Lodówki jednodrzwiowe to niezwykle różnorodna grupa sprzętowa. Wśród nich dostępne są zarówno kilkudziesięcio-, jak i kilkuset litrowe modele. Nie brakuje przy tym różnego typu konstrukcji wolnostojących i do zabudowy. To wszystko sprawia, że kupując model jednodrzwiowy możemy wybierać spośród wielu urządzeń zróżnicowanych także pod względem funkcji i parametrów technicznych.
Modele jednodrzwiowe, zależnie od konstrukcji, mogą mieć zamrażalnik ulokowany na dole lub na górze urządzenia. Mogą być też całkowicie pozbawione części zamrażającej lub części chłodzącej. Mamy tutaj na myśli jednodrzwiowe chłodziarki i zamrażarki. Pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, jedynie chłodzą żywność i nie mają możliwości jej zamrażania. Ewentualnie mogą być wyposażone w komorę niskich temperatur o niewielkiej pojemności. W niej przez krótki czas możemy przechowywać zamrożone produkty. Doskonałą „towarzyszką” takiej chłodziarki może być jednodrzwiowa zamrażarka szufladowa. Ta z kolei pozwala jedynie na mrożenie żywności, która przechowywana jest w szufladach o różnej pojemności. Dzięki tego typu jednodrzwiowym konstrukcjom możemy stworzyć zestaw modeli dopasowany do konkretnych potrzeb użytkowników. Decydując się na dwa lub więcej jednodrzwiowych modeli i ustawiając je obok siebie w kuchennej aranżacji, możemy zbudować funkcjonalną strefę do przechowywania żywności.
Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wyborze konkretnego modelu jednodrzwiowej lodówki jest jej pojemność. Z drugiej strony ta jest różna w zależności od wymagań użytkownika. Wielu twierdzi, że im większa lodówka, tym lepiej. Taka odpowiedź ma znaczenie, jeśli ma z niej korzystać wielu domowników lub po prostu chcemy przechowywać dużą ilość produktów. W przeciwnym razie duża, kilkusetlitrowa lodówka może okazać się bezużyteczna – będzie jedynie zużywać więcej energii elektrycznej. Radzimy więc dobrać pojemność sprzętu przede wszystkim do liczby użytkowników. Im więcej domowników, tym więcej przestrzeni w lodówce powinniśmy zapewnić danej rodzinie i chłodzonym lub mrożonym produktom. Z drugiej strony, jeśli użytkownik przechowuje dużą ilość jedzenia w małej przestrzeni chłodzącej, wówczas sprzęt nie tylko pracuje nieskutecznie, ale przede wszystkim nieekonomicznie.
Modele jednodrzwiowe wyposażone są zwykle w system No Frost, który ogranicza powstawanie szronu, a tym samym ułatwia rozmrażanie urządzenia. W zależności od producenta rozwiązanie to może mieć nieco inną nazwę, jednak spełnia podobną funkcję
Wśród kompaktowych jednodrzwiowych chłodziarkozamrażarek nie brakuje modeli z ciekawymi i praktycznymi rozwiązaniami. Do takich urządzeń możemy zaliczyć model LKK-50SX marki Ravanson, który moa możliwość zamykania drzwi na klucz. Zamek w drzwiach uniemożliwi np. dzieciom dostęp do zawartości chłodziarki. Chłodziarka w modelu LKK-50SX ma pojemność 40 l, a temperaturę chłodzenia możemy regulować w zakresie od 0 do 10 °C. Regulacja termostatu jest mechaniczna. Na drzwiach urządzenia znajdują się niewielkie balkoniki z uchwytami podtrzymującymi przechowywaną żywność. Model LKK-50SX ma też wewnątrz wydzielony niewielki zamrażalnik o pojemności 4 l, w którym temperatura pracy jest nieco mniejsza i może wynosić –5 °C. Urządzenie wyróżnia się stosunkowo cichą pracą. Maksymalny poziom hałasu wytwarzany przez chłodziarkozamrażarkę nie powinien przekraczać 39 dB. Kompaktowy model marki Ravanson waży zaledwie 14,5 kg, a zatem nie powinno być problemów z transportem sprzętu czy przeniesieniem go w inne miejsce w mieszkaniu. Regulowane nóżki pozwalają na stabilne ustawienie urządzenia w miejscu docelowym. Model LKK-50SX pracuje w klasie efektywności energetycznej A+ i dostępny jest w kolorze srebrnym. Użytkownik ma możliwość zmiany kierunku otwierania drzwi.
Lodówki, zależnie od modelu, wykorzystują różnorodne panele sterowania. W mniejszych konstrukcjach jednodrzwiowych mogą być dostępne mechaniczne pokrętła, które pozwalają na regulację temperatury, z jaką ma pracować urządzenie. Największą zaletą tego rozwiązania jest łatwość obsługi, jednak nie daje ono dużych możliwości w kwestii zarządzania pracą urządzenia. Podobnie jest z przyciskami mechanicznymi. Znacznie większe możliwości daje sterowanie elektroniczne, dostępne w bardziej zaawansowanych lodówkach jednodrzwiowych. Możemy wyróżnić dwa rodzaje elektronicznych paneli sterujących. Pierwszy wykorzystuje przełączniki współpracujące ze wskaźnikami diodowymi, a drugi wyświetlacz LCD, który najczęściej jest umieszczony na drzwiach urządzenia. Obecność wyświetlacza to duża zaleta, ponieważ podczas regulacji parametrów nie trzeba otwierać lodówki, tym samym nie wpływamy na temperaturę jej wnętrza, a urządzenie oszczędza energię. Panele z wyświetlaczami oczywiście są wielofunkcyjne, co daje szereg dodatkowych opcji, np. możliwość wygodnej regulacji temperatury w poszczególnych komorach, włączanie i wyłączanie dostępnych funkcji, a także cała masa wskaźników, które informują o aktualnym stanie urządzenia.
Niewielkie jednodrzwiowe chłodziarkozamrażarki mają najczęściej kompaktowy, zaledwie kilkulitrowy zamrażalnik.
W modelach jednodrzwiowch, choć w kompaktowych rzadziej, dostępny jest najczęściej system No Frost. Rozwiązanie to jest receptą na osadzanie się szronu w chłodziarce czy zamrażarce. Może być wykorzystywane w części chłodniczej i zamrażarce lub wyłącznie w części chłodniczej. Polega na zapewnieniu we wnętrzu lodówki stałego ewakuacyjnego obiegu powietrza. W ten sposób lodówka pozbywa się wilgotności, która jest odparowana poza komorę chłodzenia lub zamrażania. Ponieważ powietrze jest suche, nie ma możliwości, aby gromadził się lód. Oprócz tego dzięki mniejszej wilgotności produkty dłużej zachowują świeżość, a te przechowywane w zamrażarce nie przymarzają do siebie ani do półek. Produkty takie jak mięso owoce, warzywa czy ryby należy jednak przechowywać w opakowaniach lub specjalnych strefach (np. w szufladach), ponieważ No Frost może „wyciągać” z nich wilgoć i powodować wysychanie.
W modelach jednodrzwiowych wyposażonych w szuflady mogą być dostępne tzw. komory niskich temperatur, nazywane też zerowymi (ze względu na temperaturę w nich panującą). W ich wnętrzu temperaturę i wilgotność utrzymuje się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są tzw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5–1 °C. Wyższe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarkozamrażarek, które są w sanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory i wykorzystywanych w niej rozwiązań, mogą one przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.
Niewielkich gabarytów chłodziarka czy zamrażarka do zabudowy może pozostać praktycznie niewidoczna w kuchennej aranżacji. Przykładem jednodrzwiowej zamrażarki do zabudowy jest model VR-BS14502M0 marki Vestfrost. Możliwości techniczne tego urządzenia pozwalają na długie i wygodne przechowywanie żywności. Montaż sprzętu w kuchennej zabudowie ułatwiają praktyczne zawiasy nożycowe. Użytkownicy docenią z pewnością również energooszczędność urządzenia i jego ciche działanie. Zamrażarka Vestfrosta pracuje w klasie efektywności energetycznej A++. Roczne zużycie energii nie powinno przekraczać w tym wypadku 158 kWh. Model VR-BS14502M0 wyróżnia się ponadto cichą pracą. Poziom hałasu wytwarzany przez urządzenie nie powinien przekraczać 40 dB. Wnętrze zamrażarki skrywa łącznie 4 praktyczne szuflady (3 mniejsze i 1 dużą), które ułatwiają posegregowanie żywności. Temperatura zamrażarki regulowana jest mechanicznie – za pomocą pokrętła umieszczonego tuż nad drzwiami. Ta jednodrzwiowa zamrażarka ma pojemność 99 l. Wysokość, szerokość i głębokość urządzenia wynoszą odpowiednio 875, 540 i 545 mm. Model VR-BS14502M0 może być idealnym „towarzyszem” dowolnej chłodziarki do zabudowy, np. modelu BF-27952H0S marki Vestfrost. Łącząc pojemną chłodziarkę z zamrażarką do zabudowy nie tylko powiększymy przestrzeń do przechowywania żywności, ale także zapewniamy większą elastyczność aranżacji kuchennej.
Podstawowym wyposażeniem wielu modeli jednodrzwiowych z wbudowaną zamrażarką są różnego typu foremki wielokrotnego użytku do kostek lodu. Kostkarka do lodu może być też umieszczona na stałe w zamrażarce. Inną opcją jest wyjmowana zwykle kostkarka tzw. twistowa. Po zamrożeniu wody wystarczy obrócić foremki specjalnym pokrętłem, aby lód spadł do pojemnika. W większych, a jednocześnie bardziej zaawansowanych urządzeniach może być dostępny dyspenser wody, a także lodu. W tym wypadku, dzięki automatycznemu mechanizmowi kostki tworzą się samoczynnie. Po wybraniu przez użytkownika odpowiedniej funkcji z otworu wypadnie lód, lód kruszony albo po prostu czysta woda. Jedynym wymogiem, zależnie od modelu, jest dolewanie wody do zbiornika znajdującego się w lodówce bądź hydrauliczne przyłącze.
Wśród modeli jednodrzwiowych nie brakuje modeli utrzymanych we wciąż modnej stylistyce retro. Tego typu modele są chętnie wybierane przez klientów. Ich wyróżnikiem są opływowe kształty, zaokrąglone narożniki obudów, różne, często oryginalne wersje kolorystyczne, a także masywne uchwyty, które mają w sobie mnóstwo uroku. Jednodrzwiowe modele w stylu retro mają w ofercie m.in. tacy producenci jak Amica, Gorenje czy Ravanson.
Jednodrzwiowe chłodziarkozamrażarki mogą mieć też konstrukcję podblatową, która sprawdzi się w zabudowie nawet niewielkiej kuchni. Tego typu urządzeniem jest sprężarkowy model MPM-116-CJI-17 marki MPM. Ma on 82 cm wysokości, 59 cm szerokości i 54,3 cm głębokości. Pojemność użytkowa chłodziarki wynosi 100 l, a zamrażalnika 16 l. Wnętrze modelu MPM-116-CJI-17 podświetlane jest energooszczędnymi LED-ami i skrywa dwie półki w chłodziarce. Dodatkowe wygodne i praktyczne półki znajdują się także na drzwiach. Można na nich przechowywać m.in. napoje, a także jajka (dzięki praktycznemu pojemnikowi). W chłodziarce dostępny jest również pojemnik na warzywa. W wyposażeniu nie zabrakło także pojemnika na lód. Temperatura zamrażarki wynosi –18 °C. Dostępna jest funkcja szybkiego mrożenia. Urządzenie charakteryzuje się zdolnością zamrażania 2 kg/24 h i pracuje w klasie energetycznej A+. W wydatny sposób dba nie tylko o żywność, ale też o budżet domowy. Maksymalny poziom hałasu wytwarzanego przez urządzenie nie powinien przekraczać 39 dB, a roczne zużycie energii nie powinno być większe niż 175 kWh. Czas ocieplania w wypadku braku energii elektrycznej (od –18 °C do –9 °C) wynosi około 12 godzin. Drzwi urządzenia zostały wyposażone w wytrzymałe zawiasy nożycowe. Można je zamontować tak, żeby otwierały się na lewo lub na prawo, zależnie od potrzeb użytkownika i miejsca instalacji urządzenia w kuchennej zabudowie.
Do wyjątkowych, często właśnie jednodrzwiowych chłodziarek, należą winiarki. Jednym z najważniejszych parametrów winiarki, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z modelem wolnostojącym, czy do zabudowy, jest jej pojemność. Może ona być podawana w litrach, ale najczęściej – ze względów praktycznych – mierzymy ją w prosty sposób, bo podając liczbę butelek (o pojemności 0,75 l), jaką możemy zmieścić w jej wnętrzu. Pojemność mniejszych modeli to zaledwie kilka czy kilkanaście butelek. Urządzenia podblatowe mieszczą ich zwykle nieco ponad 30. Z kolei duże, profesjonalne winiarki umożliwiają przechowywanie nawet do 200 standardowych butelek wina. Pojemność liczona w butelkach jest też ściśle powiązana z gabarytami takiej chłodziarki. Niektóre małe winiarki można z powodzeniem ustawić na kuchennym blacie, a w trakcie spotkania nawet na stole. Te największe i najpojemniejsze winiarki mają natomiast nawet ok. 2 m wysokości i w domowym wnętrzu zajmują mniej więcej tyle miejsca co standardowa chłodziarkozamrażarka.
Praktycznym rozwiązaniem dostępnym w jednodrzwiowych chłodziarkach są szuflady na warzywa i owoce, a także komory niskich temperatur – idealne do przechowywania zwłaszcza mięsa czy wędlin.
Jednodrzwiowe urządzenia chłodnicze w kuchennej zabudowie mnogą tworzyć funkcjonalne systemy do przechowywania żywności, dopasowane do potrzeb i wymagań domowników
© 2023 InfoMarket