Strona domowa / AGD MAŁE / Artykuły / Cała kuchnia

Cała kuchnia w jednym urządzeniu

Cała kuchnia

W ostatnich latach popularność wielofunkcyjnych robotów kuchennych z możliwością gotowania znacznie się zwiększyła. Są doceniane przede wszystkim za łatwość obsługi. Nowoczesne urządzenia przeprowadzają nas przez cały proces przygotowywania potrawy. Dzięki nim każdy wyczaruje kulinarne arcydzieła.

To połączenie klasycznych robotów kuchennych z urządzeniami do gotowania. Ich największą zaletą jest kompleksowość – nie tylko przygotowują, ale także gotują składniki, i to na wiele różnych sposobów. Od klasycznych urządzeń różnią się przede wszystkim budową.

Budowa robota

Roboty zbudowane są z kilku elementów, a najważniejsze to korpus, system grzewczy oraz naczynie główne. W korpusie umieszczone są gniazdo z elementem grzejnym i panel sterowania – do niego przytwierdza się także naczynie. Moc grzałki to zazwyczaj ok. 1000 W. Obowiązkowym rozwiązaniem jest możliwość ustawiania temperatury gotowania, która zależy od konkretnego modelu i wynosi np. od 37 do 120 °C. Wbudowany czujnik pozwala na kontrolę temperatury wewnątrz misy, a wbudowana w korpus waga umożliwia odważanie kolejnych składników w jednym naczyniu. Waga dodatkowo wyposażona jest w funkcję tarowania i doważania. Moc robotów z funkcją gotowania wcale nie jest duża i wynosi np. 500 W. Przy takim poziomie mocy urządzenia pracują z prędkością od 40 do ok. 10200 obr./ min. Są także wyposażone w opcję regulacji prędkości obrotowej.

Sercem robota jest naczynie, najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej. Nie ma co ukrywać, że właśnie ten materiał jest najczęściej wybierany przez producentów. Jest trwały, odporny na uszkodzenia i wysoką temperaturę, a dodatkowo dobrze utrzymuje ciepło. Misy lub naczynia są różne w zależności od urządzenia. Ich pojemność zazwyczaj wynosi nawet do 3,5 l, co pozwala przygotować większą ilość produktów. Obowiązkowo wyposażone są w nienagrzewający się uchwyt i pokrywkę, która nie tylko zamyka naczynie, ale także uruchamia czujniki bezpieczeństwa, a także demontowane ostrza, odpowiadające za rozdrabnianie składników.

Niewielkie wymiary i masa (do ok. 5 kg), sprawiają, że robot sprawdzi się nie tylko w domu. Urządzenie możemy spakować i zabrać ze sobą, np. na wyjazd, aby nawet na urlopie w wynajętym domku letniskowym móc korzystać z funkcjonalnego sprzętu i łatwo przygotowywać zdrowe posiłki.

Cała kuchnia

Ważnym dodatkiem w robotach jest funkcja gotowania na parze. (Fot. MPM)

Akcesoria w zestawie

Ważnym elementem, jak w każdym robocie kuchennym, są dostępne akcesoria. Do najważniejszych zaliczamy nóż miksujący, końcówkę do mieszania, do ubijania piany i przygotowywania sosów, pojemnik do gotowania ryżu, owoców lub warzyw oraz naczynie do gotowania na parze. Oprócz tego w zestawie często znajdziemy łopatkę do zagarniania ciasta ze ścianek czy miarkę z podziałką, ułatwiająca dozowanie składników. Oprócz tego przydatna jest tarcza tnąca, umożliwiająca tarcie warzyw lub krojenie ich na plasterki.

Cała kuchnia

Wybrane elementy robota można szybko i wygodnie myć w zmywarce. (Fot. Eldom)

Sterowanie robotem

Siła robotów, oprócz wielofunkcyjności, tkwi w ich sterowaniu. Urządzenie jest wyposażone w tryb ręczny, jednak jeśli daleko nam do Master Chefa to warto skorzystać z programów automatycznych i gotowych przepisów. Standardem jest elektroniczny panel sterowania, często nawet z ekranem dotykowym. Wyświetla on wszystkie komunikaty i dokładnie przeprowadza nas przez proces przygotowywania dania. Dzięki wbudowanej wadze urządzenie informuje, ile składników powinniśmy dodać, i samo odmierza ich właściwą ilość. Cały proces przygotowywania – mieszanie składników, ich podsmażanie, gotowanie odbywa się przy pomocy robota i w jego naczyniach, dlatego sprzątanie nie jest wcale uciążliwe. Najbardziej zaawansowane modele są wyposażone w Wi-Fi. Pozwala ono na bezprzewodowe aktualizowanie bazy przepisów.

Cała kuchnia

Wygodny panel dotykowy sprawia, że obsługa robota jest bardzo intuicyjna. (Fot. MPM)

Funkcje w robotach kuchennych gotujących

Roboty kuchenne z funkcją gotowania sprawiają, że mamy całą kuchnię w jednym urządzeniu. Poniżej przedstawiamy krótki spis wybranych funkcji w tych produktach. W praktyce możliwości są niemal nieograniczone i barierę stanowi jedynie nasza kreatywność. To tylko niewielki wycinek tego, na co pozwoli zaawansowany robot gotujący.  

  • Gotowanie na parze – dotyczy tych modeli, które wyposażone są w specjalne wkłady. To najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków i doskonała metoda przygotowywania ryb, warzyw, owoców morza, a także mięsa.  
  • Wyrabianie ciasta – umożliwiają to specjalne mieszadła. W robocie można przygotować ciasto na pizzę, pieczywo, ciasto francuskie czy masy do ciast.  
  • Rozcieranie i szatkowanie – aby to osiągnąć, wystarczy ustawić czas i prędkość rozdrabniania, aby uzyskać pożądany efekt. W ten sposób można zrobić kremy, purée czy desery owocowe. 
  • Emulgowanie – to łatwy sposób na przygotowanie majonezu, sosów do mięsa czy lodów i musów.  
  • Ubijanie – to jedna z podstawowych funkcji wszystkich robotów kuchennych. Odpowiednie mieszadła umożliwiają ubijanie jaj czy śmietany, a także np. przygotowanie lukru do ozdabiania wypieków.  
  • Miksowanie – czyli mielenie produktów bez miażdżenia ich. Przydatne podczas robienia kremów czy ciasta na naleśniki.  
  • Mielenie, proszkowanie, ścieranie – dotyczy nie tylko orzechów czy cukru. Dzięki możliwości ustawienia czasu i prędkości łatwiej jest uzyskać pożądany efekt.  
  • Rozdrabnianie – dzięki specjalnym nożom rozdrabnianie warzyw, mięsa czy kostek lodu nie może być już łatwiejsze.  
  • Przyrządzanie napojów – funkcja ta pozwala m.in. na zrobienie koktajli czy smoothie z owoców lub warzyw.  
  • Przygotowywanie wywarów – to funkcja skracająca czas przygotowywania wywarów do zup czy sosów.  
  • Ważenie – wbudowana waga zapewnia precyzję odmierzania składników, nawet tych, które dokładamy do naczynia. Jest to istotne zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujemy potrawę według przepisu i od dokładnego odmierzenia zależy powodzenie procesu.  
  • Kontrola i odmierzanie czasu przygotowywania potrawy – to duże ułatwienie, które sprawia, że nie musimy nieustanie doglądać gotującej się potrawy i troszczyć, aby się nie przypalała czy nie wykipiała. W tym czasie możemy robić inne rzeczy bez obawy, że cały nasz trud gotowania pójdzie na marne.  
  • Podgrzewanie potrawy – zazwyczaj jest to podgrzanie danego dania do bezpiecznej temperatury, zarówno dla dziecka, jak i osoby dorosłej.  
  • Zmielenie ziaren na mąkę – interesująca funkcja, szczególnie dla miłośników tezy, że jeśli można zrobić coś samemu, to po co kupować gotowe. Przyda się także, gdy chcemy np. upiec domowy chleb czy ciasto.  
  • Ubijanie śmietany na masło – przy odrobinie dobrej woli w urządzeniu możemy przygotować pyszne i zdrowe domowe masło.  
  • Przygotowywanie jogurtu – jogurty naturalne to bogactwo dobrych dla zdrowia elementów. Warto przygotowywać je w domu, samodzielnie. Nie tylko mamy kontrolę nad każdym ich składnikiem, ale i możemy samemu tworzyć dowolne wersje smakowe.  
  • Przygotowywanie lodów – jeśli lubimy lody, warto zastanowić się nad robotem, który pomoże nam w ich przygotowaniu. Warto wiedzieć, że na rynku istnieją także specjalne domowe automaty do wyrobu tych pysznych smakołyków. Nie tylko mamy pełną kontrolę nad ich walorami smakowymi, ale i pewność, że przygotowane będą bez polepszaczy smaku czy konserwantów.  
  • Przygotowywanie kawy, kawy mrożonej i innych mrożonych napojów – jedno urządzenie może zastąpić kilka innych, w tym po części nawet ekspres do kawy! Bez wątpienia znakomita funkcja dla miłośników energetycznych ziaren. Możliwość przygotowania profesjonalnej mrożonej kawy latem – nieoceniona.

Cała kuchnia

Sam Cook PSC-11; MPM iCoook MRK-18; Eldom MFC2000 Perfect Mix

2021-10-12
x

Kontakt z redakcją

© 2021 InfoMarket