Kuchenki mikrofalowe z grillem, termoobiegiem i parą

Kuchenki mikrofalowe

Współcześnie produkowane kuchenki mikrofalowe zachowały podstawową funkcję podgrzewania potraw, ale ich możliwości techniczne i funkcjonalne zostały znacznie rozszerzone – od podgrzewania, przez grillowanie, pieczenie z wykorzystaniem termoobiegu, po gotowanie na parze. Możliwościami dorównują piekarnikom, co sprawia, że coraz trudniej zdecydować się na konkretny model.

Mnogość funkcji i możliwości dostępnych obecnie na rynku modeli kuchenek mikrofalowych sprawia, że klasyfikacja tych sprzętów przysparza niemałych trudności, również samym producentom. Stosowanie rozmaitych oznaczeń ma ułatwić użytkownikom wybór odpowiedniego dla nich urządzenia. Piktogramy i infografiki sugerują, że np. jest to bardziej urządzenie do gotowania na parze z funkcją mikrofal niż tradycyjna mikrofalówka. Warto zatem przyjąć, że podstawą do zakwalifikowania danego sprzętu do konkretnej grupy jest jego pierwotna funkcja. Kuchenka mikrofalowa przede wszystkim ma podgrzewać. Wśród urządzeń wykorzystujących mikrofale możemy wyróżnić modele wolnostojące i do zabudowy. Te pierwsze są znacznie popularniejsze na rynku. Łatwiej je zainstalować w kuchennym wnętrzu. Właściwie wystarczy ustawić je na kuchennym blacie i podłączyć do zasilania.

Ważne parametry w kuchenkach mikrofalowych

Wybierając kuchenkę mikrofalową, niezależnie od jej możliwości technicznych i dodatkowych funkcji, należy zwrócić uwagę na podstawowe parametry. Pierwszym z nich jest moc kuchenki oraz moc grilla, a drugim jej całkowita pojemność.

Tak samo jak w przypadku innych sprzętów gospodarstwa domowego, tak w przypadku mikrofalówki im większa jest moc grzałki grilla, tym szybciej się ona nagrzeje i w krótszym czasie przygotuje potrawę. Sama moc potrzebna jest w tym segmencie nie tylko do sprawnego działania, ale też dostosowania jej stopnia do potrawy i sposobu obróbki. Jeśli chcemy mieć wydajny sprzęt do smażenia, pieczenia czy grillowania, wybierzmy kuchenkę o dużej mocy całkowitej, jeśli jednak używamy jej do tylko podgrzewania czy rozmrażania niewielkich porcji, moc nie musi być duża. Pojemność kuchenki powinna być dobrana do liczby użytkowników, wielkości rodziny, a takie gabarytów naczyń, w których będziemy przyrządzać potrawy we wnętrzu urządzenia. Z pojemnością kuchenki związana jest również średnica talerza obrotowego, na którym umieszcza się potrawy i produkty. W najpopularniejszych mikrofalówkach wolnostojących, których pojemność oscyluje w przedziale od 17 do 20 l i zazwyczaj można w nich użyć jednego pojemnika na cykl przygotowania potrawy, średnica talerza wynosi ok. 25 cm.

Kuchenki mikrofalowe

Sharp YC-GC52FE-B; Samsung MC28H5015AK

Jak działa grill i termoobieg w mikrofali?

Kuchenki mikrofalowe mogą mieć grzałki działające jak grill tradycyjny w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu. W zależności od producenta stosowane są różne nazwy tej funkcji – w kuchenkach mikrofalowych marki Amica funkcja grilla oznaczona jest infografiką Combigrill, z kolei Samsung używa oznaczenia Grill Fry. Kuchenka mikrofalowa podczas grillowania wykorzystuje aż trzy sposoby podgrzewania potrawy: jeden z nich to ciepło z grzałki, drugim jest odbicie ciepła, trzecim natomiast cyrkulacja gorącego powietrza. To połączenie sprawia, że grillowane w kuchence potrawy są zarówno wypieczone w środku, jak i zarumienione na zewnątrz.

Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególną obróbkę, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością. Prekursorem i marką, która miała i ma najbogatsze doświadczenie w wykorzystaniu grilla, jest Sharp. Warto dodać, że niektóre kuchenki mikrofalowe wyposażone są dodatkowo w funkcję Heat Wave Grill, która jest odpowiedzialna za równomierne opiekanie grillowanej potrawy.

Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla.

Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go według ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większych pojemnościach, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.

Kuchenki mikrofalowe

Możliwości techniczne kuchenek mikrofalowych z każdym rokiem zaskakują użytkowników coraz to nowszymi funkcjami w zakresie podgrzewania i rozmrażania produktów, a także gotowania, grillowania czy pieczenia potraw od podstaw.

Gotowanie na parze – zdrowo i bezpiecznie

Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to nieoceniony pomocnik w kuchni. Na rynku dostępne są modele, w których możemy gotować, używając specjalnie do tego przeznaczonych parowych, dostępnych w zestawie z kuchenką. Są one wyposażone w podstawkę oddzielającą potrawę od dna pojemnika, co ułatwia obieg pary. Podstawka jest ruchoma, wystarczy ją wyjąć i pojemnika możemy użyć do gotowania w wodzie. W takiej kuchence mikrofalowej idealnie ugotujemy na parze warzywa, ryby, mięso drobiowe czy jajka. Powszechne obawy społeczeństwa dotyczące wpływu pola elektromagnetycznego stały się jednym z problemów badawczych Światowej Organizacji Zdrowia. Jednak o negatywnych skutkach działania pola elektromagnetycznego urządzeń takich jak telefon, kuchenka mikrofalowa czy piekarnik teoretycznie mowy nie ma. Oczywiście, mogą one w rzadkich wypadkach powodować bóle głowy, niepokój czy zmęczenie, ale ogólna szkodliwość tych urządzeń jest znikoma. Podgrzewanie w mikrofalówce jest według badań o wiele zdrowsze od standardowego odgrzewania na patelni.

Kuchenki mikrofalowe

Sharp R843INW; Severin MW7763

Z talerzem czy bez talerza – które rozwiązanie lepsze?

Mikrofalówki z talerzem nadal są większością tego rynku. Droższą, ale za to nieco bardziej funkcjonalną konstrukcją jest mikrofalówka bez talerza. Płaska konstrukcja dna w pewnym sensie rewolucjonizuje użytkowanie takich sprzętów, po pierwsze: zwiększając powierzchnię użytkową, po drugie: oferując większy komfort wkładania i wyjmowania potraw z komory. Trzecim, równie ważnym argumentem jest łatwiejsze utrzymanie w czystości. Brak drobnych elementów obracających talerz oraz samego talerza eliminuje konieczność ich czyszczenia. Z reguły takie urządzenia (zamiast otworu z napędem) mają na górze komory wbudowany wentylator, który dystrybuuje gorące powietrze wewnątrz komory.  

Kuchenki mikrofalowe

W kuchenkach z grillem czy termoobiegiem bardzo ważną możliwością techniczną jest tak zwana funkcja CombiDual, czyli możliwość wyboru opcji pracy kuchenki, np. Grill + mikrofale, mikrofale + termoobieg i grill + termoobieg, które znacznie skracają czas gotowania. (Fot. Sharp)

2021-09-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket