Duży otwór wlotowy pozwala przetwarzać warzywa i owoce niemal w całości. (Fot. Eldom)
Sokowirówki do niedawna należały do prostszych w obsłudze sprzętów. Zazwyczaj stosowało się w nich praktyczne włączniki (niekiedy z dodatkową opcją) w postaci przycisku, przełącznika lub pokrętła. Jednak rynek stale się unowocześnia i zaskakuje klientów, czyniąc te urządzenia wysoce zaawansowanymi. Coraz częściej więc można znaleźć urządzenie z programatorem pozwalającym na wybór kilku, a nawet kilkunastu trybów automatycznych. A jak one działają? Zazwyczaj dobierają prędkość obrotową do określonego typu produktów. Na obudowie często znajdują się czytelne ikony, informujące, do jakich owoców i warzyw wybrać konkretny tryb pracy. Ich wybór ma dać klientowi komfort obsługi, a także lepiej dostosować parametry do przetwarzanego produktu. Obok zaawansowanych urządzeń z elektronicznym, często dotykowym panelem sterowania stosuje się także zwykłe, mechaniczne elementy kontrolujące pracę sokowirówki. I te modele na rynku nadal przeważają.
Eldom SK9S Vera; Adler AD 4123; Bosch VitaJuice 3 MES3500
Bardzo często te same lub podobne rozwiązania stosowane są zarówno w sokowirówkach, jak i wyciskarkach do owoców. Ich obecność znacznie zwiększa komfort korzystania z urządzeń.
MESKO MS 4126g; BOSCH VitaJuice 4 MES4010; CONCEPT LO7070 Sinfonia
To jeden z najważniejszych aspektów użytkowania nie tylko sokowirówek. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest, oczywiście, systematyczne czyszczenie, którego nie zastąpią nawet najlepsze środki czyszczące. W wypadku sokowirówek i wyciskarek jest to o tyle ważne, że urządzenie ma ciągle kontakt z produktami, które mają różnego rodzaju barwniki. Soki zawarte w warzywach i owocach często barwią powierzchnie, z którymi mają styczność. Czyszczenie samego korpusu nie wymaga dużego wysiłku. Obudowę wystarczy wytrzeć tylko wilgotną szmatką lub z domieszką niewielkiej ilości płynu do naczyń i natychmiast wytrzeć do sucha. Po pierwsze – zapobiega to powstawaniu zacieków, po drugie – stosowanie delikatnych środków czyszczących chroni obudowę przed zarysowaniami. Te elementy sokowirówki, które można zdemontować, najczęściej można również myć w zmywarce. Popychacz, pokrywa, pojemnik na miąższ oraz na sok czy separator piany to tylko niektóre części urządzenia, których czyszczenie nie stwarza żadnych problemów. Trochę bardziej skomplikowana jest konserwacja sitka. Użytkownicy stosują mniej lub bardziej skuteczne metody walki z gromadzącymi się w mikrootworach pozostałościach po owocach. Tak naprawdę tarcze i sitko należy myć po każdym użyciu. Na szczęście dla konsumentów wielu producentów w zestawie do sokowirówki dołącza m.in. specjalną szczotkę do jego czyszczenia. Jeśli nie, warto polecić zwyczajną, miękką szczotkę. Po jej użyciu wystarczy tylko dokładnie przepłukać sitko pod bieżącą wodą. Najprostsze sposoby są najskuteczniejsze również wtedy, gdy dojdzie do przebarwień na częściach z tworzywa sztucznego, np. z marchewki czy czerwonych buraków. Wtedy zaleca się zastosowanie kilku kropel oleju jadalnego, który wywabi wszystkie zabarwienia.
© 2024 InfoMarket