Modele zlewozmywaków stalowych są jednymi z najpopularniejszych rozwiązań w zakresie aranżacji i wyposażenia przestrzeni kuchennej. Te rozwiązania doskonale prezentują się zarówno w kuchniach tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Duży asortyment produktów w tym segmencie rynku sprawia, że wybór odpowiedniego urządzenia staje się nie lada wyzwaniem. (Fot. Franke)
W zabudowie możemy wykorzystać stalowe modele zlewozmywaków podblatowych, nakładanych na szafkę lub wpuszczanych w blat, z jedną komorą lub ich większą liczbą, z ociekaczem lub bez niego. Do stalowego zlewu można też dobrać rozmaite akcesoria, które zwiększą jego funkcjonalność. Segment urządzeń stalowych również odznacza się dużą różnorodnością.
Producenci i projektanci nieustannie dbają o to, żeby kuchenne aranżacje były nie tylko praktyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne i ergonomiczne. Innowacje nie omijają więc także zlewów czy baterii kuchennych. Zlewozmywak i bateria kuchenna to duet nie do zastąpienia w każdym domu. Nawet gdy zmywarka stała się standardem, nie ma mowy o tym, żeby w kuchennej zabudowie zabrakło tych dwóch wspomnianych elementów. Jednym z najpopularniejszych materiałów, z których produkowane są zlewozmywaki, jest stal.
Chodzi przede wszystkim o stal nierdzewną. Jej popularność wiąże się nie tylko z odpornością na korozję, ale także z dużą podatnością na obróbkę plastyczną oraz spawanie. Takie właściwości pozwalają na uzyskanie różnorodnych form i kształtów, a także ostrych krawędzi. Możliwe jest również tworzenie optycznie niewidocznych połączeń spawanych. Ponadto stal AISI 304 jest chemicznie obojętna w kontakcie z pożywieniem i różnorodnymi detergentami. Z uwagi na tę cechę jest stosowana do produkcji sprzętów gospodarstwa domowego. Ponieważ w tej grupie jest wiele różnorodnych modeli, charakteryzujących się różnymi wielkościami, fakturami oraz kształtami, można je dobrać zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i tradycyjnej.
Zlewozmywaki wykonane ze stali nierdzewnej są najszerszą grupą asortymentową tego typu, oferują użytkownikom mnogość kształtów, wielkości, a także sposobów montażu. Oferowane są w rozmaitych kształtach i rozmiarach – od klasycznych prostokątnych po równie praktyczne okrągłe. (Fot. Franke)
Jeszcze do niedawna, wybierając zlewozmywak stalowy, użytkownicy kierowali się grubością materiału, z jakiego został wykonany. To ważna cecha, ale innowacje w tym zakresie, jak i badania nad produktami sprawiły, że producenci zlewów stalowych utrzymują ich dobrą jakość wykonania, stosując już cieńszą stal. Ważniejszym aspektem jest zachowanie higieny, bowiem stal nierdzewna w wypadku np. zlewozmywaka będzie miała kontakt z żywnością, więc musi być bezpieczna. Na pewno dobra jest stal X5CrNi18-10, która należy do najczęściej stosowanych i jest odporna na korozję. Jest on potocznie określana także jako stal „18/8”, „18/10” lub „V2A”. Oznaczenie zgodne z polską normą to X5CrNi18-10/1.4301. Swoją popularność materiał ten zawdzięcza chemicznej obojętności w kontakcie z wieloma rodzajami pożywienia, a także z różnego rodzaju detergentami stosowanymi przy czyszczeniu. Zazwyczaj używana jest stal chromowo-niklowa w stosunku 18/10 – ten symbol często się pojawia przy wyrobach stalowych, a obrazuje stosunek chromu do niklu. Jeśli zawartość chromu wynosi powyżej 13 proc., wówczas taką stal możemy określać mianem nierdzewnej. Udział niklu również zwiększa odporność stali na korozję, a także sprawia, że nie jest zbyt krucha. Stal tego typu odporna jest na korozję elektrochemiczną w środowiskach kwasów organicznych i nieorganicznych, jak też związków azotu i roztworów soli, a co najważniejsze, na agresywne kwasy pochodzące z produktów spożywczych.
FRANKE BoxCenter; PYRAMIS Athena Extra
ALVEUS Stylux 20
Właściwości i parametry użytkowe stali szlachetnej sprawiają, że wykonane z niej zlewozmywaki służą przez lata. Mimo to warto wybierać produkty, których jakość potwierdzona jest gwarancją renomowanych, wyspecjalizowanych w tym segmencie producentów. Bardzo ważna jest codzienna pielęgnacja zlewozmywaka. W wypadku modeli stalowych czyszczenie powinno opierać się na przemywaniu wodą z płynem do mycia naczyń. Wiele firm oferuje również własne mleczka i pasty, z których warto korzystać, zwłaszcza przy większych zabrudzeniach. Należy przy tym stosować miękkie gąbki lub szmatki, a zlewozmywak powinno się myć po każdym użyciu, po czym należy wytrzeć go do sucha, by zapobiec powstawaniu plam i osadzaniu się osadu wapiennego na jego powierzchni. Podczas czyszczenia należy zwrócić uwagę na wykończenie stali nierdzewnej. Zlewozmywaki polerowane należy czyścić z większą starannością, żeby zapobiec porysowaniu powierzchni. Z kolei zlewy wykończone teksturą lub matowe są bardziej odporne na zarysowania. Wybór wykończenia będzie również determinowany ogólną aranżacją przestrzeni kuchennej.
Zlewozmywaki stalowe mogą być wyposażone w rozmaite udogodnienia lub też stałe elementy. Jednym z takich elementów może być otwór na baterię. Warto wiedzieć, że nie jest on w tej grupie asortymentowej ani standardem, ani koniecznością. To, czy jest potrzebny, czy nie, zależy od rodzaju baterii kuchennej, z którą zlew będzie „współpracował”, istnieje bowiem możliwość zamontowania jej w blacie kuchennym tuż obok zlewozmywaka, na rancie zlewu albo w ścianie. Jeśli jednak komuś spodoba się model zlewozmywaka, ale będzie on wyposażony w otwór na baterię, którego nie potrzebuje, może zamaskować go specjalnymi zaślepkami, które nierzadko są dołączone do zlewozmywaka przez producenta.
© 2024 InfoMarket