Oprócz rozwiązań funkcjonalnych warto zwrócić uwagę na wzornictwo urządzeń, aby było dopasowane do danej kuchni. (Fot. Breville)
Po pierwsze przyspiesza gotowanie się wody, po drugie: chroni użytkownika przed wydobywaniem się gorącej wody, po trzecie: zapobiega odkładaniu się kurzu wewnątrz urządzenia. Typ pokrywki wpływa na sposób i łatwość obsługi. Generalnie można wyróżnić trzy rodzaje. Pierwszy i najprostszy to ten, który polega na jej mechanicznym podniesieniu. Pokrywka jest otwierana/podnoszona ręcznie przez samego użytkownika. Bardziej popularne i coraz częściej spotykane są modele mające funkcję automatycznego podniesienia. Pokrywka jest automatycznie podnoszona po naciśnięciu przycisku, który najczęściej znajduje się w rączce urządzenia. Ostatnim typem (rzadko spotykanym) są pokrywki, które się przekręca. W niektórych czajnikach pokrywka jest na stałe zintegrowana z urządzeniem, a wodę nalewa się za pomocą odpowiednio szerokiego dziobka.
Bosch Styline TWK8611P; Siemens TW86105P; Ravanson CB-1701B
Może być on jedno-lub dwustronny. Pokazuje dopuszczalną minimalną i maksymalną ilość wody, którą jednorazowo można zagotować. Standardowo poziom wody był podawany w mililitrach lub litrach. Teraz producenci wprowadzili dodatkowe oznaczenia, np. liczby filiżanek. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest podświetlany wskaźnik, który może mieć jeden kolor lub którego barwa zmienia się w zależności od rosnącej temperatury wody.
Amica KF 3038; Zelmer ZCK7921G; MPM MCZ-87
Dziobek służy do rozlewania wody. Musi być on odpowiednio wyprofilowany tak by gwarantował bezpieczne nalewanie gorącej wody. Niektórzy producenci stosują specjalne końcówki zapobiegające rozlewaniu wody i uniemożliwiające jej cieknięcie. Filtr znajduje się w dziobku i ma postać siateczki, która ma za zadnie zatrzymywać drobne zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, np. drobinki kamienia kotłowego. Wykonany jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej.
Czajnik może być wyposażony w funkcję regulacji temperatury. (Fot. Gerlach)
Czajniki mogą być wyposażone w szereg funkcji, które znacznie ułatwią przygotowywanie napojów. Wśród nich warto wymienić:
Camry CR 1292; Ravanson CB-7015; Eldom CS9 Cerro
Należy pamiętać, aby przed czyszczeniem zawsze odłączyć urządzenie od zasilania. Względy bezpieczeństwa są podstawą każdego kontaktu z urządzeniem. Aby zachować blask obudowy, niezależnie od tego, czy czajnik jest wykonany z tworzywa sztucznego, szkła czy stali szlachetnej, najlepiej wykorzystać do tego miękką, wilgotną ściereczkę. Kolistymi ruchami należy wytrzeć zewnętrzną powierzchnię urządzenia, a jeśli zabrudzenia są zbyt silne – można zwilżyć ściereczkę delikatnym detergentem. Producenci zalecają także, aby od czasu do czasu przepłukać samo wnętrze czystą wodą. Należy jednak uważać na włącznik, aby nie dostała się tam woda. Bardzo istotne jest dokładne umycie uchwytu – tam zabrudzenia są najsilniejsze.
Concept RK3241; GOTIE GCS-300W
Należy dbać także o takie dodatkowe elementy czajnika, np. filtr siatkowy czy podstawę. Ten pierwszy warto często czyścić, ponieważ m.in. na nim osiada kamień wytworzony przez grzałkę. Należy chwycić go i delikatnie wyciągnąć z mocowań (o ile jest taka możliwość), uważając, aby ich nie połamać, ani nie rozerwać siateczki. Konserwacja tego elementu polega jedynie na opłukaniu go pod bieżącą wodą i zamontowaniu z powrotem na miejscu, chyba że filtr jest bardzo brudny od kamienia, wtedy można zamoczyć go w detergencie. Warto także zadbać o płytkę podstawy, na której stawiany jest czajnik. W niemal każdym wypadku zaleca się go przetrzeć wilgotną ściereczką i osuszyć.
Aby zapewnić lepsze działanie czajnika, zalecane jest odkamienianie urządzenia średnio co trzy miesiące (jeśli woda jest bardzo twarda, warto to robić raz na miesiąc lub częściej). Sama czynność jest bardzo prosta i nie wymaga od użytkownika zbyt wiele. Wystarczy napełnić czajnik wodą z dodatkiem odkamieniacza, zgodnie z instrukcją danego preparatu. Pamiętajmy, aby stosować sprawdzone, dobre środki renomowanych marek. Nie powinno się włączać urządzenia, aby podgrzać roztwór, ponieważ może wytworzyć się piana, która może wydostać się nagle z urządzenia. Bezpieczniej więc najpierw nagrzać wodę i zostawić specyfik na kilka godzin (lub kilka minut w zależności od jego rodzaju), po czym przepłukać czajnik czystą wodą. W razie konieczności można zagotować czystą wodę i wylać ją, ewentualnie powtarzać tę czynność aż do usunięcia z wnętrza zapachu odkamienianiacza. Oprócz specjalnych preparatów można skorzystać z domowych sposobów, m.in. używając octu lub sody. Ale zaznaczamy, iż jest to metoda doraźna i wiąże się z nieprzyjemnym zapachem, który trudno usunąć z wnętrza czajnika.
© 2024 InfoMarket