy dużą ilość żywności, to w połowie cyklu można unieść pokrywę i wymieszać składniki. Oczywiście, pamiętajmy, że są one gorące i żeby użyć np. łopatki. Mrożone mięso, ryby czy owoce morza przed ugotowaniem na parze powinny zostać rozmrożone. Używajmy tylko tylu pojemników, ilu aktualnie potrzebujemy. Mniejsza liczba pojemników na żywność skraca czas jej przygotowywania.

Urządzenia

GÖTZE & JENSEN CS501X; AMICA PT 3011 Lunaris; ARIETE 911 B-healthy Steam

Rozwiązania w parowarach

Dostępne na rynku parowary mogą mieć kilka przydatnych funkcji, które sprawiają, że korzystanie z nich jest wygodniejsze, i oferują dodatkowe możliwości. Przykładem tego jest wskaźnik poziomu wody. Dzięki niemu wiemy, ile płynu pozostało w urządzeniu i czy już czas go dolać. Niektóre modele wyposażone są w alarm akustyczny, który poinformuje o konieczności uzupełnienia zbiornika na wodę. Pamiętajmy o tym, żeby wlewać zimną wodę. Kolejne rozwiązanie to tacka ociekowa. Podczas gotowania zbiera się w niej aromatyczny wywar ze składników. Można go wykorzystać następnie jako bazę do przygotowania sosu. Niektóre parowary są również wyposażone w tzw. aromatyzer. To praktyczne rozwiązanie, które pomoże wzbogacić smak potraw. Do aromatyzera wkładamy mieszankę świeżych lub ususzonych ziół. Następnie przepływa przez nie strumień gorącego powietrza, który aromatem wypełnia wszystkie komory parowaru. Dzięki temu dania są jeszcze bardziej esencjonalne. Gdy przygotowujemy dwudaniowy obiad, przydatnym rozwiązaniem będzie misa do podgrzewania zupy. Dzięki niej, gotując danie w parowarze, możemy jednocześnie podgrzać np. zupę, gulasz czy ryż. Estetyczna forma sprawia, że zupę możemy podawać bezpośrednio z misy, nie brudząc innych garnków. To także oszczędność czasu oraz przede wszystkim energii elektrycznej, ponieważ nie musimy włączać np. płyty indukcyjnej. Co więcej, delikatne ogrzewanie w parowarze chroni potrawy przed przypaleniem. Jeśli danie jest już gotowe, jednak domownicy wciąż nie zebrali się przy stole, to bez wątpienia bardzo przydatna będzie opcja automatycznego podtrzymywania temperatury. Włącza się ona samodzielnie po zakończeniu gotowania i np. przez 20 minut utrzymuje ciepło potrawy.

Bezpieczeństwo i czyszczenie

Parowar jest urządzeniem łatwym w obsłudze, a podczas użytkowania dla bezpieczeństwa należy się trzymać tylko kilku zasad. Przede wszystkim nie powinniśmy dotykać bezpośrednio obudowy pojemnika z wodą podczas pracy, ponieważ może być ona gorąca. Urządzenie powinno być również wyposażone w zabezpieczenie przed przegrzaniem, które w razie osiągnięcia zbyt wysokiej temperatury automatycznie je wyłączy. Do pojemników parowych i na wodę nie powinniśmy dodawać przypraw lub soli, ponieważ mogą one zwiększyć powstawanie kamienia i uszkodzić urządzenie. Odkamienianie to główna czynność konserwacyjna parowaru. Urządzenie może automatycznie powiadamiać o konieczności jego przeprowadzenia. Szczegółowo proces odkamieniania jest opisany w instrukcji obsługi. Po użyciu parowar należy umyć delikatnym detergentem. Elementów urządzenia nie można myć w zmywarce, chyba że wyraźnie zezwala na to producent w instrukcji obsługi.

Urządzenia

TEFAL VC2048 Ultracompact; SALTER EK2726Z; TEESA TSA0035

Dwie niezależne strefy gotowania – Amica PT 4011

W modelu PT 4011 Amica postawiła przede wszystkim na łatwą i intuicyjną obsługę oraz funkcjonalność. Pojemność zbiornika na wodę w parowarze to 1,6 l, a całkowita pojemność stref gotowania to aż 11 l. Wyróżnikiem urządzenia są też dwie strefy o niezależnej regulacji czasu i temperatury, dzięki czemu możemy przygotować jednocześnie składniki na cały rodzinny obiad, korzystając z dwóch niezależnych programów rekomendowanych do konkretnych potraw. Aby składniki były gotowe jednocześnie, sprzęt sam odpowiednio opóźni moment uruchomienia krótszego programu i dopasuje go do tego trwającego dłużej. W trakcie gotowania mięsa czy warzyw w dołączonej tacce ociekowej zbiera się wywar, który następnie możemy wykorzystać, np. do przygotowania sosu. Niezwykle praktycznym dodatkiem jest aromatyzer z dwoma dyfuzorami pary. Można w nim umieścić świeże lub suszone zioła, które potrawom nadadzą unikatowy aromat, jeszcze bardziej polepszający smak. Wspomnieć należy także o specjalnej misce, dzięki której można przygotowywać płynne potrawy, jak zupy czy gulasz, lub je podgrzewać bez brudzenia garnków. Za łatwe przygotowanie potraw odpowiada 6 automatycznych programów gotowania. Dopasowują one czas do rodzaju potrawy. Po jej przygotowaniu uruchomi się natomiast funkcja podtrzymywania ciepła, która zadba o to, żeby przez 20 minut utrzymać stałą temperaturę potraw, by były gotowe do spożycia i nieprzegotowane. Wszystkimi funkcjami można łatwo sterować z poziomu wygodnego panelu i ekranu LCD. Pozwoli on wybrać programy i ustawić ich czas do nawet 99 minut niezależnie dla każdej strefy.

Dwie niezależne strefy gotowania
2022-12-04
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket