Funkcjonalne chłodziarkozamrażarki

Do mniejszych przestrzeni warto rozważyć węższe lodówki french door, których cechą charakterystyczną są szuflady w dolnej części urządzenia. (Fot. TCL)

Zerowe komory temperatury

Część produktów, np. ryby, sałata czy owoce morza, wymaga wyjątkowych warunków przechowywania. To właśnie dla tego typu żywności wykorzystuje się w chłodziarce specjalne komory niskich temperatur, nazywane też zerowymi. W ich wnętrzu temperaturę i wilgotność utrzymuje się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są t zw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5 – 1 °C. Większe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarkozamrażarek, które są w sanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory i wykorzystywanych w niej rozwiązań mogą one przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.

Funkcjonalne chłodziarkozamrażarki

MPM MPM-434-SBF-04; Sharp SJ-FF560EVI-EU; Samsung RF65A977FSG; Sam Cook PSC-WG-1010/B

Jonizacja w lodówce

W lodówkach może być wykorzystywana jonizacja powietrza. Proces ten polega na odrywaniu elektronów od atomu. Dzięki temu obojętny atom staje się dodatni, co w środowisku naturalnym przyczynia się do utrzymania czystości powietrza na właściwym poziomie. W zamkniętym środowisku, jakim jest lodówka, żywność narażona jest na działanie bakterii i wirusów. Jonizację stosuje się przede wszystkim do uniemożliwienia przeżycia i rozmnażania się drobnoustrojów. W wyniku jonizacji powstaje ozon, który będąc naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i nieprzyjemnych zapachów, pomaga zachować na dłużej świeżość produktów żywnościowych. Proces jonizacji niszczy do 95 proc. szkodliwych mikroorganizmów i eliminuje niepożądane zapachy wydzielane przez niektóre produkty, np. cebulę. Jeszcze do niedawna wykorzystywanie procesu jonizacji występowało jedynie w sprzęcie z segmentu beauty. Potem dumnie wkroczyło do nawilżaczy i oczyszczaczy powietrza, a nawet odkurzaczy. Obecnie lodówki z funkcją jonizacji nie są jeszcze standardem, niemniej wiele wskazuje na to, że niedługo tak będzie.

Superchłodzenie i supermrożenie

Częste otwieranie tak pojemnej lodówki, jaką jest french door, a także dokładanie nowych produktów (zwłaszcza po zakupach) sprawia, że poziom temperatury w komorach chłodzenia czy mrożenia nieustannie się waha. Dobrym rozwiązaniem, które spotkamy już niemal u wszystkich producentów, są opcje szybkiego chłodzenia i mrożenia. Superchłodzenie sprawdza się doskonale w sytuacji, kiedy do komory chłodzącej włożymy dużą ilość produktów. Są one szybko chłodzone, a kiedy temperatura uzyska swój stały poziom, funkcja jest automatycznie wyłączana. Funkcja supermrożenia w bardzo krótkim czasie obniża temperaturę w komorze zamrażarki, dzięki czemu nawet po włożeniu do niej dużej ilości nowych produktów temperatura w zamrażarce nie rośnie. Warto dodać, że wspomniane funkcje występują coraz częściej również w modelach normalnogabarytowych, a nawet podblatowych. Podyktowane jest to troską producentów o energooszczędność i zachowanie wysokich standardów sprzętu w zakresie ochrony środowiska.

Zdolność przechowywania w razie awarii

Na wypadek awarii zasilania lub usterki urządzenia znaczenie ma tzw. zdolność przechowywania produktów w zamrażarce, czyli czas utrzymania temperatury. W wypadku pojemnych zamrażarek, w jakie wyposażane są lodówki french door, jest to bardzo istotny parametr. Określa on, przez ile godzin urządzenie może utrzymać niską temperaturę po odłączeniu zasilania sieciowego. Daje to komfort i czas potrzebny do zapewnienia bezpieczeństwa przechowywanych produktów. Pod tym względem szczególnie brylują zamrażarki skrzyniowe. Niektóre modele mają zdolność przechowywania wynosząca nawet 76 godzin, a więc ponad 3 dni! Ze względów konstrukcyjnych nie należy oczekiwać takich wyników od wielkogabarytowych chłodziarkozamrażarek. W modelach french door czas utrzymania temperatury w wypadku braku zasilania jest bardzo różny, zależnie od producenta i modelu lodówki. Może wynosić od ok. 10 do nawet 24 godz.

Co lodówka oferuje?

Wśród lodówek typu french door nie brakuje modeli, które pozwalają na zdalne sterowanie urządzeniami chłodniczymi. Specjalna aplikacja sterująca jest dostępna najczęściej na urządzenia z systemami Android oraz iOS, a także na komputery (np. z poziomu przeglądarki internetowej). Do komunikacji między urządzeniami wykorzystywana jest zwykle łączność Wi-Fi. Podstawowe funkcje, do których użytkownik ma dostęp, to np. możliwość zdalnego zarządzania pracą urządzenia, monitoring jego stanu pracy oraz poboru energii, system powiadomień, np. o niedomkniętych drzwiach lodówki czy przerwie w dostawie prądu, dostosowanie do preferencji użytkownika. Przydatnym rozwiązaniem jest również możliwość diagnostyki urządzenia w razie problemów z działaniem. Niektóre chłodziarkozamrażarki mają w wyposażeniu kamery. Są one wykorzystywane do wykonywania zdjęć wnętrza komory chłodzenia. Na smartfonie lub tablecie możemy wówczas sprawdzić, co się w niej znajduje. Rozwiązanie to przydaje się m.in. na zakupach. Dzięki niemu zdalnie zajrzymy do lodówki, żeby dokupić te produkty, których nam brakuje.

2022-03-10
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket