O efektywnym zamrażaniu żywności

O efektywnym zamrażaniu

O tym, jak bardzo przydatna jest zamrażarka w domu, nikogo nie trzeba przekonywać, chyba że należałoby wytłumaczyć jej użyteczność sceptykom mrożonek i miłośnikom zdrowej żywności. Jednak nawet dla nich kostka lodu dodana do szklanki świeżo wyciśniętego soku w upalny dzień to prawdziwe ukojenie. Jednak zanim włożymy cokolwiek do zamrażarki, warto zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami prawidłowego mrożenia, bowiem nie każdy wie, że nawet mrożonki mają swój okres przydatności do spożycia. Po określonym czasie mrożone produkty mogą, niestety, się zepsuć, a na pewno stracić walory smakowe.

  • Produkty takie jak ryby, wędliny, gotowe potrawy, ciasto oraz pieczywo nie powinno być zamrożone dłużej niż 6 miesięcy.
  • Ser żółty, drób i mięso może być w komorze mrożenia do 8 miesięcy.
  • Warzywa i owoce można mrozić nawet do 12 miesięcy.

Rada: Podczas mrożenia należy zapakować i opisać wszystkie produkty (najlepiej pozbyć się dodatkowo powietrza). Rekomendowane jest naklejenie na opakowaniu daty mrożenia, która pozwoli uniknąć przykrej sytuacji zepsucia się produktów w wyniku zbyt długiego przechowywania.

2017-05-22
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket