Płyty ceramiczne, podobnie jak modele indukcyjne, są urządzeniami elektrycznymi. Alternatywą do nich są płyty gazowe. To trzy podstawowe rodzaje płyt grzejnych do zabudowy dostępne obecnie na rynku jako jednorodne.
Płyty ceramiczne podgrzewają potrawy dzięki elementom grzejnym umieszczonym pod wytrzymałą, odporną na wysokie temperatury szklaną powierzchnią, wykonaną najczęściej z czarnego szkła hartowanego. Cechą charakterystyczną gorących elementów grzejnych jest czerwony obszar. Mogą nimi być spirale lub taśmy nagrzewające, które przekazują energię cieplną ustawionym na nich naczyniom. Płyta ceramiczna na pierwszy rzut oka, głównie z uwagi na czarną szklaną powierzchnię z delikatnie zarysowanymi polami grzejnymi, przypomina konstrukcję indukcyjną. W praktyce jej działanie jest zupełnie inne.
Dostępne na rynku płyty ceramiczne mają rozmaite gabaryty. Największa różnorodność występuje pod względem wymiaru szerokości. Jest ona jednocześnie powiązana z liczbą pól grzejnych dostępnych w urządzeniu. Modele wyposażone w dwa pola grzejne mają zwykle ok. 30 cm szerokości. W wypadku modeli 4-polowych szerokość sprzętu nie przekracza najczęściej 60 cm. Największą szerokością charakteryzują się natomiast modele wyposażone w 5 pól grzejnych. Mogą one osiągać nawet ponad 80 cm. Takie zróżnicowanie gabarytów pozwala na odpowiednie dopasowanie płyty do wymagań użytkowników i zabudowy meblowej wykorzystywanej w kuchennym wnętrzu lub w aneksie. Duża i płaska powierzchnia płyty ceramicznej to jej niewątpliwa zaleta – umożliwia m.in. swobodne przesuwanie naczyń i wygodne gotowanie na wielu polach grzejnych jednocześnie.
Bosch PKE652CA1E; Amica PC3200ZT; Sharp KH-6I19FT00; Samsung CTR164NC01/XEO
Modele ceramiczne cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród ostatecznych użytkowników, ale również projektantów i architektów. To za sprawą eleganckiego wyglądu, zarówno podczas spoczynku, jak i pełnej pracy. Co więcej, płyta ceramiczna często ma na krawędziach specjalne listwy i obramowania. Są one formą wykończenia, ale też dekoracji i upiększenia modelu. Możemy spotkać się z kilkoma możliwościami wykończenia płyty, np. szlifem półokrągłym lub ostrym, ramką stalową czy cienką listwą montowaną tylko z jednej strony lub u góry i dołu urządzenia. Jednak estetyka to nie jedyny aspekt stosowania wykończeń. Chronią one również urządzenia przed odpryskami oraz ukruszeniami płyty na ich krawędziach.
Płyty ceramiczne, ze względu na gładką, szklaną powierzchnię, są łatwe do utrzymania w czystości. Warto pamiętać, że w trosce o szkło należy obchodzić się z nim delikatnie, aby nie zarysować jego powierzchni. (Fot. MPM)
Sterowanie i dostępne funkcje w płytach ceramicznych będą się różniły w zależności od wielkości danego modelu. Za najbardziej standardową uznaje się płytę ceramiczną z czterema polami grzejnymi. Biorąc pod uwagę tego typu modele, najczęściej stosowanym rodzajem sterowania jest sterowanie elektroniczne. Panel przyjmuje najczęściej formę sensorową, która w szybki i komfortowy sposób pozwala regulować moc pól grzewczych czy wybrać funkcje dodatkowe. Użytkownicy za pomocą opuszków palców wybierają konkretne ustawienia. W wielu wypadkach mogą zmieniać lub wybierać różne opcje w jednej chwili. Sensorowe panele zawierają takie elementy jak włącznik urządzenia, blokada sterowania, a także kil- kustopniowa regulacja mocy. Owa regulacja mocy występuje najczęściej w formie slidera lub opcji „plus/minus”. Większość modeli, bez względu na wielkość czy liczbę pól grzejnych, wyposażona jest w timer. Najnowocześniejsze modele płyt ceramicznych oferują dodatkowo automatykę gotowania i czujniki smażenia. Wszystko po to, aby zapewnić jak największy komfort obsługi i codziennego użytkowania.
Miele KM 6520 FR; Concept CM SDV3760; Amica PC6411PT; MPM MPM-30-VCB-22
Bezpieczeństwo to niezwykle ważny aspekt użytkowania płyt ceramicznych. Urządzenia te wykorzystują bowiem energię elektryczną i użytkowane są w domach. Tam bardzo często bywają „testowane” przez nasze pociechy. Zanim płyty trafią na rynek, są jednak odpowiednio sprawdzane przez producentów i muszą spełniać rygorystyczne normy i zalecenia, również te związane z bezpieczeństwem użytkowania. Z rozwiązaniami tymi warto się zapoznać, bowiem ich zadaniem jest niwelowanie możliwości porażenia prądem czy chociażby ryzyka oparzeń. Poprawiają one także komfort obsługi i dbają o kulinarne efekty.
Popularnym rozwiązaniem są rozmaite sygnalizacje świetlne oraz dźwiękowe. Kiedy płyta pracuje, urządzenie sygnalizuje to użytkownikowi np. przez włączenie diody kontrolnej. Dzięki temu użytkownicy płyt ceramicznych nie oparzą się przez przypadek. Dodatkowo w modelach elektrycznych takie sygnalizacje alarmują, kiedy włączamy lub wyłączamy urządzenie, a nawet wtedy, kiedy wykryją błędy – m.in. gdy na powierzchnię wykipi ciecz lub panel sterowania został przypadkowo zakryty jakimś przedmiotem.
Ważnym elementem każdego urządzenia kuchennego jest intuicyjny panel sterowania, który bez problemów przeprowadzi użytkownika przez funkcje i programy. W nowoczesnych płytach ceramicznych dostępne jest wygodne sterowanie sensorowe. (Fot. Siemens)
Płyty ceramiczne, podobnie jak konstrukcje indukcyjne, kryją w sobie wiele zalet. Tym, co najbardziej zauważalne, jest ich płaska i gładka powierzchnia, która zapewnia łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych w trakcie gotowania potraw.
Płyty ceramiczne spośród dostępnych na rynku typów płyt elektrycznych są najmniej wymagające pod względem potrzebnych naczyń. W tym wypadku pasuje większość z nich – od aluminiowych po szklane. Nie można jednak stosować naczyń z tworzywa sztucznego czy papieru.
Należy pamiętać, że płyta ceramiczna może potrzebować czasu, aby uzyskać odpowiednią do podgrzewania czy gotowania temperaturę, co wydłuża nieco czas przygotowywania potraw. Uruchomiona płyta ceramiczna może być bardzo gorąca, a tym samym istnieje ryzyko poparzenia, co jest szczególnie ważne, jeśli wśród domowników są dzieci, które mogłyby niepostrzeżenie dotknąć powierzchni płyty ceramicznej.
Bosch PKN675DP1D; Siemens ET675FNP1E; Miele KM 6565 FR; Sharp KH-3V19NT00
Wybór urządzenia powinien zostać poprzedzony określeniem naszych potrzeb względem sprzętu, a także określeniem częstości przygotowywania potraw i ich ilości. Płyty ceramiczne, choć nieekonomiczne w porównaniu do indukcyjnych, to konstrukcje ceniona za jakość i stabilność grzania, czas utrzymywania ciepła na polu grzewczym czy możliwość używania niemal wszystkich rodzajów naczyń. Atutem jest także przystępna cena. Najbardziej zaawansowane są płyty indukcyjne, które choć wymagają specjalnych naczyń, są niezwykle bezpieczne, szybkie i komfortowe w użytkowaniu. Zarówno w płytach indukcyjnych, jak i ceramicznych znajdziemy szczególnie cenione funkcje, jak również niedogodności. Z jednej strony płyta indukcyjna daje duże możliwości w kwestii przygotowywania potraw w niestandardowych naczyniach, ale musimy pamiętać, że muszą być one przeznaczone do tego rodzaju płyt. Z kolei płyty ceramiczne, które nie wymagają specjalnego dna w garnkach, nagrzewają się dłużej, przez co wykazują większy pobór energii niż płyty indukcyjne. Zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie może okazać się strzałem w dziesiątkę po określeniu naszych potrzeb.
© 2024 InfoMarket