Kuchenny pomocnik – krajalnica do żywności

Kuchenny pomocnik

Swojskie wyroby przeżywają obecnie prawdziwy renesans, a przyczyniła się do tego także pandemia. Coraz częściej wypiekamy domowy chleb, a wędliny są świetną alternatywą dla produktów sklepowych. W takim wypadku warto wyposażyć się w krajalnicę do żywności, która ułatwi serwowanie własnych wyrobów.

To urządzenie o stosunkowo prostej budowie. Wyposażone jest w silnik elektryczny, który napędza tarczę tnącą. Zaletą krajalnicy jest, oczywiście, możliwość przygotowania równych plastrów czy kromek z dużą precyzją, nieosiągalną dla tradycyjnego noża. To pozwala na podawanie dań w bardziej estetycznej formie, a ta przecież ma znaczenie. W końcu „jemy” wszystkimi zmysłami, także wzrokiem.

Jaką krajalnicę wybrać?

Podobnie jak z innym sprzętem AGD, tak i wybierając krajalnicę, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów. Jednym z nich jest, oczywiście, moc silnika elektrycznego. Wbrew pozorom nie musi być duża i już ok. 150 W jest wystarczające do zastosowań domowych. Na rynku znajdziemy, co prawda, modele o mocy np. 200 W, w praktyce jednak nawet mniejsza moc będzie wystarczająca, o ile nóż krajalnicy jest ostry.

Kolejnym z istotnych parametrów jest zakres regulacji krojenia. Większość urządzeń jest wyposażona w płynną regulację przy pomocy specjalnego pokrętła. Z łatwością dopasujemy grubość kromki czy plastrów do własnych upodobań. Typowa wartość to grubość od 0 do 15 mm, co będzie wystarczające dla większości użytkowników, choć na rynku znajdziemy także sprzęt oferujący większe możliwości, np. plastry o grubości aż do 23 mm. Może to być przydatne przy krojeniu grubszych kawałków, np. mięsa na steki. Jeśli chcemy za każdym razem uzyskiwać równe plastry, dobrze wyposażyć się w krajalnicę z dużym zakresem regulacji grubości krojenia.

Ważnym parametrem jest średnica ostrza. Typową wartością jest 170 mm, odpowiednia do większości zastosowań, jeśli jednak mamy duże wymagania i np. zdarza nam się ciąć duże kawałki mięsa, to dostępne są modele z tarczami o większej średnicy, np. 190 mm.

Znaczenie mają także parametry użytkowe. Większość urządzeń elektrycznych jest obecnie wyposażonych w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Kupując sprzęt, powinniśmy zwrócić uwagę na jego cykl pracy, jak długo może pracować nieprzerwanie, mogą to być np. 3 min, a także jak długo powinna trwać przerwa w użytkowaniu, np. 10 min. To, jaką krajalnicę wybrać pod tym względem, zależy od intensywności użytkowania. Jeśli wartości te nie odpowiadają naszym wymaganiom, należy poszukać wydajniejszego urządzenia. Domowe krajalnice to nie urządzenia profesjonalne, więc nie są przystosowane do pracy ciągłej. 

Kuchenny pomocnik – krajalnica do żywności (1)

Przy pomocy wygodnego pokrętła można łatwo ustawić grubość krojonych plastrów.

Funkcje i rozwiązania

Tarcza tnąca krajalnicy wykonana jest najczęściej ze stali szlachetnej. Powinna być stabilnie zamontowana i jednocześnie łatwo dostępna dla użytkownika. Zazwyczaj jest mocowana przy pomocy pokrętła, a jego obsługa często jest beznarzędziowa lub można je odkręcić przy pomocy np. monety. Dla prawidłowej pracy krajalnicy ważna jest ostrość noża. Dobrej jakości noże do krajalnic mogą być ostrzone, co powinno być opisane w instrukcji obsługi. 

W wypadku dużego zużycia nóż należy po prostu wymienić na nowy, przeznaczony do konkretnego modelu krajalnicy. W zestawie mogą znajdować się dwie tarcze o różnym typie ostrzy – zębata lepiej radzi sobie z pieczywem, a gładka z serami, wędlinami i warzywami.

Niektóre krajalnice wyposażone są w dwa tryby działania – pierwszy i drugi bieg. Różnią się one szybkością obrotową ostrza tnącego. Dzięki temu można ją dopasować do ciętej żywności.

 

Zabezpieczenia i komfort użytkowania

Do najważniejszych aspektów korzystania z każdej krajalnicy należy, oczywiście, bezpieczeństwo użytkowania. Obracająca się tarcza tnąca jest niebezpieczna, dlatego podczas korzystania ze sprzętu należy zachować ostrożność, w tym celu stosuje się właśnie dołączony do zestawu popychacz. Ważne, żeby dany model miał zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem i wysunięciem wózka. Atutem są nóżki zapobiegające ślizganiu po blacie, co w wypadku takiego urządzenia jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo użytkowania. Niektóre modele zamiast nóżek wyposażone są w przyssawki, które bardzo dobrze przylegają szczególnie do blatów, np. z kamienia, i zapewniają jeszcze stabilniejszą pozycję. Urządzenie powinno być użytkowane jedynie na płaskiej powierzchni. Po zakończeniu pracy pokrętło regulacji grubości powinno być ustawione w pozycji 0 mm, która chroni przed przypadkowym dotknięciem ostrza. Producenci nie zapominają również o łatwym przechowywaniu. Niektóre krajalnice można złożyć, zajmują wtedy mniej miejsca i mieszczą się np. w większej szufladzie. Modele takie sprawdzą się zwłaszcza w niewielkich kuchniach, gdzie każda ilość przestrzeni na kuchennym blacie jest na wagę złota.

Czyszczenie i konserwacja

Utrzymanie higieny jest niezwykle ważne w każdym sprzęcie domowym mającym kontakt z żywnością, dotyczy to także krajalnic. Do czyszczenia warto przystąpić od razu po użyciu sprzętu, gdyż świeże zabrudzenia można łatwiej usunąć. Przed rozpoczęciem czyszczenia urządzenie koniecznie należy odłączyć od sieci elektrycznej. Dokładny sposób czyszczenia opisuje instrukcja obsługi dołączona do zestawu. Najczęściej korpus urządzenia czyścimy wilgotną ściereczką. Nóż można zdemontować i wraz z popychaczem umyć go w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, z zachowaniem ostrożności. Oczywiście, po umyciu wszystkie elementy należy wytrzeć do sucha, pozostała woda byłaby bowiem idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii oraz mogłaby powodować korozję. Elementy krajalnicy można myć w zmywarce tylko pod warunkiem, że producent dopuszcza taką możliwość. Informacja o tym znajduje się w instrukcji obsługi.

Kuchenny pomocnik – krajalnica do żywności (3)

Krajalnica powinna być zawsze utrzymywana w czystości, a jej nóż musi być ostry, abyśmy otrzymali równe plastry.

Co i jak kroić?

Krajalnice przeznaczone są do krojenia wszelkiego rodzaju żywności. Kojarzymy je przede wszystkim z cięciem na plastry serów, wędlin oraz pieczywa. Znakomicie sprawdzą się także w cięciu owoców i warzyw, np. ziemniaków lub marchewek na domowe chipsy. Nie powinno się kroić produktów głęboko mrożonych czy mięsa z kością. Są one za twarde i grozi to uszkodzeniem noża lub urządzenia. Nie powinno się także ciąć ciepłych pokarmów, np. zbyt świeżego chleba lub pieczeni. Przed pokrojeniem powinny one ostygnąć. Jeśli zależy nam na uzyskaniu bardzo cienkich plastrów mięsa, warto je schłodzić przed cięciem. Krojąc mięso na cienkie plastry steku czy rybę i inne produkty o nierównej fakturze, wyjątkowo powinniśmy je częściowo zmrozić, umieszczając je w zamrażarce na 2–4 godziny przed krojeniem. Tak przygotowane produkty będą wyglądać apetycznie i świetnie prezentować się na stole.

Krajalnica do zabudowy

Jeśli nie mamy miejsca na krajalnicę na kuchennym blacie, a jednocześnie korzystamy z niej bardzo często, ciekawym rozwiązaniem może być sprzęt do zabudowy. Taka składana krajalnica jest przeznaczona do montażu w szufladzie, której front możemy dobrać do posiadanych modeli kuchennych. Po otwarciu szuflady, rozłożeniu i ustawieniu wybranej grubości cięcia sprzęt jest gotowy do pracy. Tego typu krajalnice dostępne są w wersji dla osób praworęcznych (rozkłada się na prawą stronę) lub leworęcznych (rozkłada się na lewą stronę).

Kuchenny pomocnik – krajalnica do żywności (2)

Krajalnicę po złożeniu można łatwo przechowywać, np. w szufladzie.

Kompaktowa krajalnica Zelmer ZFS0916

Kompaktowa krajalnica

Dostępna w ofercie Zelmera krajalnica ZFS0916 wyróżnia się kompaktowymi rozmiarami i  efektywnością pracy. Urządzenie można więc złożyć na czas przechowywania – nie zajmuje dużo miejsca. Obudowę wykonano z trwałego tworzywa sztucznego. Silnik ma moc 150 W, a rozmiar ostrza to 170 mm, grubość krojenia można płynnie regulować w zakresie od 0 do 15 mm. Dzięki funkcji ochrony przed przypadkowym uruchomieniem, blokadzie ostrza i antypoślizgowym stopom użytkowanie krajalnicy jest w pełni bezpieczne.

Duża wydajność w krajalnicy Eldom KR400 snip

Duża wydajność w krajalnicy

Jeśli potrzebujemy dużej wydajności w kuchni, dobrym wyborem będzie krajalnica Eldom KR400 snip. Jej moc to 150 W, a w zestawie znajdziemy dwie tarcze tnące o średnicy 190 mm. Ta z falistym ostrzem jest przeznaczona do krojenia pieczywa, a tarcza bez ząbków do serów i wędlin. Wygodnym pokrętłem ustalimy grubość plastrów w zakresie od 0 do 15 mm. Urządzenie jest wygodne i bezpieczne w użyciu, a stabilną pozycję zapewniają przyssawki. Konstrukcja została wykonana w większości z metalu, co zapewnia dużą odporność.

2021-02-03
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket