Wykorzystując odpowiednie środki czystości, zwłaszcza takie, które są przeznaczone do określonych typów sprzętów oraz materiałów, z jakich zostały wykonane, możemy znacznie przedłużyć nie tylko ich estetyczny wygląd, ale przede wszystkim prawidłowe działanie.
Niezależnie od tego, czy dotyczy to lodówki, pralki, zmywarki, piekarnika, płyty, okapu, mikrofalówki czy zlewozmywaka – każde z tych urządzeń wymaga okresowej i prawidłowej pielęgnacji. Czyszczenie sprzętów kuchennych jest jednym z ważniejszych punktów dotyczących ich prawidłowego użytkowania. Czysty i higieniczny sprzęt to bezpieczeństwo użytkowania, ale również prawidłowe i sprawne działanie na długie lata.
Wnętrze lodówki powinno być wyjątkowo czyste i zadbane, przechowujemy w nim bowiem produkty żywnościowe. Przed czyszczeniem warto zadbać o bezpieczeństwo. Użytkownik powinien bezwzględnie wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej. Po opróżnieniu urządzenia schłodzone lub zamrożone produkty należy włożyć do miski lub przechować w zimnym miejscu. Można również położyć na nich wkłady chłodzące, które przez kilka godzin utrzymają temperaturę.
Do mycia lodówki najlepiej użyć ciepłej wody z dodatkiem delikatnego detergentu na bazie mydła. Można stosować płyn do mycia naczyń, jednak nie zaleca się stosowania środków czyszczących, które zawierają drobiny piasku, ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka w koncentracie nie są również zalecanymi środkami, ponieważ mogą zniszczyć delikatną strukturę wnętrza lodówki. Przede wszystkim warto stosować specjalistyczne środki do mycia lodówek, sprzedawane w autoryzowanych serwisach producentów. W ich składzie oprócz sprawdzonych substancji powierzchniowoczynnych są także takie, które absorbują nieprzyjemne zapachy lub minimalizują powstawanie odcisków palców.
Profesjonalne środki i akcesoria do czyszczenia marki Franke przeznaczone do wszystkich powierzchni zlewozmywaków i baterii kuchennych. (Fot. Franke)
Producenci środków do czyszczenia proponują środki odświeżające i odkamieniające wnętrze pralki. Zwykle włącza się dla nich krótki program prania, a środek bądź odkamieniacz rozpuszcza się, by oczyścił bęben i wnętrze. Radzimy, żeby po każdorazowym czyszczeniu, a także praniu nie zamykać od razu drzwi wsadowych (to pozwoli lepiej wysuszyć bęben). Okresowo należy także dobrze przepłukać wąż spustowy i obejrzeć sam odpływ. Bardzo często nieprzyjemny zapach pojawia się właśnie w rurze odpływowej pralki lub kanalizacyjnej. Gniją tam resztki nieodprowadzonych z wodą zanieczyszczeń. Dla świeżości wnętrza można kupić także środek, zazwyczaj w formie tabletki, do neutralizowania przykrego zapachu. Innowacją w tej kwestii jest wprowadzenie na rynek saszetek pochłaniających wilgoć i nieprzyjemne zapachy z wnętrza urządzenia.
Regularne czyszczenie i konserwacja zmywarki mają ogromny wpływ na trwałość i bezawaryjność urządzenia. Usprawnia to przepływ wody w obiegu zmywarki i wpływa znacznie na zachowanie higieny komory zmywania, jak i samych naczyń. Należy więc zadbać o stałe czyszczenie i odtłuszczanie filtrów głównych, przewodów wewnętrznych, uszczelek, a na końcu panelu sterowania i samego frontu urządzenia. Do zakresu konserwacji zaliczyć należy dosypywanie soli do zmiękczania wody i nabłyszcza. Oczywiście, można teoretycznie zmywać bez nich, ale rezultat będzie mizerny, a dodatkowo narażamy zmywarkę na niepotrzebne usterki. W niektórych modelach zmywarek dostępne są specjalne programy automatycznego czyszczenia wnętrza urządzenia, które znacznie ułatwiają konserwację sprzętu i zapewniają mu długotrwałe i bezawaryjne działanie.
Zestaw akcesoriów do czyszczenia i pielęgnacji ceramicznych płyt grzejnych, rekomendowany dla sprzętów marek Bosch, Siemens, Gaggenau. (Fot. Bosch)
Płyty grzejne są sprzętem, który zawsze jest widoczny w kuchni. Nie przechowujemy ich w kuchennej zabudowie ani nie zakrywany, gdy nie są użytkowane. To sprawia, że ich utrzymanie w czystości jest ważne, nie tylko z wizerunkowego puntu widzenia. W wypadku płyt ze szklaną lub ceramiczną powierzchnią czyszczenie nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Wystarczy odpowiedni środek czyszczący czy ściereczka nasączona delikatnym detergentem, a blask szybko zostanie przywrócony. Inaczej jest w przypadku płyt wykończonych innym materiałem. Dotyczy to głównie płyt gazowych, które dodatkowo wyposażone są w żeliwne lub stalowe ruszty. Do tego również elementy palników wymagają okresowego czyszczenia i konserwacji. Warto pamiętać, że zalane palniki mniej efektywnie działają, a w skrajnych wypadkach mogą również przestać działać. Wobec tego niezwłocznie po zalaniu należy taki palnik rozebrać na części pierwsze i umyć każdy element. Po umyciu dyszy element należy przetkać wykałaczką lub drucikiem. Ruszty palnika najlepiej jest zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu. Wielu producentów oferuje w płytach gazowych ruszty, które z powodzeniem można myć w zmywarce. To bardzo wygodne rozwiązanie. Po umyciu wszystkich elementów należy je wysuszyć i zamontować na miejsce. W wypadku płyt typu domino zasada jest podobna. Płytę teppan yaki czyści się podobnie jak tradycyjne modele ze stali. Najlepiej zrobić to środkiem do stali szlachetnej lub delikatnym detergentem z letnią wodą. W zależności od powierzchni płyty możemy korzystać z różnych środków – od mleczek po spraye do szkła.
Czystość piekarnika jest jednym z najważniejszych warunków sprawnego działania tego urządzenia. Producenci jednak ułatwiają nam ten obowiązek, ciekawymi rozwiązaniami funkcjonalnymi. Mowa przede wszystkim o zastosowaniu na urządzeniu powłok minimalizujących odciski palców. W komorze natomiast pokrywa się wnętrza specjalnymi emaliami lub powłokami, które powodują, że resztki jedzenia nie przyklejają się tak łatwo do ścianek urządzenia. Czyszczenie modeli parowych przebiega nieco inaczej niż tradycyjnych. Jednym z najważniejszych „zabiegów” wykonywanych w celu przedłużenia trwałości komponentów urządzenia jest odkamienianie generatora pary. Jest ono niezbędne w większości sprzętów wykorzystujących wodę i polega na usunięciu osadu wapiennego z elementów wodnych, w tym generatora pary. W zależności od producenta sugeruje się wykonać specjalny roztwór z dodatkiem octu i wlać go do zbiornika z wodą. Oprócz roztworu octowego sugerowanego przez producentów można także użyć środków odkamieniających w płynie lub tabletce (po uprzednim rozpuszczeniu). Wiele modeli informuje dźwiękowo lub wizualnie (za pomocą informacji tekstowej) o konieczności wykonania odkamieniania.
Detergenty Miele mają dopasowane specjalnie do urządzeń tej marki receptury, które odpowiadają za perfekcyjne rezultaty. (Fot. Miele)
Właściwości i parametry użytkowe stali szlachetnej sprawiają, że wykonane z niej urządzenia, przy odpowiedniej pielęgnacji służą przez lata. Dotyczy to również armatury i zlewozmywaków. Bardzo ważna jest codzienna pielęgnacja. W wypadku modeli stalowych, zwłaszcza zlewów i armatury, czyszczenie powinno opierać się na przemywaniu wodą z płynem do mycia naczyń. Wiele firm oferuje również własne mleczka i pasty, z których warto korzystać, zwłaszcza przy większych zabrudzeniach. Należy przy tym stosować miękkie gąbki lub szmatki, a zlewozmywak powinno się myć po każdym użyciu, po czym należy wytrzeć go do sucha, by zapobiec powstawaniu plam i osadzaniu się osadu wapiennego na jego powierzchni. Podczas czyszczenia należy zwrócić uwagę na wykończenie stali nierdzewnej. Zlewozmywaki polerowane należy czyścić z większą starannością, aby zapobiec porysowaniu powierzchni. Z kolei zlewy wykończone teksturą lub matowe są bardziej odporne na zarysowania.
Powierzchnie ceramiczne mają jedną niepodważalną zaletę. Są idealnie gładkie, dzięki czemu nie przywierają do nich resztki jedzenia ani wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Surowcem wykorzystywanym do ich produkcji jest ogniotrwała glinka lub kamionka szlachetna, która dzięki swoim właściwościom potrafi sprostać wymaganiom stawianym nawet w laboratoriach. Ceramiczne modele do strefy zmywania cechują się zwiększoną odpornością na uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę, kwasy, powstawanie plam i światło słoneczne. Ceramikę bardzo łatwo jest utrzymać w czystości – do codziennej pielęgnacji wystarczy wilgotna ściereczka z odrobiną płynu do mycia naczyń i przetarcie zlewozmywaka suchą ściereczką. Kolejny skuteczny środek, który wyczyści zlew, to soda oczyszczona z wodą utlenioną. Niestety, z biegiem czasu, podczas czyszczenia i wycierania powierzchni zlewozmywaka stopniowo usuwamy powłokę zabezpieczającą, a wtedy zlewozmywak traci ochronę i staje się bardziej podatny na osady z wody i zabrudzenia. Do regeneracji takiej powierzchni i przywrócenia jej walorów ochronnych zalecane jest stosowanie specjalnych preparatów, nierzadko oferowanych przez producentów tego rodzaju zlewozmywaków.
Specjalne detergenty i akcesoria przeznaczone do czyszczenia i pielęgnacji zlewozmywaków Blanco. Na szczególną uwagę zasługuje preparat
do czyszczenia zlewu granitowego, specjalnie do tego przeznaczony. (Fot. Blanco)
Producenci sprzętów gospodarstwa domowego niejednokrotnie mają w ofercie również przeznaczone do nich środki do czyszczenia i konserwacji. Rekomendacja ich stosowania znajduje się w instrukcji obsługi i użytkowania danego urządzenia. Stosowanie oryginalnych środków do konserwacji, takich jak odkamieniacze, filtry, nierzadko są podstawą do uznania gwarancji producenta. Oznacza to, że stosowanie zamienników, które w jakikolwiek sposób mogły przyczynić się do awarii sprzętu, może być równoznaczne z tak zwanym uszkodzeniem mechanicznym wynikającym z nieodpowiedniego użytkowania, a zatem ze stosowania, środków chemicznych nieodpowiednich dla danego typu powierzchni.
Zestaw środków do czyszczenia i pielęgnacji sprzętów powierzchni ze stali szlachetnej, rekomendowany dla sprzętów marek Bosch, Siemens, Gaggenau. (Fot. Bosch)
© 2024 InfoMarket