Butelki filtrujące to dodatek, który warto mieć pod ręką. Na polskim rynku można znaleźć cztery podstawowe typy produktów. Czym się różnią i jakie są ich właściwości?
Butelki klasyczne – to standardowe rozwiązanie. Służą do szybkiego filtrowania wody w trakcie picia – na rynku jest bardzo dużo tego typu modeli. Różnią się wyglądem i elementem filtrującym, a także kolorystyką czy dodatkowymi rozwiązaniami.
Butelki z opcją dodawania składników – to butelki klasyczne w nowej odsłonie. W produktach tego typu istnieje możliwość wyboru: możemy pić klasyczną wodę filtrowaną albo z dodatkiem owoców i ziół. Po wyjęciu wkładu węglowego można dodawać produkty, dzięki którym zamiast wody otrzymamy np. lemoniadę.
Butelki chłodzące – nie tylko filtrują wodę, ale też ją chłodzą za pomocą specjalnego żelu.
Butelki outdoorowe – to produkty bardziej zaawansowane, które zostały stworzone z myślą o prawdziwych sportowcach. Chociaż działają na podobnych zasadach, są wytrzymalsze i sprawdzają się w trudnych warunkach. Część z nich ma dwustopniowy system filtracji. Za pierwszy odpowiada filtr bazujący na węglu aktywowanym, który usuwa chlor, przykry zapach i smak. Dodatkowo filtr został pokryty jonami srebra, które skutecznie zabezpieczają przed ewentualnym rozwojem bakterii w wodzie. Proces filtracji wspomaga się elektroabsorpcją, która efektywnie zmniejsza przepustowość filtra do 1 mikrona. Filtry tego typu usuwają z wody nie tylko nieprzyjemny zapach oraz smak, chlor, ale także metale ciężkie oraz groźne bakterie (pałeczkę e-coli), pierwotniaki (cryptosporidium, gardia lamblia), co umożliwia korzystanie ze źródeł wody nie tylko w domu, ale także w plenerze.
© 2024 InfoMarket