Świeży sok

Większość sokowirówek jest wyposażona w wygodne pokrętło sterujące szybkością pracy. (Fot. Zelmer)

Ważne parametry

Kupując sokowirówkę, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka parametrów. Oczywiście, na pierwszym planie zawsze pojawia się moc. Sokowirówki wyposażone są w silniki o dużej mocy, gdyż muszą napędzić ostrze, żeby osiągnęło dużą prędkość obrotową. Można przyjąć, że sokowirówka z silnikiem o dużej mocy lepiej sprawdzi się przy intensywnym użytkowaniu, zwłaszcza jeśli przygotowujemy więcej soku. Warto pamiętać, że nie musimy korzystać z pełnej wydajności sokowirówki. Większość urządzeń ma przynajmniej dwustopniową regulację prędkości. Sokowirówki mają moc od 200 do 1500 W. Tak duży przedział wynika z różnic w pojemności, czasie przetwarzania produktów, wachlarza możliwości tychże produktów oraz skuteczności odwirowywania.

Kolejnym istotnym parametrem jest rozmiar otworu wlotowego. Na rynku dostępne są zarówno urządzenia z małym wlotem (pozwalającym na wrzucenie połówki truskawki czy małej ćwiartki jabłka), jak i dużym, nawet 80-milimetrowym. Każdy z wlotów ma swoje wady i zalety. Na przykład mały wlot może i jest niepraktyczny, ponieważ większość owoców trzeba przed wyciśnięciem kroić, ale wiąże się to z mniejszą ilością tlenu, który dostaje się do pojemnika, i mniej napowietrzonym sokiem. Duży otwór z kolei jest wyjątkowo wygodny, ponieważ pozwala na wrzucanie np. całych jabłek czy pomarańczy, ale przewrotnie – szybciej oksyduje (natlenia) wytarzany napój.

Warto również zwrócić uwagę na rozmiar pojemników. W zestawie z sokowirówką znajdziemy dzbanek na sok oraz zbiornik na miąższ. Dzbanek ma zazwyczaj pojemność do ok. 1,5 l. Oczywiście, w razie potrzeby możemy bez problemu podstawić drugi pojemnik. Jeśli często przygotowujemy sok w dużej ilości, warto zwrócić uwagę na pojemność zbiornika na miąższ. W większych urządzeniach wynosi ona nawet 3 l. Dzięki temu możemy go rzadziej opróżniać.

Świeży sok

MESKO MS 4126g; BOSCH VitaJuice 4 MES4010

Rodzaj sterowania

Sokowirówki do niedawna należały do prostszych w obsłudze sprzętów. Zazwyczaj stosowało się w nich praktyczne włączniki (niekiedy z dodatkową opcją) w postaci przycisku, przełącznika lub pokrętła. Jednak rynek stale się unowocześnia i zaskakuje klientów, czyniąc te urządzenia wysoce zaawansowanymi. Coraz częściej więc można znaleźć urządzenie z programatorem pozwalającym na wybór kilku, a nawet kilkunastu trybów automatycznych. A jak one działają? Zazwyczaj dobierają prędkość obrotową do określonego typu produktów. Na obudowie często znajdują się czytelne ikony, informujące, do jakich owoców i warzyw wybrać konkretny tryb pracy. Ich wybór ma dać klientowi komfort obsługi, a także lepiej dostosować parametry do przetwarzanego produktu. Obok zaawansowanych urządzeń z elektronicznym, często z dotykowym panelem s terowania stosuje się także zwykłe, mechaniczne elementy kontrolujące pracę sokowirówki. I te modele na rynku nadal przeważają.

Świeży sok

Fot. Mesko

Rozwiązania w sokowirówkach

Bardzo często te same lub podobne rozwiązania stosowane są zarówno w sokowirówkach, jak i wyciskarkach do owoców. Ich obecność znacznie zwiększa komfort korzystania z urządzeń.

  • Regulacja prędkości obrotowej – jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, które umożliwia dostosowanie liczby obrotów do konkretnych owoców i warzyw.
  • Automatyczne odprowadzanie miąższu – w trakcie pracy urządzenie automatycznie odprowadza pozostały po warzywach i owocach miąższ do pojemnika. Dzięki temu łatwiej jest zachować porządek w kuchni.
  • Blokada kapania – jest niezbędna w urządzeniach wyposażonych w lejek i ma postać specjalnego zacisku blokującego kapanie soku.
  • Blokada przed uruchomieniem – urządzenie zostaje uruchomione tylko wtedy, gdy wszystkie jego elementy są właściwie założone. Rozwiązanie to zapobiega skaleczeniom i rozpryskiwaniu przygotowywanego soku.
  • Antypoślizgowe elementy – gumowe stopki w podstawie gwarantują stabilność pracy urządzenia.
  • Możliwość mycia w zmywarce – wybrane elementy sokowirówki mogą być myte w zmywarce, co znacznie skraca proces czyszczenia po użytkowaniu.
  • Szczotka czyszcząca – ułatwia mycie sita z resztek warzyw i owoców.
  • Duży otwór wlotowy – umożliwia przetwarzanie większych kawałków warzyw i owoców.
  • Separator piany – nasadka na dzbanek, która oddziela pianę podczas przelewania soku do kubków.
  • Schowek na przewód – występuje w większości urządzeń. Ułatwia przechowywanie oraz rozwiązuje problem plączącego się kabla.
  • Popychacz – służy do dociskania kawałków warzyw i owoców. Jest idealnie dopasowany do urządzenia, więc zapewnia bezpieczeństwo. Nie należy go zastępować innymi elementami.

Świeży sok

MPM MSO-07M; CONCEPT LO7026 Fresh

Czyszczenie sokowirówki

To jeden z najważniejszych aspektów użytkowania nie tylko sokowirówek. Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest, oczywiście, systematyczne czyszczenie, którego nie zastąpią nawet najlepsze środki czyszczące. W wypadku sokowirówek i wyciskarek jest to o tyle ważne, że urządzenie ma ciągle kontakt z produktami, które mają różnego rodzaju barwniki. Soki zawarte w warzywach i owocach często barwią powierzchnie, z którymi mają styczność. Aby czyszczenie było łatwiejsze i zajmowało mniej czasu, warto zwrócić uwagę, czy producent pozwala na mycie demontowalnych elementów w zmywarce. Rozwiązanie to nie jest standardem, ponieważ niektóre części mogą być wrażliwe na wysoką temperaturę.

Czyszczenie samego korpusu nie wymaga dużego wysiłku. Obudowę wystarczy wytrzeć tylko wilgotną szmatką lub z domieszką niewielkiej ilości płynu do naczyń i natychmiast wytrzeć do sucha. Po pierwsze – zapobiega to powstawaniu zacieków, po drugie – stosowanie delikatnych środków czyszczących chroni obudowę przed zarysowaniami. Te elementy sokowirówki, które można zdemontować, najczęściej można również myć w zmywarce. Popychacz, pokrywa, pojemnik na miąższ oraz na sok czy separator piany to tylko niektóre części urządzenia, których czyszczenie nie stwarza żadnych problemów. Trochę bardziej skomplikowana jest konserwacja sitka. Użytkownicy stosują mniej lub bardziej skuteczne metody walki z gromadzącymi się w mikrootworach pozostałościach po owocach. Tak naprawdę tarcze i sitko należy myć po każdym użyciu. Na szczęście dla konsumentów wielu producentów w zestawie do sokowirówki dołącza m.in. specjalną szczotkę d o j ego czyszczenia. Jeśli nie, warto polecić zwyczajną, miękką szczotkę. Po jej użyciu wystarczy tylko dokładnie przepłukać sitko pod bieżącą wodą. Najprostsze sposoby są najskuteczniejsze również wtedy, gdy dojdzie do przebarwień na częściach z tworzywa sztucznego, np. z marchewki czy czerwonych buraków. Wtedy zaleca się zastosowanie kilku kropel oleju jadalnego, który wywabi wszystkie zabarwienia.

Świeży sok

BOSCH VitaJuice 4 MES4000; ELDOM SK9S Vera

2023-06-16
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket