Lodówki i zamrażarki

Jednodrzwiowe chłodziarki i zamrażarki w kuchennej aranżacji mnogą stworzyć funkcjonalny zestaw chłodniczy przypominający konstrukcyjnie dużą lodówkę typu side by side. Co więcej, mogą również stać oddzielnie, tworząc ciekawą aranżację wnętrza. (Fot. Samsung)

Nowoczesna funkcja jonizacji

Niektóre modele chłodziarek wyposażane są w systemy jonizacji. Proces ten polega w praktyce na odrywaniu elektronów od atomu. Dzięki temu, obojętny atom staje się dodatni, co w środowisku naturalnym przyczynia się do utrzymania czystości powietrza na właściwym poziomie. W zamkniętym środowisku, jakim jest komora chłodzenia, żywność narażona jest na działanie bakterii i wirusów. Jonizację stosuje się przede wszystkim do uniemożliwienia przeżycia i rozmnażania się drobnoustrojów. W wyniku jonizacji powstaje ozon, który będąc naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i nieprzyjemnych zapachów, pomaga zachować na dłużej świeżość produktów żywnościowych. Proces jonizacji niszczy do 95 proc. szkodliwych mikroorganizmów i eliminuje niepożądane zapachy wydzielane przez niektóre produkty, np. cebulę.

Lodówki i zamrażarki

AMICA FC3716.3DFCZMX, FZ3006.3DFMX; MPM MPM-304-ZF-12, MPM-387-CJF-22

System No Frost staje się standardem

W nowoczesnych chłodziarkach jednodrzwiowych i zamrażarkach szufladowych coraz częściej w standardzie dostępny jest tak zwany system No Frost. Rozwiązanie to jest receptą na osadzanie się szronu. Polega na zapewnieniu we wnętrzu komory chłodzenia lub zamrażania stałego ewakuacyjnego obiegu powietrza. W ten sposób urządzenie pozbywa się wilgoci, która jest odparowywana poza komorę chłodzenia. Ponieważ powietrze jest suche, nie ma możliwości, aby gromadził się lód. Oprócz tego, dzięki mniejszej wilgotności, żywność dłużej zachowuje świeżość. Produkty takie jak mięso owoce, warzywa czy ryby warto jednak przechowywać w opakowaniach lub specjalnych strefach (np. w szufladach), ponieważ No Frost może „wyciągać” z nich wilgoć i powodować wysychanie.

Lodówki i zamrażarki

Fot. Miele

Funkcjonalne czujniki temperatury

Modele niektórych producentów mogą być wyposażone w specjalne czujniki pozwalające na monitorowanie parametrów pracy urządzenia chłodniczego. Tego typu rozwiązanie znacznie poprawia komfort użytkowania sprzętu, zwiększa wydajność chłodzenia i mrożenia, a dodatkowo pozwala utrzymać prawidłowe warunki do przechowywania żywności. Czujniki bez przerwy kontrolują nawet najmniejsze wahania temperatury – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz urządzenia. Specjalny układ elektroniczny dostarcza odpowiednie sygnały do sprężarki czy silnika wentylatora, aby urządzenie mogło jak najszybciej zareagować na zmiany, które mogą nastąpić np. po otwarciu drzwi. Układ czujników odpowiada również za automatyczną regulację temperatury, a więc nie ma konieczności manualnego jej ustawiania, np. za pomocą dotykowego panelu sterowania.

Lodówki i zamrażarki

GORENJE FN6192DHW, R6191DW; HISENSE FV354N4BIE, RL481N4BIE

Praktyczne oświetlenie wnętrza

Na zużycie energii przez chłodziarkę wpływa też rodzaj zastosowanego w niej oświetlenia. Tradycyjne żarówki nie tylko pobierały więcej energii, ale część z niej oddawały w postaci ciepła, które wpływało na temperaturę we wnętrzu lodówki. Dlatego obecnie jako źródło światła stosowane są najczęściej diody lub listwy LED. Mają one dużą sprawność energetyczną i mogą emitować światło o bardziej naturalnej barwie. Dodatkowo niewielkie rozmiary dają producentom swobodę w aranżacji i umiejscowieniu oświetlenia. Ważną zaletą jest również trwałość LED-ów, szacowana na dziesiątki tysięcy godzin.

Lodówki i zamrażarki

Siemens KS36VVIEP, GS36NVIEP; Vestfrost VR-FF372-2H0D, VR-FF375-2H0D

Czystość i higiena w obu sprzętach

Wnętrze komory chłodzenia i zamrażania powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Powinniśmy bezwzględnie wyłączyć urządzenia z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzeń schłodzone produkty należy włożyć np. do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę. Do mycia komory chłodzenia zaleca się użycie ciepłej wody z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają drobiny piasku, ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowoczynnych są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców. Wszystkie półki oraz balkoniki warto wyciągnąć, ponieważ pomiędzy szynami (prowadnicami) gromadzi się również brud. Pragmatycy mogą wykorzystać wannę lub kabinę prysznicową do mycia wszystkich zdemontowanych systemów półek i balkoników. Wanna może być również praktycznym rozwiązaniem do sterylnego wyparzenia półek.

2022-05-11
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket