FOODSAVER

Zgrzewarka próżniowa FFS005X

Zgrzewarka próżniowa

Marnowanie żywności jest dużym problemem w dzisiejszym społeczeństwie. Produkty, aby zachować świeżość, potrzebują odpowiednich warunków. Mogą je zapewnić np. niska temperatura oraz pakowanie próżniowe.

Właśnie dlatego sprawdziliśmy, jak w oszczędzaniu żywności może pomóc zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS005X. Urządzenie jest dostarczane w zestawie z folią do pakowania próżniowego oraz pojemnikiem (zdjęcie 1). Może także korzystać woreczków próżniowych, choć dzięki wbudowanej gilotynie i zgrzewarce z łatwością przygotujemy je sami ze wspominanej folii (zdjęcie 2). Obudowa pakowarki jest estetyczna i została wykonana z dobrej jakości materiałów. Na szczycie znajdują się przyciski sterujące funkcjami (zdjęcie 3), z prawej strony pokrętło zatrzasku (zdjęcie 4), a z lewej otwór do podłączenia wężyka do pakowania w pojemnikach próżniowych (zdjęcie 5). Sam proces obsługi, choć wymaga chwili nauki, jest bardzo łatwy. Na początku zgrzewamy końcówkę folii do pakowania. Następnie przy pomocy wbudowanej gilotyny ucinamy taki jej fragment, aby zmieścić produkt i pozostawić rezerwę na zgrzanie drugiej strony folii. Otwartą końcówkę worka wkładamy do tacki ociekowej i zamykamy urządzenie pokrętłem zatrzasku. Teraz wystarczy wcisnąć przycisk, aby najpierw odessać powietrze, a później zgrzać folię. Tak przygotowana żywność jest gotowa np. do przechowywania w lodówce lub zamrożenia (zdjęcie 6). Co ważne, jeśli pakujemy miękkie produkty, możemy określić w trzech stopniach szybkość odprowadzania powietrza lub korzystać z funkcji odsysania pulsacyjnego (zdjęcie 7). Działa ono tylko wtedy, gdy wciśnięty jest przycisk. Dlatego nie zmiażdżymy delikatnej żywności. Jeszcze łatwiej wygląda korzystanie z pojemnika próżniowego. Wystarczy go połączyć wężykiem ze zgrzewarką, wcisnąć przycisk i zgromadzone produkty są szczelnie zapakowane. Folia do pakowania może być zamrażana, jest na niej także miejsce do zapisania daty pakowania. Przy pomocy zgrzewarki możemy także np. zamknąć niedokończoną paczkę chipsów czy innych przekąsek. Co możemy pakować próżniowo? Właściwie dowolną żywność, np. mięso, ugotowany makaron, warzywa, owoce, sery, pieczywo i inne. Pakowarka sprawdzi się także w marynowaniu żywności, np. mięsa na grilla. Dzięki temu potrzeba mniej czasu, aby przeszło ono aromatem przypraw. To także sprzęt, który docenią amatorzy domowych wyrobów. Przyrządzone przez nas wędliny czy kiełbasy znacznie dłużej zachowają świeżość, jeśli je zapakujemy próżniowo, a dodatkowo także zamrozimy. Zgrzewarkę FoodSaver FFS005X możemy polecić ze względu na łatwość obsługi oraz jakość wykonania. Dodatkowo bogata gama dostępnych akcesoriów sprawia, że jest to sprzęt o wszechstronnym zastosowaniu, a przy jego pomocy zapakujemy niemal każdy rodzaj żywności.

Stop marnowaniu żywności!

2020-09-07
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket