Wymienne stożki w wyciskarkach do cytrusów pozwalają na wyciskanie soku z owoców o rożnej wielkości. (Fot. Zelmer)
Bardzo często te same lub podobne rozwiązania stosowane są zarówno w sokowirówkach, jak i wyciskarkach do owoców. Ich obecność znacznie zwiększa komfort korzystania z urządzeń.
CONCEPT LO7065; ELDOM PJ650B Silencio; AMICA JSM 4014
Niezwykle prostymi, ale zarazem praktycznymi i sprawdzonymi urządzeniami są wyciskarki do cytrusów. Za sprawą manualnej obsługi i ruchomego mechanizmu idealnie wyciskają sok z grejpfrutów, pomarańczy, cytryn czy limonek. Oferta tych urządzeń jest dziś wyjątkowo duża. Ich cechą charakterystyczną jest bardzo przystępna cena, która zachęci do zakupu nawet największych przeciwników czy to tych urządzeń, czy samych cytrusów. Są to przy tym urządzenia niezwykle intuicyjne w obsłudze, dające satysfakcję z szybko i własnoręcznie zrobionego soku. Czyszczenie wyciskarek ogranicza się jedynie do umycia nakładki mającej kontakt z owocem oraz głównego zbiornika na sok.
MESKO MS 4010; CAMRY CR 4006; SALTER EK5025; BOSCH VitaStyle Citro MCP72GPB
Na rynku możemy spotkać urządzenia manualne oraz elektryczne. Te pierwsze mają zazwyczaj lekką i niewielkich rozmiarów konstrukcję, którą można schować z łatwością do szafki, a jeśli element jest ciekawy stylistycznie, może służyć także jako ozdoba blatu czy kuchni. W zależności od wykonania wyciskarki ręczne należy postawić na równym podłożu i położyć w specjalnym miejscu przecięty na pół cytrus. Przyciskając go i obracając nim, powodujemy, że krople soku po wyprofilowanych krawędziach wpadają do podstawionej szklanki lub bezpośrednio do zbiornika umieszczonego poniżej. Inną konstrukcją może być ręczna miniprasa, do której wkłada się cytrus. Po zamknięciu mechanizmu i opuszczeniu dźwigni prasa ściska owoc i w ten sposób wyciska sok do szklanki.
Nieco szybsze w wytwarzaniu większej ilości soku są urządzenia elektryczne. Ich konstrukcja przypomina pojemnik, na którym umieszczono specjalnie wyprofilowane wieczko ze stożkiem. To on z bezpieczną prędkością kręci się, a wypustki w nim zastosowane zbierają z przyciśniętego owocu to, co w nim najważniejsze – czyli sok i miąższ.
Standardowym wyposażeniem wyciskarki jest blokada kapania. (Fot. Concept)
Wyciskarki elektryczne są zazwyczaj zintegrowane z pojemnikiem, do którego wpada wyciśnięty sok. Jeśli mamy dużą rodzinę, ważne, żeby był on wystarczająco duży (średnio 1 szklanka soku to 200, 250 ml). Standardowo producenci stosują naczynia o pojemności od 0,2 l do nawet 1,5 l. Jednakże nawet jeśli sprzęt nie jest wyjątkowo pojemny, udogodnienia w postaci wygodnego uchwytu lub wyprofilowanego dziobka pozwalają przelać sok do większego naczynia bez przerywania pracy urządzenia. Średnio wyciskarki do cytrusów pracują z mocą od 20 do 100 W. Oczywiście, poza mocą ważne są mechanizm, jakość przekładni, a w rezultacie sprawność (efektywność) urządzenia. Bez wątpienia większa moc zapewnia większe bezpieczeństwo i stabilność pracy oraz ma wpływ na proces wyciskania (silne dociskanie owoców etc.).
GOTIE GSJ-200B; GORENJE JC4800VWY
Wielu klientów w późniejszym czasie użytkowania urządzeń dostrzega zalety jakości materiałów, z których wyprodukowano urządzenie. Na przykład tworzywo sztuczne zastosowane w większości urządzeń w pojemnikach czy samym mechanizmie stożkowym jest zdecydowanie tańsze niż stal. Zazwyczaj takie tworzywo jest bezpieczne i wolne od szkodliwych substancji. Niestety, jeśli bardzo intensywnie się z niego korzysta, myje, poddaje wahaniom temperatury, z czasem może ono zmatowieć, kruszyć się lub po prostu może nosić na sobie ślady pracy czy wytarcia. Solidniejszym i mocniejszym materiałem jest oczywiście stal nierdzewna, jednakże cena jest w takim wypadku wyższa. Kompromisem może być wybór urządzenia z tworzywa wzmocnionego np. metalowymi elementami.
Do wyciskarek do cytrusów dołącza się akcesoria, m.in. w postaci sitka, które oddziela czysty sok od miąższu. Dodatkowo stosuje się także nakładkę na urządzenie, która chroni sam mechanizm przed kurzem lub zanieczyszczeniami, np. kiedy w trakcie wyciskania musieliśmy zająć się inną rzeczą. Oprócz tego stosuje się specjalne zaciski zabezpieczające ujście soku przed kapaniem.
Ważnymi elementami, zwłaszcza przy wyciskaniu różnej wielkości owoców (np. limonki i pomarańczy), są wyjątkowo praktyczne nakładki w kilku rozmiarach dostosowanych stożkiem do danego typu owocu. Należy jednak przed zakupem zapoznać się z dostępnymi akcesoriami, ponieważ nie każdy sprzęt jest tak samo wyposażony.
© 2024 InfoMarket