Nie zawsze mamy miejsce na zorganizowanie pełnowymiarowej kuchni. Wtedy z pomocą przychodzą kompaktowe urządzenia kuchenne, jak multicookery i kombiwary. Są również doskonałym wyborem do przygotowywania mniejszych porcji żywności, gdy korzystanie np. z piekarnika byłoby mało efektywne energetycznie. (Fot. Salter)
Niewielkie rozmiary to jednak niejedyna zaleta. Przede wszystkim urządzenia te są bardzo funkcjonalne i możemy w nich piec, gotować na parze czy rozmrażać i podgrzewać produkty. Do tego są dostępne w różnych wariantach pojemnościowych. Bez problemu znajdziemy więc multicooker dla singla, jak i całej rodziny. Wybierając sprzęt, warto sugerować się dostępnym wyposażeniem. Część akcesoriów znajdziemy w zestawie z urządzeniem, a inne należy do niego dokupić.
SALTER EK5106; TESLA M80 Deluxe
Urządzeniami wielofunkcyjnymi, które coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni, są multicookery. Granica między nimi a takimi urządzaniami jak frytkownice beztłuszczowe czy szybkowary elektryczne jest bardzo płynna. Do grona multicookerów zaliczymy wszelkiego rodzaju urządzenia, które pozwalają na kilka sposobów przygotowywać posiłki, np. piec, podsmażać i gotować. Należą one do kategorii urządzeń uniwersalnych i wielofunkcyjnych i dziś coraz częściej zastępują właśnie chociażby kombiwary. Wzrost ich popularności z pewnością ma wiele wspólnego ze zmianami stylu życia. Żyjemy „szybciej” i dużo większą wagę przywiązujemy do tego, co jemy. W związku z tym kwestią czasu było pojawienie się na rynku urządzeń pozwalających na „automatyczne” gotowanie – tę niszę wypełniły właśnie multicookery. Z powodzeniem zastępują wypiekacz do chleba, parowar, frytkownicę, kuchenkę mikrofalową czy piekarnik, a nawet szybkowar. Gotują, smażą, pieką, gotują na parze i podgrzewają. Ale to tylko niektóre z ich możliwości. Doskonale sprawdzają się także podczas przygotowywania lodów domowej roboty, jogurtu czy maślanki. Ich możliwości tak naprawdę zależą już od konkretnego modelu. Można w nich przyrządzić zarówno mięso, jak i warzywa, ryby czy desery. Urządzenia te odznaczają się dużą wszechstronnością zarówno pod względem wielozadaniowości, jak i obsługi.
MPM MKO-01; TEFAL Turbo Cuisine CY754830
Siłę multicookerów stanowi łatwość ich obsługi. Zaletą urządzeń jest to, że są wyposażone w programy automatyczne. W niektórych modelach ich liczba sięga nawet 60, więc nie sposób jest opisać je wszystkie. Najpopularniejsze z dostępnych trybów pracy to wolne gotowanie, gotowanie na parze, podgrzewanie, suszenie żywności, pieczenie, pizza, gotowanie ryżu, grillowanie oraz wiele innych. Dzięki temu doskonale radzą sobie z przygotowywaniem różnych potraw. Wystarczy włączyć dany tryb i ewentualnie wybrać czas pracy. Urządzenie nagrzeje się błyskawicznie, a o zakończeniu przygotowywania potrawy poinformuje sygnałem dźwiękowym. Temperatura i cykl gotowania są automatycznie dobrane do wybranego programu, więc potrawy nie przypalą się, nie przegotują i będą przyrządzone w odpowiedni sposób. Oprócz tego praktycznie każde urządzenie dysponuje trybem manualnym, w którym temperaturę oraz czas pracy można ustawić ręcznie. To przydatne w wypadku bardziej skomplikowanych potraw i gdy poznamy już możliwości urządzenia. Bardzo często producenci multicookerów udostępniają bazę gotowych przepisów. Dzięki temu klienci mogą lepiej poznać możliwości sprzętu, tworzyć bardziej wymagające dania i modyfikować je, tworząc nowe kompozycje.
Wszystkie funkcje dostępne są z poziomu wygodnego panelu sterującego z wyświetlaczem oraz bardzo często dotykowymi przyciskami. Dzięki temu urządzenie można z łatwością wyczyścić, a obsługa jest bardzo intuicyjna, ponieważ wybrane parametry pracy są dobrze widoczne na ekranie.
Elementy mające kontakt z żywnością pokryte są powłoką nieprzywierającą, więc ich czyszczenie jest łatwe. (Fot. Crock-Pot)
Standardem jest, że multicooker w zestawie ma naczynie przeznaczone do gotowania i pokryte warstwą zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu czyszczenie sprzętu nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Oprócz opcji timera w niektórych modelach znajdziemy funkcję opóźnionego startu. Dzięki temu możemy przygotować danie, wybrać dany program i po upływie określonego czasu zostanie on uruchomiony, a danie będzie gotowe, np. akurat gdy wrócimy do domu. Z kolei gdy sprzęt skończy pracę, przydatna będzie funkcja podtrzymywania temperatury dania, tak żeby było ciepłe, gdy wszyscy domownicy zbiorą się do posiłku. Warto przy tym dodać, że w zestawie z multicookerem znajdziemy całe niezbędne wyposażenie. W zależności od modelu mogą to być np. koszyk do gotowania na parze, pojemnik do odmierzania składników czy łyżka.
CONCEPT CK7001; CROCKPOT CSC051XDIM
Producenci z najbardziej zaawansowanymi modelami bardzo często oferują również dodatkowe wyposażenie, które zwiększa możliwości sprzętu, np. nakładkę do smażenia, zestaw do pizzy czy formę do wypieków. Warto więc zwrócić uwagę, jakie akcesoria są oferowane do wybieranego multicookera. Wśród najczęściej spotykanych znajdziemy:
CAMRY CR 6305; ARIETE Twist 2945
Oczywiście, podobnie jak inne urządzenia domowe, tak i ten sektor „usmartawia” się. W ofercie producentów znajdziemy urządzenia wyposażone w możliwość współpracy ze smartfonami. Aplikacja dla danego urządzenia dostępna jest w sklepie właściwym dla platformy, np. Android lub iOS. To duże ułatwienie, ponieważ często po zakupie nowego sprzętu mamy problem z poznaniem jego możliwości oraz wykorzystaniem oferowanych funkcji. Dzięki aplikacji wszystko przyjdzie znacznie łatwiej. Podstawowe aplikacje dają przede wszystkim dostęp do bazy przepisów i pełnią funkcję nowoczesnej książki kucharskiej. Wystarczy wybrać, jakie urządzenie posiadamy, i po kilku chwilach ukaże się nam baza przepisów. Będą one uszeregowane według różnych kategorii, np. typ posiłku – śniadanie, obiad, lunch, deser itp., szybkość czy prostota przygotowania. Co ważne, baza przepisów jest stale aktualizowana, np. gdy do oferty producenta trafiają nowe akcesoria. W przypadku bardziej zaawansowanych urządzeń sprzęt może być wyposażony np. w łączność bezprzewodową, jak Wi-Fi, która daje dodatkowe możliwości. Aplikacja jest połączona bezpośrednio z urządzeniem, a dzięki temu możliwa jest jego zdalna kontrola. Na przykład gdy potrawa jest już gotowa, z poziomu telefonu można np. ustawić, jak długo sprzęt ma pracować w trybie podtrzymywania temperatury. Oprócz tego możliwe jest zarządzanie takimi funkcjami jak opóźniony start, timer czy przygotowanie potrawy krok po kroku.
© 2024 InfoMarket