Płyta kombinowana – wygoda i funkcjonalność w jednym

Płyta kombinowana

Konstrukcje kombinowane to w praktyce połączenie najczęściej dwóch rodzajów płyt grzejnych. W tego typu sprzęcie zwykle moduł gazowy jest zamknięty w jednej bryle z modułem elektrycznym, głównie indukcyjnym. Pozwala to na dobór obróbki termicznej do przygotowywanej potrawy, co przekłada się również na komfort użytkowania.

Do dyspozycji użytkownika w płycie kombinowanej może być więc dostępny zarówno gazowy palnik wok, jak i duża, indukcyjna strefa łączona. Dzięki temu potrawy możemy przygotowywać zarówno na dużej patelni, jak i w indukcyjne brytfannie. Posiadanie modelu kombinowanego, mimo standardowych rozmiarów, może więc zapewnić większą swobodę codziennego gotowania.

Płyty kombinowane – na co zwrócić uwagę?

Płyty grzejne kombinowane to sprzęt do zabudowy, a więc nie tylko funkcje i rozwiązania techniczne będą tu miały znaczenie, ale również wymiary – te rzeczywiste i te montażowe (ważne z punktu widzenia instalatora). Gabaryty urządzenia przekładają się z kolei na liczbę i rozmiary dostępnych pól grzejnych danego typu. Niektórym użytkownikom wystarczają modele z dwoma polami, a dla niektórych i cztery pola grzejne będą niewystarczające (np. dwa gazowe i dwa indukcyjne), ale i na ten problem znajdą się rozwiązania i modele.

Bardzo istotną rolę w płytach odgrywa również sterowanie, które musi zapewnić wygodną i bezproblemową obsługę sprzętu. O ile w modelach gazowych do obsługi stosowane są najczęściej pokrętła, to w płytach elektrycznych mamy do czynienia zwykle z różnego typu panelami dotykowymi, a te stają się coraz bardziej nowoczesne, precyzyjne i funkcjonalne. Konstrukcje kombinowane wykorzystują zwykle dwa różne sposoby sterowania w jednej bryle – osobne np. dla pól indukcyjnych i osobne dla palników gazowych.

Płyta kombinowana

AMICA GC0220 Eco; ELECTROLUX EGD6576NOK; KERNAU KIGH 6422 CI B; GORENJE GCI691BSC

Pola indukcyjne

Indukcja to najbardziej efektywny dziś sposób gotowania. Rozwiązania stosowane w płytach z polami indukcyjnymi sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo.

Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy niż przy wykorzystaniu palników gazowych czy pól ceramicznych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przejmuje jedynie niewielkie ilości ciepła od gorącego garnka). Czas potrzebny do ogrzania 2 litrów wody na strefie indukcyjnej w uśrednionych warunkach jest blisko dwukrotnie krótszy w porównaniu z innymi technikami grzania. Tak dobre wyniki uzyskuje się dzięki dużej, ponad 90 proc. sprawności tego typu urządzeń. Mówiąc potocznie pola indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną i robią to najszybciej. W płytach z polami indukcyjnymi następuje bowiem natychmiastowy wzrost temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła w całej objętości naczynia. Efekt to osiągnięcie np. stanu wrzenia wody w znacznie krótszym czasie, niż w przypadku tradycyjnych urządzeń służących do gotowania. Oczywiście faktem jest, że niekiedy lepiej smaży się na gazie. Prawdą jest, że „smaczniej” przypieka na żeliwie. Mimo to, ogólny bilans zysków i strat stawia indukcję bezapelacyjnie na pierwszym miejscu.

Płyta kombinowana

Alternatywnym rozwiązaniem dla płyt kombinowanych są konstrukcje modułowe typu domino. Dzięki nim możemy w kuchennym wnętrzu stworzyć zestaw, który będzie w pełni odpowiadał naszym potrzebom. (Fot. Siemens)

Pola ceramiczne

W płytach kombinowanych część pól grzejnych może być ceramiczna. Na pierwszy rzut oka – głównie z uwagi na czarną szklaną powierzchnię z delikatnie zarysowanymi polami grzejnymi – przypominają one konstrukcję indukcyjną. W praktyce działanie tego typu pól jest zupełnie inne. Konstrukcje ceramiczne podgrzewają potrawy dzięki elementom grzejnym umieszczonym pod wytrzymałą, odporną na wysokie temperatury szklaną powierzchnią – wykonaną najczęściej z czarnego szkła hartowanego. Cechą charakterystyczną gorących elementów grzejnych jest czerwony obszar. Mogą nimi być spirale lub taśmy nagrzewające, które przekazują energię cieplną ustawionym na nich naczyniom.

Tego typu rozwiązanie kryje w sobie wiele zalet. Tym, co jest najbardziej zauważalne, jest płaska i gładka powierzchnia pól grzejnych, która zapewnia łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych w trakcie gotowania potraw.

Należy jednak pamiętać, że ceramiczne pole grzejne może potrzebować czasu, aby uzyskać odpowiednią temperaturę, co wydłuża nieco czas przygotowywania potraw. Uruchomione pole ceramiczne może być bardzo gorące, a tym samym istnieje ryzyko poparzenia, co jest szczególnie ważne, jeśli wśród domowników są dzieci, które mogłyby niepostrzeżenie dotknąć powierzchni płyty.

2021-07-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket