Szuflady do zabudowy to nowe, ale już cieszące się ogromną popularnością sprzęty gospodarstwa domowego. Większość z nich wykorzystywana jest jako urządzenia do podgrzewania, ale na rynku znajdziemy również modele, których jedną z praktycznych funkcji jest pakowanie próżniowe. (Fot. Miele)
Szuflady grzewcze i do pakowania próżniowego mogą stanowić praktyczny zestaw z piekarnikiem, kuchenką mikrofalową lub ekspresem do kawy. Z tego sprzętu kuchennego będą zadowoleni zarówno dorośli, jak i dzieci, które będą mogły w niej z łatwością przygotować słodkie przysmaki, np. gorącą czekoladę. Urządzenie można wykorzystać do podgrzania naczyń, podtrzymania temperatury przygotowanej żywności, a nawet do gotowania i pieczenia potraw. Wszystko dzięki odpowiedniej cyrkulacji ciepłego powietrza. Z kolei urządzenia do pakowania próżniowego, których na rynku jest już bardzo wiele, różnią się przede wszystkim wielkością i mocą, ale łączy je jedno – są kompaktowe.
O tym, że najlepszym miejscem do zabudowy szuflady grzewczej czy szuflady do próżniowego pakowania będzie przestrzeń kuchenna, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Warto dobrze zaplanować jej położenie w zabudowie meblowej, by w pełni wykorzystać jej możliwości wtedy, gdy będzie potrzebna. Z drugiej strony ważne jest, żeby była zamontowana w takim miejscu, w którym nieużywana nie będzie zabierać cennej przestrzeni. Wielu producentów sprzętów gospodarstwa domowego do zabudowy oprócz standardowych sprzętów, takich jak płyta, okap, piekarnik czy kuchenka mikrofalowa, ma również w ofercie szufladę do próżniowego pakowania. To sprawia, że linie wzornicze są pełne, a klient może od razu wybrać wszystkie niezbędne sprzęty i mieć pewność, że nie tylko będą do siebie pasowały wzorniczo, ale również z łatwością będzie je można zestawić i funkcjonalnie wykorzystywać. W przypadku urządzania nowej kuchni lub też gruntownego remontu i wyposażania przestrzeni do gotowania w owe urządzenia warto wziąć pod uwagę, że taki praktyczny sprzęt na rynku cieszy się dużą popularnością i wyposażyć swoją kuchnię w pełny zestaw.
AMICA AWDM6B Q-Type; GAGGENAU DVP221130; SIEMENS iQ700 BI630CNS1
Szuflady grzewcze i do pakowania próżniowego są tak skonstruowane, że z powodzeniem można je umieścić w standardowej zabudowie kuchennej. Będą idealnie pasowały, gdy zostaną umiejscowione pod piekarnikiem, np. kompaktowym. W zależności od producenta i modelu możemy wybierać spośród wersji o rozmaitej wysokości, a także pojemności. W ofercie producentów szuflad grzewczych do domowej zabudowy kuchennej dostępne są zwykle dwa rodzaje sprzętu, różniące się wysokością. Może to być 14 lub 29 cm. Dodatkowo marka Miele oferuje również szufladę o wysokości 32 cm. Wymiar szerokości jest w tym wypadku raczej standardowy i wynosi ok. 60 cm. Dzięki temu szuflada idealnie współgra w kuchennej aranżacji z innymi zabudowanymi urządzeniami. Mniejszy model pozwala na podgrzanie zastawy stołowej dla ok. 6 osób. Doskonale sprawdzi się w kuchennej zabudowie, zwłaszcza w połączeniu z kompaktowym piekarnikiem lub ekspresem o wysokości 45 cm. Taki duet idealnie wpasuje się w standardową, 60-centymetrową niszę kuchenną. Bardziej pojemne modele o wysokości 29 cm to z kolei świetne uzupełnienie dla standardowych urządzeń do zabudowy o wysokości 60 cm. Pozwalają na podgrzanie zastawy nawet dla 12 osób. Zestaw złożony z piekarnika w połączeniu z taką szufladą grzewczą będzie wówczas idealnym rozwiązaniem do montażu w ok. 90-centymetrowej niszy.
Szuflada grzewcza lub do pakowania próżniowego pochodząca z tej samej linii wzorniczej co pozostałe AGD do zabudowy
będzie niemal niezauważalna w kuchennej aranżacji. (Fot. Samsung)
Zakres temperatury, jaki oferują szuflady grzewcze, jest zależny od producenta i modelu urządzenia. Większość modeli standardowo dysponuje zakresem temperatury w przedziale od 40 do ok. 80 °C. Ponadto wartości temperatury są nieco inne dla różnych funkcji podgrzewania, jakie są dostępne w szufladzie. W innej temperaturze będą podgrzewane filiżanki, a w innej potrawy. W razie potrzeby temperaturę wewnątrz szuflady grzewczej można regulować, dostosowując ten parametr do własnych potrzeb. Regulacja temperatury może być płynna, czyli stopień po stopniu, lub skokowa, a więc np. co 5 °C. Niektóre modele wyposażone są w tzw. bezstopniową regulację temperatury, w której zamiast ustalonych wartości mamy określone jedynie przybliżone poziomy grzania, np. niski, średni i wysoki, a sterowanie tym parametrem odbywa się za pomocą ergonomicznego pokrętła.
MIELE ESW 7020; GAGGENAU WSP222102; MIELE ESW 7020
Wśród szuflad grzewczych ze względu na ich funkcjonalność możemy wyróżnić przede wszystkim dwa rodzaje urządzeń, z których jedne przeznaczone są do pootrzymywania temperatury, a zatem do podgrzewania naczyń lub potraw, a drugie oprócz podgrzewania, mogą też służyć do przygotowywania potraw.
Zastosowania praktycznego szuflad grzewczych do podgrzewania naczyń nie musimy szeroko opisywać. Warto podkreślić, że dotyczy to nie tylko użytkowania, ale przede wszystkim samego montażu. Decydując się na kompaktowy piekarnik, możemy wypełnić lukę pod nim właśnie taką praktyczną szufladą. Pod kątem użytkowania to niewielkie urządzenie ma wiele rozmaitych zastosowań. Służy do podgrzewania naczyń, ale przy tym ma zwykle kilka poziomów, na których można umieścić filiżanki oraz talerze, a panująca w niej temperatura osiąga nawet ok. 85 °C. Ostatni parametr oznacza, że możemy w niej np. rozpuścić czekoladę. Czyż to nie praktyczny pomocnik? Szczególnie dzieci ucieszą się z takiej funkcji.
Szuflady grzewcze do podgrzewania naczyń i przygotowywania potraw to z kolei urządzenia, które podgrzewają naczynia i dodatkowo poddają obróbce termicznej dania. Upraszczając, podgrzewamy w nich naczynia, a gotowe dania utrzymujemy w wysokiej temperaturze. Te szuflady oferują również gotowanie potraw w niskich temperaturach oraz bezpieczne i skuteczne rozmrażanie głęboko mrożonych produktów.
© 2024 InfoMarket