Co w lodówce?

Co

Świeżość produktów zapewniają także specjalne elementy budowy, w które wyposażone są urządzenia chłodnicze. Oprócz półek na butelki czy z zabezpieczenia przed zalaniem można spotkać różnego rodzaju szufl ady i pojemniki do przechowywania delikatnych produktów spożywczych.

Komory 0°, VitaFresh, BioFresh czy HydroFresh to tylko wybrane przykłady rozwiązań stosowanych przez producentów. Jedno jest jednak pewne: każde z tych rozwiązań ułatwia przechowywanie delikatnych produktów, takich jak warzywa czy ryby. Obecnie najpopularniejsze są szufl ady, w których panuje niższa temperatura niż we wnętrzu chłodziarki.

  • Komora zero – jest to miejsce w chłodziarce, w którym temperatura oscyluje w przedziale od -1 do max. 2 °C, mimo że większość producentów podaje, że jest to 0 °C. W tego typu szufl adzie z powodzeniem możemy przechowywać owoce, warzywa i skorupiaki, czyli produkty, które wymagają specjalnych warunków. Przechowując je w specjalnych komorach, wydłużamy ich trwałość i zachowujemy wszystkie wartości odżywcze. W urządzeniach niektórych producentów istnieje możliwość ustalania odpowiedniej wilgotności albo komora podzielona jest na strefę suchą i wilgotną.
  • Szuflady z obniżoną temperaturą – w niektórych modelach możemy spotkać szufl adę niewielkich rozmiarów, w której temperatura jest niższa o 2, 3 °C niż we wnętrzu komory chłodzącej. W takim miejscu z powodzeniem możemy przechowywać mięso, ryby czy wędliny.
  • Komora Multi-Zone – w tego typu komorze istnieje możliwość regulacji temperatury pomiędzy -24 a +10 °C, czyli może być użyta jako część chłodząca lub część mrożąca.
  • Szuflady o powiększonych rozmiarach – są to szufl ady, zwykle w zamrażarce, w których z łatwością możemy zamrozić duże produkty bez konieczności ich wcześniejszego kawałkowania. Idealnie nadają się do przechowywania produktów o nietypowych kształtach.
  • Wózek chłodniczy – propozycja dla tych, którzy nie mają spiżarni. Ułatwia przechowywanie przetworów i produktów, które powinny znajdować się w chłodnym miejscu, np. ziemniaków czy bakłażanów. Temperatura w wózku chłodniczym wynosi od 6 do 14 °C, istnieje możliwość jej regulowania. Fot. Liebherr

2017-02-09
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket