Funkcjonalne i kompaktowe

Piekarnik z wbudowanymi polami grzewczymi tworzy kompaktową kuchnię wolnostojącą. (Fot. Adler)

Tryby grzania

W piekarnikach kompaktowych, poza nielicznymi wyjątkami, nie znajdziemy tak zaawansowanych trybów pracy jak w modelach do zabudowy. Jednak dostępna jest większość podstawowych funkcji, z których korzystamy najczęściej. Dzięki temu powinniśmy poradzić sobie z przygotowaniem najpopularniejszych potraw. W większości urządzeń znajdziemy następujące tryby pracy:

  • grzanie góra/dół – urządzenie ma możliwość korzystania z dolnej i górnej grzałki jednocześnie lub ich oddzielnej pracy;
  • termoobieg – funkcja ta rozprowadza równomiernie nagrzane powietrze we wnętrzu piekarnika przy pomocy wentylatora. Pozwala to na szybsze uzyskanie wymaganej temperatury, potrawy są równomiernie upieczone oraz soczyste. Termoobieg zazwyczaj działa z grzałką górną oraz dolną, w niektórych piekarnikach dostępny jest również tryb pojedynczej grzałki z termoobiegiem;
  • rożen – bardzo często spotykaną w kompaktowych piekarnikach funkcją jest rożen. Pozwala on na równomierne opiekanie np. dużych kawałków mięsa, nadzianych na szpikulec. Dzięki niemu z łatwością przygotujemy np. soczystego kurczaka lub pieczeń;
  • funkcja pary – możliwość gotowania i pieczenia z użyciem pary wodnej. Dostępna jest jedynie w najbardziej zaawansowanych piekarnikach kompaktowych. Specjalny zbiornik na wodę umieszczony w urządzeniu uwalnia w trakcie pracy ilość pary odpowiednią dla różnych typów produktów i potraw.

Funkcjonalne i kompaktowe

ADLER AD 6010; MPM MPE-06/T; CAMRY CR 6017

Wyposażenie i funkcje

O możliwościach piekarnika świadczą także jego funkcje oraz dostępne akcesoria. Najpopularniejsze rozwiązania oraz wyposażenie w piekarnikach kompaktowych to:

  • regulacja wysokości – wysokość tacek czy rusztu można regulować, liczba poziomów jest zależna od rozmiarów piekarnika. Najczęściej jest to maksymalnie do pięciu stopni. Prowadnice są zazwyczaj wytłoczone w obudowie piekarnika. W modelach kompaktowych raczej nie stosuje się prowadnic teleskopowych;
  • timer – mechaniczny lub elektroniczny timer umożliwia wygodne ustawienie czasu pracy urządzenia. Gdy odliczony czas dobiegnie końca, powiadomi nas dźwięk. Standardowo maksymalny czas pracy to 60 min, jednak w niektórych modelach jest nawet dwukrotnie dłuższy;
  • opóźniony start – funkcja ta jest dostępna w modelach ze sterowaniem cyfrowym. Możemy umieścić we wnętrzu piekarnika wszystkie składniki i ustalić, po jakim czasie ma się włączyć dany program, dzięki temu, np. gdy wrócimy ze spaceru, będzie czekał na nas gotowy obiad;
  • ruszt – to standardowe wyposażenie większości modeli. Przydaje się np. do pieczenia mięsa, grillowania czy suszenia żywności;
  • blacha do pieczenia – to kolejny ze standardowych elementów, jest przydatna podczas pieczenia np. warzyw, chleba, pizzy czy ciast;
  • rożen – jak już wspominaliśmy, obrotowy rożen jest szczególnie przydatny przy przygotowywaniu pieczeni, drobiu czy szaszłyków;
  • kamień do pizzy – niektóre modele piekarników w zestawie mają specjalny kamień, który ułatwia wypiekanie chrupiącej pizzy;
  • tacka na okruchy – kompaktowe piekarniki o pojemności ok. 10 l pełnią często funkcję opiekaczy i mogą być wyposażone w tacę na okruchy.

Funkcjonalne i kompaktowe

Sterowanie funkcjami piekarnika umożliwiają najczęściej wygodne mechaniczne pokrętła. (Fot. Eldom)

Wzornictwo i czyszczenie

Piekarniki kompaktowe mają raczej proste i funkcjonalne wzornictwo. Drzwiczki wyposażone są w uchwyt, który nie nagrzewa się w trakcie pracy, a przez szybę i dzięki oświetleniu możemy śledzić proces przygotowywania potrawy bez konieczności ich otwierania. Do wyboru są różne warianty kolorystycznie, z czego dominują, oczywiście, czerń, biel oraz stal nierdzewna. Dzięki temu bez trudu sprzęt dopasujemy do danej kuchni. Z pewnością ciekawostką są modele w stylu vintage, które sprawdzą się u miłośników klasycznego wzornictwa. Ich dodatkowym atutem jest to, że zazwyczaj są dostępne w różnych wersjach kolorystycznych. Jeśli w domu znajdują się małe dzieci, warto wybrać piekarnik, którego obudowa wyposażona jest w izolację termiczną, To uchroni przed przypadkowym oparzeniem w trakcie pracy.

Dbałość o czystość urządzenia jest konieczna, ponieważ bakterie i rodniki pleśni, które powstały w wyniku nieczyszczenia, mogą przenieść się na pokarm. Nieczyszczone kratki i blachy, na których zostały resztki jedzenia, będą się ponownie przypalać, aż ostatecznie konsument będzie miał wielki problem z domyciem wszelkich akcesoriów. Zabrudzenie kratek i blach może też przełożyć się na jakość przygotowanych produktów. Długotrwałe nieczyszczenie piekarnika powoduje tworzenie się wyjątkowo trudnych od usunięcia plam, które nie znikną w kilkanaście minut.

Przed rozpoczęciem czyszczenia warto pozbyć się wszelakich akcesoriów z wnętrza komory piekarnika – wyciągnąć znajdujące się tam blachy i kratki. Wyjęte elementy także należy dokładnie umyć. Można je wcześniej namoczyć w celu łatwiejszego usunięcia znajdujących się na nich zanieczyszczeń. Do mycia komory i boków piekarnika powinno się stosować miękkie ściereczki nasączone delikatnym detergentem. Można użyć specjalnego specyfiku do czyszczenia piekarników. Przy rozprowadzaniu środka w sprayu należy omijać okolice lampy, wentylatora oraz grzałek. Po umyciu wnętrza komory warto zadbać o drzwi urządzenia. Do mycia uszczelki należy zastosować delikatną ściereczkę nasączoną wodą, bez drażniącego środka chemicznego, który mógłby uszkodzić gumę. Front urządzenia wraz z panelem sterowania i uchwytem myjemy w podobny sposób – miękką ściereczką z dodatkiem gorącej wody lub przy użyciu przeznaczonego do tego celu specyfiku. Dla uzyskania połysku można zastosować płyn do szyb. Niestety, minipiekarniki zazwyczaj nie mają zaawansowanych funkcji czyszczenia, jak np. pyroliza.

2022-03-27
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket