Kuchnie gazowe i z polami mieszanymi

Kuchnie gazowe

Wśród kuchni wolnostojących ciekawym rozwiązaniem są modele wyposażone w pola mieszane. Taka konstrukcja sprawia, że kuchenka może być zasilana zarówno gazem, jak i energią elektryczną. Z praktycznego punktu widzenia jest to odpowiedź na zmieniające się potrzeby. Co więcej, w razie braku zasilania elektrycznego wciąż możemy gotować, zasilając płytę gazem.

Taki sprzęt może być nie tylko wygodny w instalacji i obsłudze, ale również świetnie wpasować się w wystrój domowego wnętrza, także tego urządzonego w stylu retro. W wypadku modeli gazowych wyposażonych dodatkowo w żeliwne pola zasilane energią elektryczną istotnym elementem jest bezpieczne użytkowanie. Aspekty związane z bezpieczeństwem są jednak bardzo poważnie traktowane przez producentów modeli gazowych, które spełniać muszą rozmaite rygorystyczne normy i zalecenia. Stosowane są rozwiązania techniczne, których zadaniem jest minimalizowanie możliwości porażenia prądem, wybuchu gazu czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o efekty naszych kulinarnych poczynań.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

W płytach gazowych kuchni wolnostojących, nawet tych z polami mieszanymi, standardem, ale zarazem wymogiem jest zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. Chroni ono użytkownika przed niespodziewanym ulatnianiem się tego paliwa. W razie zalania palnika dopływ gazu zostaje automatycznie odcięty. W zależności od producenta i modelu urządzenia zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu może działać w różny sposób. Pierwszym sposobem jest wykorzystanie szczelnie zamkniętej rurki wypełnionej gazem lub specjalną cieczą. Po odkręceniu gazu i zapaleniu płomienia jeden z końców rurki nagrzewa się, zwiększając objętość i tym samym ciśnienie cieczy lub gazu w środku. Drugi koniec rurki z kolei połączony jest z mechanizmem zapadkowym i zaworem regulującym przepływ gazu. Zwiększenie ciśnienia w środku rurki związane jest z otwartym zaworem i mechanizmem zapadkowym. W razie zgaszenia płomienia, niezależnie od tego, czy przez przeciąg, czy zalanie, rurka przestaje być ogrzewana (ciśnienie w niej zostaje nagle zmniejszone), co wiąże się z uwolnieniem zapadki i odcięciem gazu. Drugi rodzaj zabezpieczenia wykorzystuje elektromagnes oraz termoparę. Po przekręceniu i wciśnięciu kurka w celu zapalenia płomienia użytkownik dociska także zawór z elektromagnesem. Po zapaleniu gazu termopara, czyli tzw. czujnik temperatury umieszczony przy palniku, zaczyna się ogrzewać. Temperatura wywołuje w termoparze duże napięcie, gwarantujące swobodny przepływ gazu. Podobnie do wyżej wymienionej zasady działania termopara, która zostaje ochłodzona brakiem wysokiej temperatury (zalanie, podmuch powietrza), wraca do pozycji wyjściowej, odcinając tym samym dopływ gazu.

Kuchnie gazowe

MPM MPM-51-KGF-21/B; Amica 6226McE3.45ZPTSD(XX); Gorenje G5113WJ

Piekarnik w kuchniach z polami mieszanymi

Piekarniki kuchni z polami mieszanymi zasilane są głównie energią elektryczną. Piekarniki wyposażane są w wiele przydatnych funkcji i rozwiązań technicznych, które poprawiają komfort obsługi i ułatwiają dobór optymalnych ustawień do przyrządzanej potrawy. Jedną z podstawowych funkcji jest możliwość regulacji temperatury grzałek oraz rodzajów grzania. Standardowo każdy piekarnik wyposażony jest w kilka nastaw, tj. grzałka górna, dolna, grzałki górna i dolna czy termoobieg. Obok podstawowych opcji grzania znaleźć można także funkcje dodatkowe, np. grill. Jedną z podstawowych, często stosowanych funkcji jest rożen. To rozwiązanie daje konsumentom możliwość nakłucia np. drobiu na szpikulec i opiekania potrawy z różnych stron. Szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie nadaje mięsu równomiernie opieczoną skórkę i pozwala osiągnąć efekt porównywalny do profesjonalnych rożnów dostępnych w restauracjach. W standardowych modelach nie brakuje także funkcji podświetlenia wnętrza komory czy minutnika.

Kuchnie gazowe

Wiele modeli kuchni gazowych wyposażonych jest w praktyczne czyszczenie parowe piekarnika. (Fot. Bosch)

Zabezpieczenia w piekarniku

W piekarnikach kuchni z polami mieszanymi stosowane są specjalnie przeszklone drzwi, których front nie nagrzewa się powyżej określonej temperatury, bezpiecznej dla użytkownika. Producenci stosują przeszklenie potrójne, a w najbardziej zaawansowanych modelach nawet poczwórne. Oprócz stosowania dodatkowych szyb ochronnych spotyka się także zaawansowane systemy chłodzenia obudowy. Zazwyczaj wyposaża się je w specjalne kanały odprowadzające i wentylatory chłodzące lub systemy grawitacyjne zasysające zimniejsze powietrze z otoczenia. Popularnymi rozwiązaniami są ponadto blokada drzwi urządzenia oraz blokada panelu sterowania. Zapobiega to dostępowi do rozgrzanej komory piekarnika czy też przypadkowemu uruchomieniu urządzenia, np. przez dzieci.

Kuchnie gazowe

Ravanson KWGE-K50N; Bosch HXN390D61L; Amica 58ME2.35HZpMs(W)

Ciekawe rozwiązania mobilne

Mobilna kuchnia to przede wszystkim taka, która jest lekka, poręczna i w każdym czasie możemy ją dowolnie przestawić. Jej cechą charakterystyczną jest to, że nie ma piekarnika. Zwykle takie urządzenie nazywane jest kuchenką nadstawną i może być wyposażone w jedno lub kilka pól grzejnych. Wśród kuchenek znajdziemy zarówno takie, które są zasilane wyłącznie gazem, jak i wyposażone w żeliwne pola. Nie występują w tym segmencie urządzenia z polami mieszanymi. Ogromną zaletą tych kuchenek jest ich mobilność. Urządzenia z polami żeliwnymi do pełnego i prawidłowego działania wymagają jedynie podłączenia do energii elektrycznej. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nie mamy miejsca na pełnogabarytową kuchnię, jak również w domkach letniskowych, na działkach, a nawet kempingach. Wybór modelu powinien być uzależniony od potrzeb użytkownika. Im więcej pól grzejnych na płycie, tym urządzenie będzie zajmowało więcej miejsca. Najpopularniejsze urządzenia tego typu wyposażone są w dwa pola grzejne, które mogą się różnić mocą i wielkością. Sterowanie odbywa się za pomocą ergonomicznych pokręteł, a gotowość do pracy sygnalizowana jest diodą świetlną.

Kuchnie gazowe

Zapalarka gazu zintegrowana z pokrętłami zapewnia łatwe i wygodne zapalanie dostępnych na płycie palników. (Fot. Amica)

Amica oferuje płytę gazową na szkle

Kuchnie wolnostojące wyposażane są w piekarniki, które w niczym nie ustępują modelom przeznaczonym do zabudowy. Doskonałym tego przykładem jest model 6226GcED3.33ZpTs- DA(Xx) marki Amica, którego piekarnik został wyposażony w innowacyjny system BakingPro, który znacznie zwiększa komfort przygotowywania potraw. Płyta grzewcza tego urządzenia ma elegancką, szklaną powierzchnię i cztery palniki – duży ma średnicę 9 cm, dwa średnie 6,5 cm, a mały palnik pomocniczy 4 cm. Została wyposażona w stabilne żeliwne ruszty, zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu i elektryczny zapalacz gazu w pokrętle. Drzwi piekarnika mają 3 szyby. Wewnętrzna jest szybą refleksyjną, która odbija ciepło, zapobiegając nadmiernemu nagrzewaniu się szyby zewnętrznej. Na drzwiach (od wewnątrz) znajdują się wskazówki odnośnie do sposobu pieczenia rozmaitych potraw. BakingPro System to nowa konstrukcja komory o pojemności 77 l i duże, wygodne w użytkowaniu blachy. Rozwiązanie to zapewnia równomierną dystrybucję ciepła oraz stabilną temperaturę w całym piekarniku. Dzięki temu można przygotować dużą porcję wypieków, mając pewność, że będą one równo zarumienione i wypieczone. Piekarnik ma też funkcje rozmrażania i szybkiego nagrzewania (w 3 min do temperatury 150 °C). W wyposażeniu znajduje się elektryczny obrotowy rożen. Komora została pokryta emalią EasyClean. Jest ona pozbawiona porów i zagłębień, które mogłyby sprzyjać osadzaniu się zabrudzeń.

Amica oferuje
2022-04-05
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket