Piekarnik do zabudowy jest jednym z najczęściej wybieranych sprzętów tego typu do wyposażenia kuchni. Zwłaszcza, jeśli jest to przestrzeń nowoprojektowana lub generalnie remontowana. Wśród wielu modeli producenci oferują sprzęty tradycyjne oraz kompaktowe. (Fot. Gaggenau)
Piekarnik tradycyjny to taki, którego szerokość i głębokość nie przekraczają 60 cm, a do tego zwykle jest zasilany elektrycznie i wyposażony w klasyczne opcje grzania. Kompaktowe piekarniki z kolei, oprócz podstawowej pracy, mogą też oferować funkcjonalność kuchenki mikrofalowej.
Piekarniki do zabudowy, zarówno tradycyjne, jak i kompaktowe, nie tylko już dawno wyposażane są w standardzie w rozmaite funkcje, które wspomagają procesy pieczenia czy rozmrażania, ale są przy tym energooszczędne i łatwe do utrzymania w czystości.
Urządzenia te w większości zasilane energią elektryczną, do przygotowywania potraw wykorzystują odpowiednie elementy szybkogrzejne, które najczęściej montowane są na górze i dole, a także z tyłu komory piekarnika, żeby optymalnie rozprowadzać ciepło w jego wnętrzu. Urządzenia tego typu wyposażone są w rozmaite funkcje i programy, które są uruchamiane za pomocą panelu sterowania. Aktywacja odpowiedniej funkcji grzewczej sprawia, że grzałki nagrzewają się do odpowiedniej temperatury i przekazują ciepło komorze. W piekarnikach elektrycznych można wybierać spośród wielu programów, które usprawniają proces przyrządzania potraw, np. wypiekanie ciasta, pieczenie ryby czy rozmrażanie.
KERNAU KBO 1371 S TC B; AMICA AMMB44E3GCB Q-Type; MPM MPM-63-BO-26
Kompaktowy sprzęt to taki, który jest ponadstandardowo niższy, wyższy lub węższy. Urządzenia o wymiarach standardowych będą się różniły w zależności od specyfiki danego sprzętu. Warto zaznaczyć, że za standardowy lub te nie uznaje się w tym wypadku wymiar części widocznej oraz otworu do zabudowy. Np. w wypadku piekarników producenci oferują trzy podstawowe rozmiary tych urządzeń: tradycyjne (o wysokości i szerokości równej 60 cm), kompaktowe (o wysokości zmniejszonej do 45 cm, szerokość pozostaje bez zmian, mimo że na rynku są także modele o mniejszej głębokości), a także poszerzone, których szerokość wynosi nawet 90 cm. Pozostałe wymiary mogą również ulec zmniejszeniu, ponieważ piekarniki poszerzone występują w wersji standardowej (wysokość równa 60 cm), a także kompaktowej (szerokość 90 cm, a wysokość średnio 45 – 50 cm).
Urządzenia kompaktowe są znakomitą propozycją dla singli, mniejszych gospodarstw domowych oraz wszędzie tam, gdzie standardowe rozmiary do zabudowy tradycyjnych sprzętów gospodarstwa domowego byłyby zbyt duże. Nie oznacza to, że nie sprawdzą się jako urządzenia wykorzystywane w domach przy większej liczbie użytkowników. Wszystko zależy od tego, w jakie funkcje wyposażył je producent i czy takich właśnie możliwości od sprzętu oczekujemy.
Producenci sprzętów gospodarstwa domowego nie tylko sami wyznaczają trendy, ale również wsłuchują się w potrzeby i oczekiwania klientów.
SIEMENS HB734G1B1; GAGGENAU BO420112; MIELE H 7565 BP
Kompaktowe sprzęty są odpowiedzią na potrzebę zagospodarowania niewielkich przestrzeni przy zachowaniu ich funkcjonalności. Nawet duże kuchnie, które są otwarte na salon lub połączone z innym pomieszczeniem zgodnie z najnowszymi trendami projektowymi, stają się bardziej przestronne, z maksymalnie wykorzystaną powierzchnią zabudowy. Kompaktowe urządzenia dają większe pole manewru, jeśli chodzi o możliwość konfiguracji, zestawień z innymi sprzętami, a wreszcie o jak najbardziej efektywną zabudowę w danym pomieszczeniu.
Fot. Gaggenau
W zależności od modelu piekarniki tradycyjne wyposażone są w praktyczne programy automatyczne. Są to gotowe, zaprogramowane w pamięci programy, które zostały dobrane pod kątem konkretnych potraw czy dań – tak, żeby wszystkie parametry i rezultaty grzania były dla danego produktu najlepsze z możliwych. Użytkownik nie musi więc szukać w przepisach czy instrukcji obsługi, jak długo należy piec np. drób i jaką grzałkę do tego celu aktywować. W ten sam sposób z łatwością przygotujemy ryby, mięso, a także rozmrozimy produkty spożywcze lub utrzymamy przygotowane potrawy w cieple. Z wykorzystaniem automatycznych programów bez trudu upieczemy pizzę, chleb, wysuszymy grzyby, owoce, zioła, a nawet mięso. Do szczególnych możliwości zaliczyć też należy funkcję podgrzewania talerzy, filiżanek czy pasteryzację przetworów.
W wypadku najbardziej zaawansowanych technicznie rozwiązań piekarniki dają użytkownikom możliwość wyboru najodpowiedniejszego programu z listy nawet ponad 200 pozycji. Co więcej, listę tę możemy powiększyć, zapisując w menu własne ustawienia i preferencje. Ciekawą funkcją, a raczej grupą funkcji, jest przyrządzanie kilku potraw jednocześnie w jednej komorze. Rozwiązanie to jest nie tylko praktyczne, ale można je nazwać również ekonomicznym z racji minimalizowania poboru prądu na późniejsze przygotowanie kolejnych dań. Podczas tego procesu stosowane są specjalne systemy nadmuchu i przekazywania ciepła tak, by w jednej komorze można było piec zarówno słone i bardzo aromatyczne dania mięsne lub rybne, jak i słodkie przekąski lub ciasta. Wielu producentów proponuje dodatkowo specjalne separatory w formie wyjmowanych płytek, które oddzielają poziomy piekarnika, żeby zapachy się nie przenikały.
© 2024 InfoMarket