Płyty modułowe, z uwagi na pomniejszoną konstrukcję, dają użytkownikowi możliwość stworzenia własnego, personalizowanego zestawu do gotowania. Wolność wyboru to również dowolność decyzji dotyczącej liczby płyt grzejnych i pozostałych sprzętów służących do gotowania, które znajdą się w naszym spersonalizowanym zestawie. (Fot. Siemens)
Płyty modułowe oferowane poprzez producentów tego sprzętu, to przede wszystkim możliwość zestawienia w jednym ciągu funkcjonalnym różnego rodzaju płyt grzejnych tak, aby skomponować zestaw odpowiadający naszym potrzebom pod względem funkcji i parametrów technicznych.
Płyty typu domino to przede wszystkim swoboda zestawiania ze sobą dowolnych elementów. Ogranicza nas jedynie długość blatu, jaką możemy przeznaczyć na strefę gotowania. Trzeba pamiętać, że zestawy domino po złączeniu kilku elementów zabierają więcej miejsca. Płyty typu domino, zwane również modułowymi, to płyty pomniejszone, osiągające średnio 30 – 40 cm szerokości. Nazywane także zestawami combi set umożliwiają dowolne łączenie różnych modułów i stref grzewczych – także frytkownic, płyt typu teppan yaki, wok, grill itp. Wybierane są także przez użytkowników z powodu mniejszej liczby pól grzewczych.
Systemy domino odgrywają na rynku dwojaką funkcję. Oferowane są do mieszkań bardzo małych, w których liczy się każdy centymetr, a użytkownik dodatkowo nie gotuje zbyt często. Z drugiej strony mają profesjonalne oblicze, ponieważ łącząc kilka różnych elementów (np. płytę domino gazową, indukcyjną, teppan yaki, grill czy frytkownicę), można uzyskać w kuchni bardzo profesjonalny efekt, nawiązujący do funkcjonalności rozwiązań stosowanych w najlepszych restauracjach świata.
Praktycznym dodatkiem do zestawu płyt typu domino, zwłaszcza w dużych przestrzeniach kuchennych wyposażonych w wyspę, jest okap nablatowy, który dopełnia funkcjonalności zestawu. (Fot. Miele)
Świadomi użytkownicy sprzętów gospodarstwa domowego chcą, żeby ich przestrzeń kuchenna była przede wszystkim funkcjonalnym miejscem do gotowania i przygotowywania posiłków. Dotyczy to wszystkich sprzętów, a przede wszystkim płyt grzewczych. Producenci, wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom, zaskakują coraz to nowszymi urządzeniami tego typu. Jeszcze do niedawna niemałą rewolucją były płyty gazowe, stosunkowo rzadko obecnie wybierane, ale wciąż popularne. Następna rewolucja nastąpiła przy okazji wprowadzenia płyt elektrycznych, a zaraz po nich indukcyjnych. Najnowszą ofertą produktów z tego segmentu są płyty modułowe. Jest to rozwiązanie, które najpierw znalazło zastosowanie w restauracjach, a następnie bardzo płynnie rozgościło się w domowych kuchniach. Tego typu konstrukcje nie tylko zapewniają swobodę gotowania, ale także mogą dostarczyć kuchennych inspiracji do odkrywania nowych smaków. Wśród konstrukcji typu domino znajdziemy zarówno modele indukcyjne, gazowe, jak i teppan yaki. Odpowiednio dobrany zestaw, pochodzący dodatkowo od tego samego producenta, będzie nie tylko funkcjonalny, ale także spójny wzorniczo.
MIELE CS 7641 FL; SIEMENS ET475FYB1E; GAGGENAU VG415215
Płyty grzejne mogące wchodzić w skład zestawu modułowego nie różnią się rodzajami od standardowych płyt. Tutaj również mamy do wyboru urządzenia gazowe, elektryczne, indukcyjne oraz ceramiczne. Każde z nich ma określone parametry i funkcjonalność. Płyty gazowe zazwyczaj wyposażone są w 2 niezależne palniki. Ruszt może być pojedynczy dla każdego pola grzejnego lub łączony. Zwykle wykonany jest z żeliwa lub innego materiału odpornego na wysokie temperatury. Sterowanie wąską płytą gazową odbywa się przy pomocy ergonomicznych pokręteł, które nierzadko wyposażone są w dodatkowe udogodnienie w postaci elektrycznej zapalarki. Ta płyta podczas montażu musi być podłączona do instalacji gazowej oraz elektrycznej.
Płyty indukcyjne oraz elektryczne podczas montażu wymagają podłączenia jedynie do prądu. To wystarczy do ich sprawnego działania. Sterowanie może odbywać się manualnie lub przy pomocy dotykowego panelu sterowania. Warto pamiętać, że do sprawnego gotowania na kuchniach indukcyjnych będziemy potrzebowali specjalnie skonstruowanych naczyń.
Płyty ceramiczne na pierwszy rzut oka przypominają konstrukcje indukcyjne. W praktyce działanie pól grzewczych jest zupełnie inne. Konstrukcje ceramiczne podgrzewają potrawy dzięki elementom grzejnym umieszczonym pod wytrzymałą, odporną na wysokie temperatury szklaną powierzchnią, wykonaną najczęściej z czarnego szkła hartowanego. Mogą nimi być spirale lub taśmy nagrzewające, które przekazują energię cieplną ustawionym na nich naczyniom. Cechą charakterystyczną gorących elementów grzejnych jest czerwony obszar.
© 2024 InfoMarket