Optymalne warunki przechowywania wina mają znaczący wpływ na walory smakowe trunku, jego wyrazistość, a nawet kolor. Wśród urządzeń do przechowywania wina producenci prześcigają się w oferowaniu coraz to nowych funkcji i praktycznych systemów. Szczególnie sprzęty do zabudowy cieszą się niemałą popularnością. (Fot. ASKO)
Sięgając po kieliszek wina, warto pamiętać, że o jego smaku decyduje nie tylko proces fermentacji, ale również sposób przechowywania. Na rynku pojawia się coraz większa liczba producentów oferujących urządzenia do przechowywania wina. Dlaczego? Dlatego, że rośnie zainteresowanie jego prawidłowym przechowywaniem i podawaniem.
Zależnie od rodzaju trunku może mieć on nieco inne wymagania odnośnie do przechowywania i podawania. Jednak sommelierski kunszt i użytkowanie winiarki nie ograniczają się jedynie do wybrania temperatury, jaka ma panować we wnętrzu urządzenia. Prawidłowe przechowywanie to także takie, w którym zapewniona jest optymalna wilgotność i jakość powietrza. Należy pamiętać o tym, że butelka, leżakując, oddycha. Aby przepływ powietrza przez korek był idealny, korek nie powinien być ani zbyt mokry, ani też zbyt suchy. Korkowane wino jest szczególnie narażone na zewnętrzne zapachy. Przez wilgotny korek niepożądane zapachy mogą z łatwością przedostać się do wnętrza butelki, co z pewnością wpłynie na smak wina. Nie bez powodu w profesjonalnych winnicach olbrzymią wagę przywiązuje się także do konstrukcji samego korka, aby wino przechowywane w butelce po zakorkowaniu nie traciło na swoich walorach, a wręcz przeciwnie – z czasem nawet zyskało.
GAGGENAU RW404261; AMICA WCB1K54B24.1; MIELE KWT 6321 UG
Winiarki to produkty przeznaczone dla najbardziej wymagających klientów – koneserów wina. Winiarki, jako urządzenia profesjonalne, są w stanie zapewnić idealną wilgotność powietrza i stworzyć najlepsze warunki do dojrzewania trunku. Wino, zależnie od gatunku, powinno się bowiem spożywać w odpowiednim momencie jego „życia” – jedne lepiej smakują, gdy są młode, a inne dopiero z wiekiem nabierają odpowiedniej szlachetności. Producenci postanowili odpowiedzieć na rosnące zainteresowanie przechowywaniem i odpowiednim podawaniem tego szlachetnego trunku, dzięki czemu klienci mogą przebierać w ofertach różnych marek i wybrać model, który będzie dopasowany do ich potrzeb. Winiarki, czy też chłodziarki do wina, są już standardem w takich krajach jak Francja czy Wielka Brytania. Polacy szybko się uczą, edukują podróżami, podpatrują światowe trendy, a tym samym robią rewolucję wśród sprzętu gospodarstwa domowego na rodzimym rynku.
Prawidłowe przechowywanie trunków to przede wszystkim ochrona przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, czemu skutecznie zapobiegają solidne drzwi wyposażone w szyby z filtrem UV. (Fot. Miele)
Podstawowym i jednym z najważniejszych parametrów winiarki jest jej pojemność. Najczęstszym oznaczeniem będzie liczba butelek, która zmieści się w środku. Rzadziej pojemność będzie podawana w litrach. Za standardową jednostkę miary chłodziarki do wina przyjmuje się butelkę bordeaux o pojemności 0,75 l. Butelka ta występuje również w dwóch wersjach: lekkiej oraz ciężkiej. Różnica między nimi to, oczywiście, masa i większe zagłębienie na dnie butelki ciężkiej (zwykle przeznaczonej do wina z wyższej półki). Duże winiarki umożliwiają przechowywanie nawet kilkuset standardowych butelek wina, z kolei w mniejszych zmieści się ich od kilku do kilkunastu. Od pojemności chłodziarki będzie zależeć jej wielkość. Im większa pojemność, tym bardziej możemy się spodziewać, że urządzenie będzie zajmowało więcej miejsca. W przypadku zabudowy chłodziarki o dużej i bardzo dużej pojemności projektowane są tak samo jak lodówki czy lodówkozamrażarki.
ASKO WCN111942G; GAGGENAU RW222260; GAGGENAU RW414304
Dostępne na rynku modele winiarek możemy klasyfikować głownie pod kątem aranżacji wnętrza. Wybierać można spośród tych wolnostojących, jak i do zabudowy (w tym również konstrukcji podblatowych). Jednak obok konstrukcyjnego zaplecza należy przyjrzeć się możliwościom technicznym urządzeń. Dostępne na rynku winiarki możemy też dzielić na urządzenia bez wydzielonych stref temperatury oraz te z wydzielonymi strefami. Te drugie mają niezależną regulację temperatury, wilgoci oraz zapewniają winu odpowiednią ilość światła, zależnie od strefy, w której jest przechowywane. Istotnym podziałem dostępnych na rynku winiarek jest ten uwzględniający ich gabaryty. Możemy tutaj wyróżnić modele kompaktowe, standardowe oraz szafy na wino. Te ostatnie wykorzystywane są przez zaawansowanych użytkowników i koneserów wina, a także w hotelach czy restauracjach.
Fot. Amica
Najmniejsze, kompaktowe winiarki pozwalają przechowywać od kilku do maksymalnie kilkunastu butelek wina. Zaawansowanie zaplecze funkcjonalne pozwala na zapewnienie im jak najlepszych warunków. Tego typu winiarki mają regulację temperatury, którą można dostosować do rodzaju schładzanego trunku. Można je swobodnie ustawić na kuchennym blacie. Z kolei winiarki tak zwane standardowe to modele, w których można przechowywać większe ilości wina, często mają kilka stref temperatury, co pozwala np. przechowywać różne gatunki wina. W tej grupie znajdziemy modele z drewnianymi półkami, specjalnymi drzwiami z filtrem UV czy dodatkowymi półkami na akcesoria. Są wśród nich modele zarówno wolnostojące, jak i do zabudowy. Największe urządzenia, zwane szafami na wino lub też witrynami chłodniczymi, to modele o dużych gabarytach, a tym samym jest to propozycja dla właścicieli dużych domów, którzy mogą pozwolić sobie na przeznaczenie osobnego pomieszczenia na składowanie wina. Podobnie jak w wypadku modeli standardowych wśród tego typu urządzeń oferowane są urządzenia do zabudowy i wolnostojące.
Winiarki do zabudowy oprócz spełnienia swojej podstawowej funkcji, czyli chłodzenia wina, mogą być również doskonałym elementem wystroju domowego wnętrza. (Fot. Franke)
Szczególną funkcją winiarek jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Urządzenia te dzielimy na jednostrefowe i takie, które mają więcej niż jedną strefę chłodzenia. Różne strefy chłodzenia zapewniają optymalną temperaturę przechowywania dla różnych rodzajów wina. Co ciekawe, niektóre modele przeznaczone są specjalnie do długoterminowego przechowywania. Winiarki jednostrefowe działają na zasadzie chłodzenia grawitacyjnego. Chłodne powietrze gromadzi się na dole urządzenia, z kolei ciepłe masy powietrza unoszą się ku górze. Zatem wymagające mniejszej temperatury wino białe powinno być ułożone na dole, a czerwone na wyższych pólkach winiarki. W celu zapewnienia optymalnej temperatury dla różnych gatunków wina producenci często wyposażają ten sprzęt w regulację temperatury, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania dla różnych gatunków wina.
Niektóre urządzenia wyposażone są w regulację wilgotności. Jej optymalny poziom sprzyja przechowywaniu trunków. Równie ważnym parametrem, obok temperatury i wilgotności, jest jakość i czystość powietrza we wnętrzu chłodziarki do wina, za które odpowiadają nowoczesne systemy filtracji.
Fot. ASKO
Co do zasady: temperatura wina nie powinna być wyższa niż 18 °C ani niższa niż 7 °C. Należy również pamiętać, że w momencie nalania do kieliszka temperatura wina wzrasta o 1 – 2 °C. Nie zniechęcaj się literaturą podającą bardzo różne zalecenia dotyczące temperatury podawania.
Bardzo ważne są temperatura wina i kieliszki, w których je podajemy. Jeśli nie mamy szczególnych preferencji, najlepsze są czyste, białe szklanki w kształcie tulipana o pojemności 250 – 350 cm3. Ci, którzy mają skłonności hedonistyczne i są skłonni wydać trochę pieniędzy, mogą kupić wyrafinowane, ręcznie dmuchane, drogie austriackie szkło Georga Riedla. Ale jeśli stać nas na drogie wino i odpowiednie jego przechowywanie, miejmy przynajmniej nietypowe kieliszki do bordeaux o pojemności 946 cm3 i wysokości 27 cm (również do białych: rhone i burgundy) oraz burgundy gendy (1010 cm3, wysokość 24 cm). Oczywiście, szkło musi być czyste i spłukane wodą bez chemii.
W przypadku wina białego nie są wymagane suszenie ani dekantacja. Wino czerwone może mieć osad, w takim przypadku należy je wlewać do czystych szklanych butelek. Dotyczy to głównie starego bordeaux i starego porto. Suszenie na powietrzu przez dekantację jest dobre dla młodego wina, wzmacnia jego aromat i smak. W większości przypadków wystarczy nalać wino na kilka minut przed podaniem, niektóre gatunki wina są lepsze po kilku godzinach, ale to rzadkość.
© 2024 InfoMarket