Piekarnik z wbudowanymi polami grzewczymi tworzy kompaktową kuchnię wolnostojącą. (Fot. Adler)
W piekarnikach kompaktowych, poza nielicznymi wyjątkami, nie znajdziemy tak zaawansowanych trybów pracy jak w modelach do zabudowy. Jednak dostępna jest większość podstawowych funkcji, z których korzystamy najczęściej. Dzięki temu powinniśmy poradzić sobie z przygotowaniem najpopularniejszych potraw. W większości urządzeń znajdziemy następujące tryby pracy:
ADLER AD 6010; MPM MPE-06/T; CAMRY CR 6017
O możliwościach piekarnika świadczą także jego funkcje oraz dostępne akcesoria. Najpopularniejsze rozwiązania oraz wyposażenie w piekarnikach kompaktowych to:
Sterowanie funkcjami piekarnika umożliwiają najczęściej wygodne mechaniczne pokrętła. (Fot. Eldom)
Piekarniki kompaktowe mają raczej proste i funkcjonalne wzornictwo. Drzwiczki wyposażone są w uchwyt, który nie nagrzewa się w trakcie pracy, a przez szybę i dzięki oświetleniu możemy śledzić proces przygotowywania potrawy bez konieczności ich otwierania. Do wyboru są różne warianty kolorystycznie, z czego dominują, oczywiście, czerń, biel oraz stal nierdzewna. Dzięki temu bez trudu sprzęt dopasujemy do danej kuchni. Z pewnością ciekawostką są modele w stylu vintage, które sprawdzą się u miłośników klasycznego wzornictwa. Ich dodatkowym atutem jest to, że zazwyczaj są dostępne w różnych wersjach kolorystycznych. Jeśli w domu znajdują się małe dzieci, warto wybrać piekarnik, którego obudowa wyposażona jest w izolację termiczną, To uchroni przed przypadkowym oparzeniem w trakcie pracy.
Dbałość o czystość urządzenia jest konieczna, ponieważ bakterie i rodniki pleśni, które powstały w wyniku nieczyszczenia, mogą przenieść się na pokarm. Nieczyszczone kratki i blachy, na których zostały resztki jedzenia, będą się ponownie przypalać, aż ostatecznie konsument będzie miał wielki problem z domyciem wszelkich akcesoriów. Zabrudzenie kratek i blach może też przełożyć się na jakość przygotowanych produktów. Długotrwałe nieczyszczenie piekarnika powoduje tworzenie się wyjątkowo trudnych od usunięcia plam, które nie znikną w kilkanaście minut.
Przed rozpoczęciem czyszczenia warto pozbyć się wszelakich akcesoriów z wnętrza komory piekarnika – wyciągnąć znajdujące się tam blachy i kratki. Wyjęte elementy także należy dokładnie umyć. Można je wcześniej namoczyć w celu łatwiejszego usunięcia znajdujących się na nich zanieczyszczeń. Do mycia komory i boków piekarnika powinno się stosować miękkie ściereczki nasączone delikatnym detergentem. Można użyć specjalnego specyfiku do czyszczenia piekarników. Przy rozprowadzaniu środka w sprayu należy omijać okolice lampy, wentylatora oraz grzałek. Po umyciu wnętrza komory warto zadbać o drzwi urządzenia. Do mycia uszczelki należy zastosować delikatną ściereczkę nasączoną wodą, bez drażniącego środka chemicznego, który mógłby uszkodzić gumę. Front urządzenia wraz z panelem sterowania i uchwytem myjemy w podobny sposób – miękką ściereczką z dodatkiem gorącej wody lub przy użyciu przeznaczonego do tego celu specyfiku. Dla uzyskania połysku można zastosować płyn do szyb. Niestety, minipiekarniki zazwyczaj nie mają zaawansowanych funkcji czyszczenia, jak np. pyroliza.
© 2024 InfoMarket