Czysta woda w ciągu paru chwil

Czysta woda

Jakość wody z kranu w polskich miastach stale poprawia się, a liczne kampanie społeczne zachęcają, aby na rzecz kranówki zrezygnować z wody butelkowanej. Jeśli chcemy zapewnić jeszcze lepszą jakość wody w domu, znakomitym wyborem będzie dzbanek filtrujący.

Nawet najprostszy dzbanek filtrujący może oczyścić do 170 l wody, a jego cena to kilkadziesiąt złotych. Dzięki niemu możemy zrezygnować z zakupu 85 butelek wody o pojemności 2 l każda. Jedną z korzyści jest więc znaczna oszczędność pieniędzy, zwłaszcza że wymienne filtry można dokupić zazwyczaj za maksymalnie kilkanaście złotych. O tym, kiedy zajdzie taka konieczność, poinformuje wskaźnik na dzbanku. Druga zaleta to, oczywiście, ochrona środowiska. Wybierając kranówkę z dzbanka filtrującego zamiast wody butelkowanej, praktycznie nie produkujemy plastikowych odpadów z butelek PET. Jak więc się okazuje, jest to wybór uzasadniony nie tylko ekonomicznie, ale i ekologicznie.

Parametry i budowa

Najważniejszym parametrem dzbanków jest ich pojemność, która jest różna w zależności od konkretnego modelu. W specyfikacjach producenci zazwyczaj podają pojemność całkowitą oraz osobno pojemność zbiornika na wodę przefiltrowaną. W większości dostępnych modeli mieści się od 1,4 l do 1,95 l wody przefiltrowanej przy pojemności całkowitej 2,4 lub 2,95 l. Tym, którzy potrzebują większej ilości wody, warto zaproponować większe dzbanki, o powiększonej pojemności, które mogą mieć nawet 3,5 l lub 4 l pojemności całkowitej i pomieścić odpowiednio 1,8-2 l przefiltrowanej wody. Kolejną kwestią jest kształt. W tym wypadku możemy wyróżnić dwa rodzaje: klasyczne i lodówkowe. Drugi typ to dzbanki mające specjalny spłaszczony kształt. Dzięki temu można je przechowywać na drzwiach lodówki. Klasyczne modele są bardziej wypukłe, przez co nie mieszczą się na półkach. Niektórzy producenci oferują także modele XL, które mają zwiększoną pojemność oraz większe wymiary.

  • Pokrywka – wykonana jest z tworzywa sztucznego. Wygodę użytkowania zapewnia otwór wlewu wody w pokrywce. Najczęściej stosuje się uchylną klapkę wlewu, która opada pod naporem wody. Dostępne są także modele mające żebrowaną pokrywkę – przesuwając suwak na pokrywce, ścieśniamy lub rozluźniamy żeberka, dzięki czemu można napełnić dzbanek.
  • Wskaźnik – może być mechaniczny lub elektroniczny. Jego zadanie polega na przypominaniu o konieczności wymiany wkładu.
  • Dziobek – ułatwia nalewanie wody z filtra dzbankowego do czajnika lub szklanki. W zależności od modelu może być przez cały czas „otwarty” lub sparowany z pokrywką – wtedy uchyla się, gdy nalewamy wodę.
  • Dzbanek wewnętrzny – czyli zbiornik na wodę z kranu. Ma mniejszą pojemność i jego kształt zależy od rodzaju wkładu filtrującego.
  • Wkład filtrujący – to serce każdego dzbanka. We wkładzie znajduje się mieszanka filtrująca, odpowiadająca za oczyszczenie wody oraz poprawę jej smaku i zapachu. „ Dzbanek zewnętrzny – to do niego trafia przefiltrowana woda. Może, ale nie musi być wyposażony we wskaźnik poziomu wody.
  • Uchwyt – zapewnia wygodne napełnianie, przenoszenie dzbanka, a także nalewanie wody. Część dostępnych na rynku modeli ma rączki z elementami antypoślizgowymi. Ciekawym rozwiązaniem są dzbanki niemające uchwytów – modele te są węższe, mają mniejszą pojemność i odpowiednią fakturę powierzchni, ułatwiającą trzymanie ich w dłoni.
  • Podstawa – coraz częściej ma gumowe nóżki, zapewniające stabilność i zapobiegające przesuwaniu się dzbanka. Niektórzy producenci dołączają gumowe naklejki, które trzeba przykleić w specjalnie wyżłobionych dziurkach w podstawie.

2021-04-14
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket