Kilka słów o naczyniach żaroodpornych

Kilka słów

Naczynia można podzielić ze względu na przeznaczenie. Ogólnie rzecz ujmując, wyróżniamy naczynia do gotowania i pieczenia. Druga grupa jest zdecydowanie bardziej różnorodna i można wyróżnić w niej naczynia do pieczenia, czyli różnego rodzaju formy do ciast i ciasteczek, oraz naczynia żaroodporne – to właśnie tej ostatniej grupie poświęcimy kilka słów. Naczynia żaroodporna nie są jednolitą grupą, jeśli chodzi o materiał wykonania. Najczęściej z tą nazwą kojarzone są produkty wykonane ze szkła żaroodpornego – jednak nie jest to jedyna możliwość. Oprócz naczyń glinianych (tzw. garnków rzymskich) i ceramicznych coraz częściej spotykane są także naczynia wykonane ze specjalnego tworzywa sztucznego, które jest bardzo lekkie i odporne na zmiany temperatury w zakresie od -25 °C do +250 °C. Materiał tego typu doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu potrawy można szybciej przygotować bez użycia tłuszczu lub ograniczając je do minimum. Pokrywka jest odpowiednio wyprofi lowana i zapewnia system wentylacji, dzięki czemu potrawy są soczyste i zarumienione. Tak naprawdę potrawy można przygotować na kilka sposobów: z pokrywką lub bez niej, na odwróconej pokrywce, która może służyć jako oddzielne naczynie (np. do pieczenia drobiu), można przygotowywać dwie potrawy równocześnie, co umożliwia połączenie dwóch naczyń (jedną potrawę umieszcza się w naczyniu większym, na nim pokrywkę wypełniona inną potrawą i przykrytą naczyniem mniejszym) oraz gotować w kąpieli wodnej (pokrywkę wypełnioną wodą umieszcza się na naczyniu głównym). Innym rozwiązaniem są naczynia wykonane z silikonu. Chociaż kojarzy się on głównie z foremkami na babeczki, kilku producentów zdecydowało się stworzyć produkty właśnie do pieczenia i gotowania – ale tym razem mięsa. Na rynku dostępne są dwa rodzaje naczyń tego typu, które są wykonywane z platynowego silikonu. Pierwsze pozwalają szybko przygotować zdrowe i bogate w mikroelementy potrawy, które praktycznie przygotowuje się bez tłuszczu i folii. Część z nich wyposażona jest w wyjmowaną tacę, na której można ułożyć składniki. Dzięki temu woda i soki, które wydzielają się w trakcie duszenia, spływają przez otwory w tacy na dno naczynia i pozostają z dala od potraw. Drugie z powodzeniem można nazwać naczyniami wielofunkcyjnymi, ponieważ łączą zalety gotowania na parze z efektem przypiekania potraw. Umożliwia to odpowiednia cyrkulacja powietrza, która sprawia, że z wierzchu potrawy przyrumienione i chrupiące jednocześnie pozostają soczyste i zachowują wszystkie ważne witaminy i minerały. Naczyń do pieczenia/duszenia wykonanych z silikonu można używać nie tylko w piekarniku, ale także w kuchence mikrofalowej.

2017-02-08
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket