Elektroniczny panel pozwala na precyzyjne sterowanie parametrami kuchenki mikrofalowej. (Fot. Sharp)
Kuchenki mikrofalowe mogą mieć grzałki działające jak grill tradycyjny w piekarniku, mogą także przygotowywać potrawy na parze, rozprowadzać gorące powietrze przy pomocy termoobiegu lub grillować czy smażyć na specjalnym talerzu. W zależności od producenta stosowane są różne nazwy tej funkcji Kuchenka mikrofalowa podczas grillowania wykorzystuje aż trzy sposoby podgrzewania potrawy: jeden z nich to ciepło z grzałki, drugim jest odbicie ciepła, trzecim natomiast cyrkulacja gorącego powietrza. To połączenie sprawia, że grillowane w kuchence potrawy są zarówno wypieczone w środku, jak i zarumienione na zewnątrz. Ważnym aspektem wykorzystania dodatkowej cyrkulacji powietrza jest możliwość pieczenia potraw bez używania dodatkowego tłuszczu. Jak powszechnie wiadomo, dania z grilla uznawane są za zdrowsze ze względu na ich szczególną obróbkę, dlatego kuchenki mikrofalowe z tą funkcją cieszą się dużą popularnością.
Termoobieg w mikrofalówce jest rozwiązaniem zaczerpniętym z możliwości piekarnika. Jest to specjalny przepływ powietrza w urządzeniu, który powoduje równomierne opiekanie dania z każdej strony. Funkcja ta jest szczególnie polecana do przygotowywania dań z wykorzystaniem funkcji grilla. Przy korzystaniu z funkcji grilla czy termoobiegu równie ważne są możliwości programów predefiniowanych, które pozwalają na wybór odpowiedniego typu produktu i przygotowanie go według ściśle określonych parametrów grzania. Rozbudowany wachlarz rozwiązań zazwyczaj dostępny jest w modelach o większych pojemnościach, w których możemy przygotować cały obiad od podstaw.
SHARP YC-PG204AE-S; CONCEPT MT4520bc; LG MS2535GIR
O zaletach kuchenki mikrofalowej nie trzeba mówić. Nawet dziecko wie, że dzięki niej możemy szybko przygotować większość potraw. Pytanie tylko, czy zawsze jest to zdrowy posiłek? Jak każde urządzenie emitujące promieniowanie, kuchenka mikrofalowa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Naukowcy od dłuższego czasu zadają sobie pytanie, jaki jest wpływ kuchenki mikrofalowej na nasze zdrowie i czy korzystanie z niej jest bezpieczne. Prawda jest taka, że fale elektromagnetyczne otaczają nas z każdej strony. Są emitowane również przez radioodbiorniki, telewizory, telefony komórkowe, systemy nawigacyjne i satelitarne oraz różne inne urządzenia techniczne, bez których dzisiaj już sobie nie wyobrażamy życia. Niekorzystny wpływ tego rodzaju promieniowania nie został naukowo udowodniony, jednak trudno przewidzieć, jaki będzie skutek takiej ilości promieniowania za kilkadziesiąt lat. Jedno jest pewne: jak z każdym tego typu sprzętem, podobnie z mikrofalówką należy obchodzić się zgodnie z zaleceniami producenta. A to, że z kuchenki mikrofalowej mogą wyjść naprawdę zdrowe posiłki, jest niezaprzeczalne. Idealnym przykładem są kuchenki z funkcją gotowania na parze. Potrawy przygotowane na parze są bardziej delikatne i lekko strawne. Produkty zachowują swój naturalny smak, kolor i aromat oraz prawie wszystkie wartości odżywcze. Gotowanie na parze zachowuje w potrawach wszelkie witaminy i sole mineralne, które podczas gotowania w wodzie są z nich wypłukiwane. Na parze można gotować i odświeżać prawie wszystko: warzywa, ryż, mrożonki, mięso i ryby. Producenci kuchenek mikrofalowych nie pozostają obojętni wobec tego trendu.
Nie brakuje nowoczesnych kuchenek mikrofalowych w stylizacji retro. (Fot. Gorenje)
W każdej instrukcji obsługi kuchenki mikrofalowej, niezależnie od modelu czy producenta, spotkamy się z uwagą, że do mikrofalówki nie należy wkładać przedmiotów metalowych i ostro zakończonych. Jest to ważne, dlatego że przyśpieszane przez mikrofale ładunki elektryczne, docierając do ostro zakończonych krawędzi i stykając się z nimi, mogą wywołać iskrę, która z kolei może wywołać pożar. Ponadto w materiale o dużej oporności, takim jak cienkie paski metalu, podczas absorpcji mikrofal może dojść do wydzielenia się bardzo dużej ilości ciepła. Dlatego też nie zaleca się wkładania do kuchenki mikrofalowej naczyń zdobionych złotymi elementami, nie można także owijać produktów folią aluminiową (metal odbija mikrofale). Poniżej przedstawiamy, które naczynia mogą być wkładane do mikrofalówki, a które nie.
Przy stosowaniu miseczek aluminiowych lub innych naczyń metalowych musi być utrzymany odstęp od ścian kuchenki o minimum 2 cm, ponieważ mogą one zostać uszkodzone przez ewentualne powstawanie iskier. Jednak ze względów bezpieczeństwa lepiej przełożyć potrawę do naczynia, które można wykorzystywać w mikrofalówce. Najlepszą zasadą w wyborze naczyń jest zawsze upewnienie się przed włożeniem do mikrofalówki, czy dane naczynie nadaje się do tego. Producenci często zaznaczają to na opakowaniach. Bezwzględnie nie można używać żadnych naczyń z metalowymi elementami (śrubki, przeguby, uchwyty).
MIELE M 6012 SC; SAMSUNG MC35R8058CC; AMICA AMGF23E1GS
Niektóre modele mają w zestawie dodatkowe akcesoria, takie jak ruszt (czasem są dwa – niski i wysoki), szklana brytfanna, specjalna pałeczka do podgrzewania płynów, forma do gotowania, naczynia do gotowania na parze, talerz crisp do czy rożen. Ciekawym dodatkiem do niektórych modeli są książki kucharskie z propozycjami dań, które można przygotować w mikrofalówce.
SAMSUNG MG23T5018CG; HISENSE H20MOMS4HG; SHARP YC-QS254AE-B
Do czyszczenia urządzenia należy używać delikatnych, miękkich ściereczek i łagodnych środków czyszczących. Nie zaleca się stosować środków żrących lub ścierających, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię urządzenia. Na rynku dostępne są także specjalistyczne środki przeznaczone do kuchenek mikrofalowych. Komorę należy opróżnić z wszystkich akcesoriów, w tym talerza obrotowego. Należy pamiętać, aby woda lub roztwór detergentu nie dostały się do otworów wentylacyjnych lub grzałek. Rada producencka: jeśli zabrudzenia są trudne do usunięcia, do komory można włożyć szklankę wody i ustawić grzanie na maksymalną moc przez średnio 2–3 minuty. Po tym czasie zabrudzenia rozpuszczą się – wystarczy delikatna sucha ściereczka i gotowe.
© 2024 InfoMarket