Gotowanie w każdych warunkach

Gotowanie

Nie wymagają instalacji oraz zajmują niewiele miejsca. Kompaktowe płyty grzewcze w kilka chwil każde pomieszczenie zamienią w funkcjonalną kuchnię. Sprawdzą się podczas gotowania w plenerze, na działce, a także w niewielkim mieszkaniu.

Wolnostojące płyty grzewcze są czasem nazywane również kuchenkami, co jest nieco mylnym określeniem w związku z występowaniem na rynku kuchni wolnostojących, wyposażonych oprócz płyty grzewczej w piekarnik. Inną popularną nazwą jest kuchenka nastawna. Zalety takiej konstrukcji to przede wszystkim niewielkie wymiary, łatwość transportu i adaptacji pomieszczenia.

Gotowanie

Camry CR 6505; RAVANSON K-03TB; Concept VE3025

Rodzaje płyt grzewczych

W zależności od potrzeb oraz warunków, w których gotujemy, możemy wybrać płyty grzewcze zasilane gazem lub energią elektryczną. Te pierwsze będą dobrym wyborem, jeśli w miejscu użytkowania dostęp do prądu jest ograniczony lub np. nie chcemy nadmiernie obciążać przestarzałej instalacji. Gaz to także niezależność, gdy normą są przerwy w dostawie energii elektrycznej. Modele elektryczne kuszą przede wszystkim łatwością obsługi, nie jest potrzebne instalowanie butli gazowej, wystarczy je podłączyć do gniazdka i po kilku chwilach możemy zacząć gotowanie ulubionej potrawy. Podobnie jak w przypadku płyt do zabudowy, tak i tu możemy wybierać między trzema głównymi typami, czyli grzałką żeliwną, ceramiczną lub najefektywniejszą energetycznie – indukcyjną.

Płyty gazowe mogą być jedno-, dwu- albo czteropalnikowe. Możemy więc dobrać model do naszego stylu gotowania. Duża liczba pól to także wszechstronność pod względem możliwości dopasowania do naczyń oraz użycia kilku z nich jednocześnie. Standardowo płyty elektryczne mają jedno lub dwa pola grzewcze, przez co nie zajmują dużo miejsca na blacie. Rzadkością są modele z trzema lub większą liczbą pól grzewczych.

Gotowanie

Dwupolowa kuchenka nie zajmuje dużo miejsca, a pod względem funkcjonalności niewiele ustępuje płycie do zabudowy. (Fot. Concept)

Stosowane rozwiązania

Przenośne płyty ceramiczne i indukcyjne zazwyczaj mają sterowanie dotykowe i część rozwiązań stosowanych w tradycyjnych płytach elektrycznych do zabudowy. Mają one moc ok. 2000 – 2200 W oraz pola grzewcze o różnej średnicy, które pozwalają na dopasowanie do rozmiaru naczyń. Tak naprawdę urządzenia te przypominają klasyczne płyty modułowe w wersji mini i najczęściej mają kształt poziomo ułożonego prostokąta. Funkcjonalnością i rozwiązaniami nie odbiegają tak bardzo od klasycznych modeli do zabudowy. Również w płytach wolnostojących można spotkać intuicyjny interfejs, np. z praktycznym kołem dotykowym. Dzięki temu rozwiązaniu sterowanie płytą jest niezwykle proste i intuicyjne. Przesuwając palcem po obwodzie koła, możemy regulować moc pola grzewczego i tym samym dopasowywać ją do przygotowywanej potrawy czy etapu gotowania. W modelach wolnostojących wykorzystuje się nowoczesne rozwiązania, takie jak wykrywanie garnka ze wskaźnikiem świetlnym czy zaawansowany system zabezpieczający z funkcją ochrony przed wykipieniem. Inne przydatne funkcje to możliwość włączenia timera, czyli zaprogramowania konkretnego czasu pracy, oraz informacja sygnałem dźwiękowym o końcu pracy. Najbardziej zaawansowane rozwiązania znajdziemy przede wszystkim w płytach indukcyjnych.

Płyty gazowe wyposażone są w wygodne sterowanie przy pomocy pokręteł, które umożliwiają precyzyjną regulację wydajności palnika. Ułatwieniem w obsłudze może być zapalarka, jednak pamiętajmy, że korzystanie z niej wymaga podłączenia do sieci elektrycznej. Oczywiście, w warunkach, gdy nie jest ono możliwe, gaz można podpalić również innym źródłem ognia, np. zapalniczką lub zapałkami. Bardzo często płyta gazowa lub z polami żeliwnymi jest wyposażona w pokrywę. Można nią zasłonić palniki, gdy sprzęt nie jest używany, i ułatwia zachowanie czystości.

Gotowanie

MPM MKE-13; RAVANSON HP-7020B; GOTIE GPI-200

Bezpieczeństwo użytkowania

Producenci zadbali także o bezpieczeństwo użytkowników – w razie niebezpieczeństwa płytę można wyłączyć awaryjnie. Ponadto część z nich jest także wyposażona we wskaźnik ciepła resztkowego oraz zabezpieczenie przed ingerencją dzieci. Kolejnymi udogodnieniami są zabezpieczenie przed przegrzaniem i długi przewód, umożliwiający korzystanie z urządzenia bez potrzeby używania przedłużacza. Obowiązkowym elementem płyt wolnostojących są także antypoślizgowe nóżki, które sprawiają, że płyta stoi stabilnie na powierzchni. Płyta gazowa może być również wyposażona w zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. Gdy płomień przypadkowo zgaśnie, automatycznie odcina ono dopływ gazu. Warto więc zwrócić uwagę na jego obecność, jeżeli czasem zdarza nam się zostawić gotujące się potrawy bez opieki. W zależności od typu paliwa płytę gazową należy przystosować do zasilania gazem LPG z butli lub ziemnym, bezpośrednio z instalacji. W przypadku użytkowania na kempingu czy działce powszechniejsza jest ta pierwsza metoda.

Gotowanie

Modele indukcyjne są łatwe w podłączeniu i czyszczeniu oraz efektywne energetycznie. (Fot. Adler)

Palnik turystyczny

W warunkach pieszych wędrówek trudno wyobrazić sobie korzystanie nawet z kompaktowej płyty grzewczej, która przecież wymaga określonego paliwa, np. gazu z butli. W takich sytuacjach lepiej spisują się kuchenki turystyczne, przy pomocy których szybko przygotujemy różne dania. Atutami takiego rozwiązania są niewielkie wymiary i zasilanie przy pomocy uniwersalnych kartuszy gazowych. Przykładowy kartusz o pojemności 400 ml gromadzi 227 g izobutanu. Kuchenka, której nominalny pobór ciepła to 1,65 kW, zużywa w ciągu godz. ok. 120 g gazu. Wygodne pokrętło umożliwia płynną regulację wydajności palnika. Kartusz może być podłączany i odłączany w dowolnym momencie bez konieczności całkowitego opróżniania. Taki produkt sprawdzi się podczas pieszych wędrówek z namiotem, wędkowania, w pracy kierowcy zawodowego, a nawet podczas okazjonalnego gotowania na wolnym powietrzu, zastępując grill. Wystarczy tylko skorzystać z odpowiedniej patelni.

Gotowanie

Mesko MS 6508; Eldom PH21 Dobble; Adler AD 6513

Płyta i piekarnik w jednym

Ciekawą konstrukcją, jednak spotykaną dość rzadko, jest piekarnik przenośny połączony z płytą grzewczą. „Kuchenkopłyta” wygląda jak standardowy minipiekarnik, jednak na górze urządzenia (na zewnętrznej części obudowy) zastosowano dwa pola grzewcze, które służą jako płyta elektryczna. Panel sterowania reguluje parametry każdego z pól grzewczych, a także komory piekarnika. W zasadzie możemy to określić jako minikuchnię wolnostojącą. Dzięki wykorzystaniu dwóch rozwiązań obudowa utrzymuje ciepło, co wpływa pozytywnie na oszczędzanie energii elektrycznej. To rozwiązanie szczególnie przydatne np. w domkach letniskowych, a nawet niewielkich mieszkaniach.  

Gotowanie

SMILE KN-02/1KB; Luxpol K04S

2022-02-15
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket