Płyta kombinowana

Z wykorzystaniem kombinowanej płyty gazowoindukcyjnej możemy przygotować wiele nie tylko smacznych, ale i zdrowych potraw na każdą porę dnia. (Fot. Kernau)

Palniki gazowe

Płyty kombinowane są bardzo często wyposażane w palniki gazowe. Projektanci tego typu modeli dbają o to, byśmy mogli sprostać kulinarnym wyzwaniom. W płytach z palnikami gazowymi do kontroli nad wielkością płomienia stosowane są zwykle duże, ergonomiczne pokrętła. W standardowych modelach nie ma możliwości precyzyjnego sterowania poziomem grzania. W ofercie niektórych producentów można jednak znaleźć sprzęt wykorzystujący rozwiązania, które sprawiają, że płytę gazową można obsługiwać niemal jak model indukcyjny.

Jednym z istotnych elementów jest w tym wypadku odpowiednio duża odległość między poszczególnymi palnikami. Zapewnia to niezbędną przestrzeń na garnki – nawet te większe postawione na wszystkich palnikach nie będą sobie przeszkadzały. Dzięki temu gotowanie może być wygodne i przyjemne. Ponadto możliwość użycia dużych naczyń powoduje, że potrawy gotują się szybciej z zachowaniem wartości odżywczych produktów.

Podstawowym rozwiązaniem zwiększającym bezpieczeństwo korzystania z płyty gazowej jest zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. W zależności od producenta i modelu urządzenia może ono działać w różny sposób.

Płyta kombinowana

TEKA JZC 95314 ABN; FREGGIA HC622VGB

Palnik wok

W niektórych modelach płyt kombinowanych dostępny jest palnik typu wok. Oferowane są różne warianty tego rozwiązania, np. z potrójną lub podwójną koroną (podwójnym lub potrójnym płomieniem). W zależności od producenta i modelu płyty gazowej może być dostępna regulacja mocy dla wszystkich kręgów płomienia jednocześnie lub niezależna regulacja mocy grzania dla każdego z kręgów płomienia. Palnik wok ułatwia szybsze ogrzanie nawet dużego naczynia, choć najczęściej używa się specjalnej patelni. Dzięki niemu możemy szybciej przygotować potrawę czy chociażby zagotować wodę, ponieważ charakteryzuje się on dużą mocą grzania.

Płyta kombinowana

Płyty kombinowane, np. gazowo-ceramiczne, mogą być wyposażone w palnik wok, który doskonale nadaje się do przygotowywania dań w dużych naczyniach, np. w specjalnych patelniach. (Fot. Bosch)

Design, czyli gaz na szkle

Szklana powierzchnia płyty wygląda bardzo gustownie i elegancko. W większości takie właśnie powierzchnie znajdziemy w modelach kombinowanych. Taki projekt dostarcza kuchni z jednej strony nowoczesny blask, z drugiej – komfort przyrządzania potraw tradycyjną metodą za pomocą ognia, nie tylko z wykorzystaniem indukcji. To także daje klientom wygodę jeśli chodzi o czystość urządzenia. Modele typu „gas on glass” mają także jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę: wyjątkowo zaprojektowane ruszty.

Płyty typu domino

Jeśli nie odpowiada nam model łączony, możemy sami stworzyć zestaw płyt grzejnych, który będzie dopasowany do naszych potrzeb pod względem funkcji i parametrów technicznych. Umożliwiają to płyty modułowe (tzw. płyty typu domino). Tego typu konstrukcje nie tylko zapewnią swobodę gotowania, ale także mogą dostarczyć kuchennych inspiracji do odkrywania nowych smaków. Wśród konstrukcji typu domino znajdziemy zarówno modele indukcyjne, gazowe, jak i teppan yaki. Odpowiednio dobrany zestaw, pochodzący dodatkowo od tego samego producenta, będzie nie tylko funkcjonalny, ale także spójny wzorniczo.

Odpowiednie naczynia

Posiadanie płyty kombinowanej zwiększa swobodę gotowania także pod względem możliwych do wykorzystania naczyń. Konstrukcje ceramiczne, spośród dostępnych na rynku typów pól elektrycznych, są najmniej wymagające. W tym wypadku pasuje większość naczyń – od aluminiowych po szklane. Nie można jednak stosować pojemników z tworzywa sztucznego. W wypadku pól indukcyjnych naczynie odgrywa jedną z ważniejszych ról w procesie przemiany energii elektrycznej w ciepło. Dlatego więc, aby proces przygotowywania potraw przebiegał bez zarzutu, należy wyposażyć się w naczynie z ferromagnetycznym dnem. Stal ferromagnetyczna charakteryzuje się grubym i ciężkim spodem, który idealnie przewodzi fale magnetyczne (aby sprawdzić, czy garnek jest odpowiedni do płyty indukcyjnej, warto przytknąć do niego magnes – jeśli dno jest ferromagnetyczne, magnes przywrze). Ciekawostką są specjalne nakładki pod zwykłe naczynia umożliwiające gotowanie na płycie indukcyjnej. Każdorazowo dany garnek, patelnię czy podkładkę należy sprawdzić, czy nadaje się do stosowania na określonej płycie. Znalezienie odpowiedniej konstrukcji ułatwia specjalna ikonografia stosowana przez producentów na opakowaniach.

2021-07-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket