Frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe

Frytkownice

Frytki to przekąska uwielbiana na całym świecie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują te przygotowane we frytkownicy, a w nowoczesnych modelach dzięki minimalnej ilości tłuszczu są również zdrowe.

Nie musimy już wybierać się do najpopularniejszego fast fooda na świecie albo kupować głęboko mrożonych, by ich skosztować. Możemy przygotować je sami, mając kontrolę nad całym procesem smażenia. Wystarczy zaopatrzyć się we frytkownicę, którą możemy wykorzystywać też do przygotowania innych dań, takich jak racuchy, kurczak, faworki, krewetki w tempurze, ryby czy warzywa w cieście. Jak wiadomo, we frytkownicach smaży się w głębokim oleju. Taki rodzaj przygotowywania potraw jest zakazany, a wręcz piętnowany w wielu dietach, dlatego w trosce o nasze zdrowie obok frytkownic klasycznych producenci wprowadzili na rynek urządzenia redukujące zużycie oleju. Dzięki temu potrawy mogą zawierać nawet o około 80 proc. mniej tłuszczu.

Frytkownice

RUSSELL HOBBS 22101-56 Cyclofry; 4Swiss ABB-021; Adler AD 4911

Frytkownice klasyczne

Wciąż dużą popularnością cieszą się klasyczne frytkownice. Konstrukcja urządzenia jest bardzo prosta. Głównym elementem jest misa, w której podgrzewany jest olej. Na obudowie znajduje się pokrętło z regulacją temperatury oraz czytelną ikonografią, która sugeruje ustawienie właściwe dla danego typu produktu. Lampka informuje o osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Po umieszczeniu składników w koszu wkładamy go w misę z rozgrzanym olejem, a następnie zamykamy frytkownicę. W porównaniu np. do garnka frytkownica jest wygodniejsza i nie zajmuje palnika na płycie grzewczej oraz umożliwia dokładniejszą kontrolę temperatury. Oprócz tego urządzenie jest wyposażone w pokrywę z filtrem, która ogranicza rozprzestrzenianie się zapachów w pomieszczeniu. Oczywiście, największymi wadami tradycyjnej frytkownicy są duże zużycie oleju oraz obawy o zdrowie. Faktycznie, zbyt częste jedzenie potraw z tego typu frytkownicy nie jest najlepszym pomysłem. Jednak dla wielu osób smak potraw smażonych w głębokim oleju jest niepowtarzalny i właśnie takie frytki preferują, a z tym argumentem trudno dyskutować.

Frytkownice

Elektroniczny panel sterujący pozwala na łatwe ustawienie programów automatycznych oraz temperatury. (Fot. Lauben)

Frytkownice powietrzne

Smażenie, pieczenie i grillowanie powietrzem powoduje, że jedzenie jest delikatne w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Urządzenie oprócz grzałki jest wyposażone w system cyrkulacji powietrza, który równomiernie rozprowadza ciepło w jego wnętrzu. Najważniejsze jednak, że nie zużywa się przy tym dużo tłuszczu, unikamy więc nadmiernego obciążenia dla układu trawiennego, eliminujemy tłuste plamy i towarzyszący im bałagan, wreszcie pozbywamy się nieprzyjemnych zapachów. Pojemność urządzeń wynosi nawet ponad 2 l, a maksymalna moc to ok. 1500 W. Najnowocześniejsze modele wyposażone są w automatyczne zabezpieczenie przed przegrzaniem, regulację temperatury i czasu pracy, a nawet specjalne formy do pieczenia ciast lub babeczek. Misa powinna być wykonana z powłoki zapobiegającej przywieraniu. Dobrze, żeby pokrywa miała podgląd, abyśmy kontrolowali, co dzieje się w środku. Urządzenia te są nie tylko szybkie i wydajne, ale zwykle także bardzo komfortowe, bowiem w znacznej większości nadają się niemal w całości do mycia w zmywarce.

Frytkownice

Zelmer ZAF3500; Ravanson FX-7001W; Concept FR1200 Fit

Frytkownice

MPM MFR-07; Eldom FR18 Freet; Lauben 2500 WT

Stosowane rozwiązania

Frytkownice dzielą się na takie z wbudowaną misą i takie, w których misę można zdemontować. Te drugie są praktyczniejsze i łatwiej utrzymać je w czystości. Misy zazwyczaj mają od 1 do 4 l pojemności. Oprócz tego zawierają kosz na frytki, element grzejny i filtr.

Do najciekawszych funkcji i rozwiązań w budowie tych urządzeń należą sygnał dźwiękowy, lampki kontrolne, spust oleju, termiczne rączki czy zabezpieczenie przed przegrzaniem. Standardem jest regulacja temperatury. Niektóre modele mają również obrotowe kosze lub dodatkowy pojemnik na olej. Atutami są nieprzywierająca powłoka, nienagrzewająca się obudowa i ergonomiczne uchwyty. Są modele, które można myć w zmywarce. Opatentowane systemy filtracji służą temu, aby olej był czysty, a potrawy zdrowsze. Frytkownice można podzielić ze względu na to, czy są wolnostojące, czy do zabudowy. W wolnostojących grzałka jest zakryta. Wśród wolnostojących możemy spotkać modele 2 w 1, które są frytkownicami i zestawami do fondue jednocześnie. Te do zabudowy montowane są na stałe w blat kuchenny. Im większa moc frytkownicy, tym urządzenie będzie mogło dłużej pracować bez przerwy i się nie przegrzać. Domowe modele mają moc nawet do 2400 W. Istotna jest pojemność misy na olej i kosza na frytki. Jeśli mamy dużą rodzinę, powinniśmy zainwestować w większy model, żeby móc w nim przygotować kilka rzeczy jednocześnie. W większych frytkownicach możemy przygotowywać także kurczaka czy rybę. Niektóre modele mają opatentowany system easy clean, który pozwala łatwo opróżnić frytkownicę z oleju za pomocą specjalnej rurki. Niektóre urządzenia wyposażono także w okienko podglądowe, dzięki któremu można obserwować postępy w pracy urządzenia.

Frytkownice

Frytkownice powietrzne nagrzewają się szybko, a przez to zużywają mniej energii elektrycznej. (Fot. Zelmer)

Sterowanie frytkownicą

Jak wspomnieliśmy, tradycyjne frytkownice zazwyczaj są wyposażone w pokrętło do regulacji temperatury, a wskaźnik gotowości informuje o jej osiągnięciu. Bardziej zaawansowane panele sterujące są stosowane we frytkownicach powietrznych. Najczęściej urządzenie jest wyposażone w wyświetlacz, na którym precyzyjnie można ustawić dany zakres temperatury, np. od 60 do 200 °C ze skokiem co 5 °C, dzięki czemu będzie ona idealnie dopasowana do przygotowywanej potrawy. Większość urządzeń jest również wyposażona w programy automatyczne, dzięki którym łatwiej i szybciej przyrządzimy wybrane dania. Atutem jest również wbudowany timer. Wystarczy ustawić określony czas i urządzenie wyłączy się automatycznie, gdy jedzenie będzie gotowe, oraz poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.  

Frytkownice

Dzięki małym wymiarom frytkownica nie zajmuje dużo miejsca, świetnie sprawdzi się nie tylko w domu, ale i np. na działce. (Fot. Concept)

2021-11-13
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket