Funkcjonalne i kompaktowe – takie powinny być idealne urządzenia kuchenne. Tam, gdzie nie ma dużo miejsca, żeby urządzić pełnoprawną kuchnię, doskonale sprawdzą się kombiwary i multicookery – urządzenia, które pomogą przygotować pyszne posiłki na różne sposoby. (Fot. Camry)
Niewielkie rozmiary to jednak niejedyna zaleta. Przede wszystkim urządzenia te są bardzo funkcjonalne i możemy w nich piec, gotować na parze czy rozmrażać i podgrzewać produkty. Do tego są energooszczędne i dostępne w różnych wariantach pojemnościowych. Bez problemu znajdziemy więc multicooker dla singla, jak i całej rodziny.
Poprzednie pokolenia miały kultowe już prodiże, my mamy… kombiwary. Mniejsze i ładniejsze. No i efektywniejsze, tak w obróbce termicznej, jak i w zużyciu energii. Ich wielką zaletą jest kompaktowość. Ma to szczególne znaczenie w niewielkich kuchniach czy np. domkach letniskowych, gdzie przestrzeń jest na wagę złota. Tymczasem kombiwary łączą w sobie zalety kilku urządzeń: grilla, patelni, piekarnika, a nawet mikrofalówki. Oczywiście, w pewnym uproszczeniu. Zbudowane są z pojemnika ze szkła żaroodpornego, pokrywy, grzałki i wentylatora. Ich działanie jest niezwykle proste. Grzałka służy do przetworzenia energii elektrycznej na ciepło, a wentylator rozprzestrzenia to ciepło wewnątrz pojemnika, dzięki czemu tworzy się tzw. termoobieg. Szczelność i kształt kombiwarów sprawiają, że składniki są poddane równomiernej obróbce cieplnej, przez co zachowują wszelkie walory smakowe oraz witaminy i minerały. W kombiwarach możemy produkty także rozmrażać, a jeśli dany model ma specjalne tacki i ruszt, także grillować, smażyć i piec. Istotne jest, że pieczenie w kombiwarach nie wymaga użycia tłuszczu. Można wykorzystać je także do gotowania jajek czy robienia grzanek.
Crockpot CSC024X; Camry CR 6409; Adler AD 6304
Urządzenia mają moc około 1200 – 1500 W i pojemność w granicach 11 – 19 l. Dobór rozmiaru powinien być zależny od potrzeb naszych oraz rodziny. W większym kombiwarze bez problemu zmieścimy np. całego kurczaka. Kombiwary skracają czas przygotowywania potraw w porównaniu z normalnymi piekarnikami i pozwalają na ustawienie temperatury nawet 250 °C. Najlepsze modele dysponują funkcją samooczyszczania, która przydaje się, zwłaszcza gdy chcemy w kombiwarze grillować. Warto zaopatrzyć się w model, który ma też zabezpieczenie wyłączające przy otwartej rączce. Wtedy otwarcie rączki spowoduje wyłączenie urządzenia, a użytkownik uniknie poparzenia strumieniem bardzo gorącego powietrza.
Sterowanie kombiwarami jest bardzo proste. Najczęściej na pokrywie urządzenia znajdziemy dwa pokrętła. Jedno pozwala na ustalenie czasu pracy i pełni funkcję timera. Zazwyczaj maksymalny czas to ok. 60 min. Drugim pokrętłem ustalamy temperaturę pracy odpowiednią do przygotowywanego produktu. Co ważne, bardzo często na obudowie umieszczone są czytelne ikony, informujące, jak długo i w jakiej temperaturze należy przygotowywać daną potrawę.
Multicookery są wyposażone w wygodny elektroniczny panel sterujący, pozwalający wybrać tryb pracy. (Fot. Gorenje)
Urządzeniami, o których warto wspomnieć, są tzw. multicookery. Należą one do kategorii urządzeń uniwersalnych i wielofunkcyjnych i dziś coraz częściej zastępują właśnie chociażby wspomniane kombiwary. Wzrost ich popularności z pewnością ma wiele wspólnego ze zmianami stylu życia. Żyjemy „szybciej” i dużo większą wagę przywiązujemy do tego, co jemy. W związku z tym kwestią czasu było pojawienie się na rynku urządzeń pozwalających na „automatyczne” gotowanie – tę niszę wypełniły właśnie multicookery. Z powodzeniem zastępują wypiekacz do chleba, parowar, frytownicę, kuchenkę mikrofalową czy piekarnik, a nawet szybkowar. Gotują, smażą, pieką, gotują na parze i podgrzewają. Ale to tylko niektóre z ich możliwości. Doskonale sprawdzają się także podczas przygotowywania lodów domowej roboty, jogurtu czy maślanki. Ich możliwości tak naprawdę zależą już od konkretnego modelu. Można w nich przyrządzić zarówno mięso, jak i warzywa, ryby czy desery. Urządzenia te odznaczają się dużą wszechstronnością zarówno pod względem wielozadaniowości, jak i obsługi.
Concept CK7001; Crockpot CSC062X; Gorenje MC6MBK
Siłę multicookerów stanowi łatwość ich obsługi. Zaletą urządzeń jest to, że są wyposażone w programy automatyczne. Dzięki temu doskonale radzą sobie z przygotowywaniem różnych potraw. Wystarczy włączyć dany tryb i ewentualnie wybrać czas pracy. Urządzenie nagrzeje się błyskawicznie, a o zakończeniu przygotowywania potrawy poinformuje sygnałem dźwiękowym. Temperatura i cykl gotowania są automatycznie dobrane do wybranego programu, więc potrawy nie przypalą się, nie przegotują i będą przyrządzone w odpowiedni sposób. Oprócz tego praktycznie każde urządzenie dysponuje również trybem manualnym, w którym temperaturę oraz czas pracy można ustawić ręcznie. To przydatne w wypadku bardziej skomplikowanych potraw i gdy poznamy już możliwości urządzenia. Bardzo często producenci multicookerów udostępniają bazę gotowych przepisów. Dzięki temu klienci mogą lepiej poznać możliwości sprzętu, tworzyć bardziej wymagające dania i modyfikować je, tworząc nowe kompozycje. Wszystkie funkcje dostępne są z poziomu wygodnego panelu sterującego z wyświetlaczem oraz bardzo często dotykowymi przyciskami. Dzięki temu urządzenie można z łatwością wyczyścić, a obsługa jest bardzo intuicyjna, ponieważ wybrane parametry pracy są dobrze widoczne na ekranie. Oczywiście podobnie jak inne urządzenia domowe, tak i ten sektor „usmartawia” się. W ofercie producentów znajdziemy uradzenia wyposażone w możliwość współpracy ze smartfonami. Pozwala to na programowanie trybów pracy sprzętu, a także wygodne korzystanie z bazy przepisów.
Concept CK7000; Eldom SW500 Perfect Cook; Concept CK9090
Standardem jest, że multicooker w zestawie ma naczynie przeznaczone do gotowania i pokryte warstwą zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu czyszczenie sprzętu nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Oprócz opcji timera w niektórych modelach znajdziemy również funkcję opóźnionego startu. Dzięki temu możemy przygotować danie, wybrać dany program i po upływie określonego czasu zostanie on uruchomiony. Z kolei gdy sprzęt skończy pracę, przydatna będzie funkcja podtrzymywania temperatury dania, tak żeby było ciepłe, gdy wszyscy domownicy będą gotowi. Warto przy tym dodać, że w zestawie z multicookerem znajdziemy całe niezbędne wyposażenie. W zależności od modelu mogą to być np. koszyk do gotowania na parze, pojemnik do odmierzania składników czy łyżka. Producenci z najbardziej zaawansowanymi modelami bardzo często oferują również dodatkowe wyposażenie, które zwiększa możliwości sprzętu, np. nakładkę do smażenia, zestaw do pizzy czy formę do wypieków. Warto więc zwrócić uwagę, jakie akcesoria są oferowane do wybieranego multicookera.
© 2024 InfoMarket