Praktyczne i funkcjonalne kuchenki mikrofalowe do zabudowy

Praktyczne i funkcjonalne

Mnogość funkcji i możliwości dostępnych obecnie na rynku modeli kuchenek mikrofalowych do zabudowy sprawia, że klasyfikacja tych sprzętów przysparza niemałych trudności, również samym producentom. Możliwościami dorównują piekarnikom, co sprawia, że coraz trudniej zdecydować się na konkretny model.

Współcześnie produkowane kuchenki mikrofalowe do zabudowy zachowały podstawową funkcję podgrzewania potraw, ale ich możliwości techniczne i funkcjonalne zostały znacznie rozszerzone – od podgrzewania, przez grillowanie, pieczenie z wykorzystaniem termoobiegu, po gotowanie na parze. Wśród urządzeń wykorzystujących mikrofale możemy wyróżnić modele wolnostojące i do zabudowy. Te pierwsze są znacznie popularniejsze na rynku. Łatwiej je zainstalować w kuchennym wnętrzu. Właściwie wystarczy ustawić je na kuchennym blacie i podłączyć do zasilania. Stosowanie rozmaitych oznaczeń na urządzeniu ma ułatwić użytkownikom wybór odpowiedniego dla nich urządzenia. Piktogramy i infografiki sugerują, że np. jest to bardziej urządzenie do gotowania na parze z funkcją mikrofal niż tradycyjna mikrofalówka. Warto zatem przyjąć, że podstawą do zakwalifikowania danego sprzętu do konkretnej grupy jest jego pierwotna funkcja. Kuchenka mikrofalowa przede wszystkim ma podgrzewać.

Praktyczne i funkcjonalne

Miele M 7244 TC; Siemens BF634RGW1; Bosch CFA634GS1

Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Wybierając kuchenkę mikrofalową, niezależnie od jej możliwości technicznych i dodatkowych funkcji, należy zwrócić uwagę na podstawowe parametry. Pierwszym z nich jest moc kuchenki oraz grilla, a drugim jej całkowita pojemność.

Tak samo jak w przypadku innych sprzętów gospodarstwa domowego, tak w przypadku mikrofalówki im większa jest moc grzałki grilla, tym szybciej się ona nagrzeje i w krótszym czasie przygotuje potrawę. Sama moc potrzebna jest w tym segmencie nie tylko do sprawnego działania, ale też dostosowania jej stopnia do potrawy i sposobu obróbki. Jeśli chcemy mieć wydajny sprzęt do smażenia, pieczenia czy grillowania, wybierzmy kuchenkę o dużej mocy całkowitej, jeśli jednak używamy jej do tylko podgrzewania czy rozmrażania niewielkich porcji, moc nie musi być duża. Pojemność kuchenki powinna być dobrana do liczby użytkowników, wielkości rodziny, a takie gabarytów naczyń, w których będziemy przyrządzać potrawy we wnętrzu urządzenia. Z pojemnością kuchenki związana jest również średnica talerza obrotowego, na którym umieszcza się potrawy i produkty. W najpopularniejszych mikrofalówkach wolnostojących, których pojemność oscyluje w przedziale od 17 do 20 l i zazwyczaj można w nich użyć jednego pojemnika na cykl przygotowania potrawy, średnica talerza wynosi ok. 25 cm.

Praktyczne i funkcjonalne

Fot. Samsung

Czy warto inwestować w grill i termoobieg?

Kuchenki mikrofalowe mogą mieć grzałki działające jak grill tradycyjny w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu. Kuchenka mikrofalowa podczas grillowania wykorzystuje aż trzy sposoby podgrzewania potrawy: jeden z nich to ciepło z grzałki, drugim jest odbicie ciepła, trzecim natomiast cyrkulacja gorącego powietrza. To połączenie sprawia, że grillowane w kuchence potrawy są zarówno wypieczone w środku, jak i zarumienione na zewnątrz.

Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególną obróbkę, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością. Prekursorem i marką, która miała i ma najbogatsze doświadczenie w wykorzystaniu grilla, jest Sharp. Warto dodać, że niektóre kuchenki mikrofalowe wyposażone są dodatkowo w funkcję Heat Wave Grill, która jest odpowiedzialna za równomierne opiekanie grillowanej potrawy.

Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla.

Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go z wykorzystaniem ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większej pojemności, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.

Praktyczne i funkcjonalne

AMICA AMMB25E2SGI X-type; MPM MPM-25-KMI-01; GORENJE BM235SYB

Zdrowe gotowanie na parze

Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to nieoceniony pomocnik w kuchni. Na rynku dostępne są modele, w których można gotować, używając specjalnie do tego przeznaczonych funkcji parowych, dostępnych w zestawie z kuchenką. Są one wyposażone w podstawkę oddzielającą potrawę od dna pojemnika, co ułatwia obieg pary. Podstawka jest ruchoma, wystarczy ją wyjąć i pojemnika można użyć do gotowania w wodzie. W takiej kuchence mikrofalowej idealnie ugotujemy na parze warzywa, ryby, mięso drobiowe czy jajka. Powszechne obawy społeczeństwa dotyczące wpływu pola elektromagnetycznego stały się jednym z problemów badawczych Światowej Organizacji Zdrowia. Jednak o negatywnych skutkach działania pola elektromagnetycznego urządzeń takich jak telefon, kuchenka mikrofalowa czy piekarnik teoretycznie mowy nie ma. Oczywiście, mogą one w rzadkich wypadkach powodować bóle głowy, niepokój czy zmęczenie, ale ogólna szkodliwość tych urządzeń jest znikoma. Podgrzewanie w mikrofalówce jest według badań o wiele zdrowsze od standardowego odgrzewania na patelni.

Praktyczne i funkcjonalne

Kuchenki mikrofalowe do zabudowy nierzadko są częścią spójnej linii stylistycznej. Sprzęty nie tylko pasują do siebie wzorniczo, ale również dopełniają się funkcjonalnie. Takie dopasowanie urządzeń pozwala na ich łatwe komponowanie w kuchennej zabudowie meblowej. (Fot. Bosch)

Intuicyjne sterowanie i codzienna obsługa

Ważnym czynnikiem, który różnicuje dostępne na rynku kuchenki mikrofalowe, jest sposób ich obsługi, a dokładnie rodzaj sterowania. Ten wpływa głównie na wygodę użytkowania.

Jeśli lubimy mieć nad wszystkim kontrolę, ale nie szukamy skomplikowanych rozwiązań, wówczas dobrym wyborem będzie tradycyjna mikrofalówka ze sterowaniem mechanicznym. Do tej grupy należą modele, w których za pomocą pokrętła użytkownik ustawia moc i czas grzania. Są to urządzenia z reguły najprostsze pod względem konstrukcyjnym i funkcjonalnym. Innym rozwiązaniem jest sterowanie elektroniczne. W tego typu modelach na panelu umieszczonym na froncie kuchenki znajdują się przyciski, zegar, a w niektórych modelach wyświetlacz LCD. Użytkownik zaznacza rodzaj potrawy (np. ryba lub warzywa), wpisuje wagę i wybiera opcję (podgrzanie lub rozmrażanie), a mikrofalówka sama dobiera moc i czas pracy. Jeśli potrzebujemy urządzenia, które ułatwi dobór odpowiedniej temperatury, możemy wybrać kuchenkę ze sterowaniem „inteligentnym”. Są to modele najbardziej zaawansowane. Dzięki specjalnym czujnikom same ustalają masę potrawy i automatycznie dobierają odpowiedni program. System ten ogranicza rolę użytkownika praktycznie do włożenia potrawy do mikrofalówki i wyboru programu (gotowanie, podgrzewanie lub rozmrażanie).

Praktyczne i funkcjonalne

CONCEPT MTV6925WH; FRANKE FMW 250 SM G XS; SAMSUNG MG22T8054AB

Specjalne naczynia do mikrofal

Głównym zadaniem mikrofal jest przenikanie fal przez produkt. Aby równomiernie rozprowadzały one ciepło, a nie odbijały się od ścianek naczynia, należy przede wszystkim stosować akcesoria dołączone przez producenta. Można jednak używać naczyń żaroodpornych i wykonanych ze szkła oraz naczyń wykonanych z tworzywa – o ile producent opakowania zaznaczył, że można go używać w kuchence mikrofalowej lub opakowanie jest odporne na wysokie temperatury. Zabrania się jednak korzystania z metalowych naczyń i akcesoriów, ponieważ mogą wywołać nawet pożar. Z tym samym wiąże się także używanie naczyń z pozłacanymi lub lekko metalowymi elementami. Pozłacana porcelana może stracić swój blask przez to, że złoto może odpryskiwać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podgrzewać jedzenie w słoikach (bez wieczka) czy papierowych naczyniach (krótkie podgrzewanie).

Praktyczne i funkcjonalne

Fot. Amica

Czyszczenie kuchenki mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa, tak samo jak inne sprzęty wykorzystywane w kuchni, wymaga systematycznego i dokładnego czyszczenia. W przypadku grillowania czyszczenie powinno następować po każdorazowym pieczeniu potraw. W przeciwnym wypadku tłuszcz wyciekający z grillowanego mięsa może przywrzeć do talerza i popsuć smak kolejnych potraw. Do tego będzie bardzo trudny do usunięcia. Najpierw upewnijmy się, że kuchenka i grzałka są w środku zimne na tyle, że nie poparzymy dłoni. Następnie w letniej wodzie rozpuśćmy nieco płynu do mycia naczyń, który najlepiej radzi sobie z tłuszczem. Przy pomocy wilgotnej ściereczki lub delikatnej gąbki i roztworu usuńmy wszystkie zabrudzenia. Na koniec wytrzyjmy do sucha wszystkie elementy papierowym ręcznikiem – i gotowe.

Do usunięcia starych zabrudzeń możemy wykorzystać domowy i ekologiczny sposób z wodą i cytryną. W tym celu do szklanej miseczki wlewamy wodę, do której dodajemy sok z połówki cytryny. Następnie miseczkę wstawiamy do mikrofalówki i włączamy ją na 3 minuty na największą moc. Para powstała podczas podgrzewania roztworu skutecznie rozpuści zabrudzenia wewnątrz komory kuchenki. Dalej postępujemy jak w przypadku codziennego czyszczenia.  

Praktyczne i funkcjonalne

Fot. Concept

Linia Classico marki Gorenje

Większość modeli kuchenek mikrofalowych do zabudowy to nowoczesne, proste fronty w stonowanych i ustandaryzowanych kolorach. Jeśli jednak kuchnia urządzona jest w stylu industrialnym, warto zwrócić uwagę na kuchenkę mikrofalową do zabudowy marki Gorenje z kolekcji Classico. Wzornictwo urządzenia nawiązuje do sielskiego stylu, a przy tym wyposażone jest w nowoczesne funkcje i przydatne parametry. Model BM235CLI do zabudowy w subtelnym, kremowym kolorze wyposażony jest w sterowanie mechaniczne, które odbywa się z wykorzystaniem ergonomicznych, stylizowanych pokręteł. W środku nie znajdziemy obrotowego talerza, bowiem dzięki nowatorskiej dystrybucji mikrofal, nie jest tu potrzebny. Specjalna płyta ceramiczna pokrywa całe dno komory, pozostawiając więcej miejsca i umożliwiając jednoczesne gotowanie kilku potraw. Gładka powierzchnia ceramicznej płyty w dnie komory piekarnika sprawia, że czyszczenie jest proste. Wszystko, czego potrzebujemy, to wilgotna ściereczka. Kuchenka występuje też w kolorze klasycznej, matowej czerni. W kolekcji Classico, jako uzupełnienie, znajdziemy również piekarniki, płyty, okapy i kuchnie wolnostojące.

Linia Classico
2022-05-08
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket